Buntband och fästelement för buntband till dina applikationer

Buntband och fästelement för buntband från HellermannTyton

buntband

Buntband och fästelement för buntband används i flera olika verksamheter och branscher och i en stor variation av appliceringar, därav måste buntband leva upp till höga förväntningar och det ställs höga krav på buntband och fästelement vid användning. Allt från en enkel buntning av kablar inomhus till väderbeständiga buntband för användning utomhus under extrema väderförhållanden, allt från höga temperaturer till minusgrader och kyla. Som en av de ledande tillverkarna av buntband och fästelement för buntband sätter HellermannTyton som mål att leverera högsta kvalitet i produktionen av buntband och fästelement. I det stora sortimentet hittar ni förutom buntband i olika färger, även buntband med räfflade insidor eller räfflade utsidor, buntband utan räfflor och öppningsbara buntband. I sortimentet finns även att köpa buntband tillverkade av rostfritt stål eller plast, buntband med märkbricka / märkskylt och även buntband med fäste (även känd som 1parts buntband).

Med sina högkvalitativa buntband och fästelement, erbjuder HellermannTyton systemlösningar som kan uppfylla praktiskt taget alla utmaningar. De inte bara uppfyller de mest uppdaterade krav för buntband och kabelsystem, utan HellermannTyton utvecklar ständigt tekniken för vad som är möjligt med fästelement. På detta sätt utvecklas nya buntbandslösningar tillsammans med kunder utifrån deras behov. Förutom kundanpassade buntbandslösningar, kan vi också stå för god miljöpåverkan.

Buntband och fästelement från HellermannTyton uppfyller de högsta kraven på kvalitet och ligger i framkant när det gäller utveckling av materialets stabilitet. Med det stora sortiment av färg och storlek på buntband och fästelement kan du hitta rätt buntband för varje särskild användning.

Det senaste exemplet på innovativa lösningar av buntbandsystem från HellermannTyton är den unika Q-serien med design av öppet låshuvud, denna är idealiskt lämpad för dolda montage av buntband.

Buntband med roterbart kantclips

Ett buntbands användningsområde är stort, och valet av material kan vara avgörande för din applikation. Exempelvis kan ett buntband med rostfria stålband i kombination med kullåsning ge en extrem draghållfasthet. Variationerna på buntband är många, bland annat används detekterbara buntband med metallinnehåll för livsmedelsindustrin. I fordonsindustrin används exempelvis dubbel-buntband för parallell dragning, speciellt mjuka band med kardborrelåsning för att skydda kablarna. Oavsett vilken tänkbara bransch eller applikation så har vi buntbandet för er. Vare sig ni söker vridbara buntband som kan roteras 360 grader, buntband med glasfiberförstärkt låspinne eller olika färger och material av fästelement så har vi något som passar er.

Kvalitet och säkerhet inom buntband och fästelement sätts alltid i första fokus. Alla HellermannTytons buntband och fästelement för buntband uppfyller de högsta internationella teststandarder som definieras och övervakas av internationella certifieringsorgan. Oavsett om det gäller buntband med räfflor på utsidan eller räfflor på insidan, buntband eller fästelement för buntband som klarar temperaturer på -40 ° C eller upp till +240 ° C, buntband för att fästa buntar med bättre skydd mot vibrationer, eller band tillverkade av rostfritt stål eller plast så uppfyller alla buntband respektive testkrav.

Med en sådan utmärkt kvalitetsförsäkring kan HellermannTyton hålla sina löften kring buntband och fästelement i varje situation.

Buntband och fästelement skräddarsydda för din applikation!

Vad är ett buntband?
Ett buntband, även känt som straps eller strips, är en typ av fästelement som är speciellt tillverkat för att bunta ihop eller märka upp / organisera flera kablar, ledning eller slangar.

Vart används buntband?
Buntband och fästelement för buntband används inom många branscher och installationer, exempelvis i elinstallationer, för skåpbyggning, inom byggindustrin, för preliminära installationsändamål, förpackningsindustrin eller under extrema miljöförhållanden som i offshoreindustrin.

HellermannTyton är en global tillverkare som erbjuder hög prestanda och kvalitet på produkter inom skydda, fästa, märka, bunta eller koppla och identifiera lösningar på olika marknader. För våra kunder utvecklar vi marknadslösningar som unikt uppfyller varje industris behov. Att lösa ett applikationskrav sparar kostnader för installation och komponenter och förbättra kvaliteten på slutprodukten - oavsett din bransch.

Buntband med räfflad insida Buntband med räfflad insida

Buntband i plast och med räfflad insida är lämpliga att använda vid buntning och fixering av kablar, rör och slangar. Räfflade buntband finns i olika utföranden, material, längder och färger.

Buntband med slät insida Buntband med slät insida

Buntband med slät insida är lämpliga att använda för buntning och fixering av känsliga och vibrationskänsliga kablar, rör och slangar. Buntband med slät insida finns i olika utföranden, material, längder och färger.

Buntband utan räfflor Buntband utan räfflor

De robusta buntbanden utan räfflor från KR- och EL-TY-serien erbjuder en hög styrka och är lämplig för buntning av kablar och ledningar med stora diametrar.

Öppningsbara buntband Öppningsbara buntband

Öppningsbara buntband appliceras mycket enkelt, dessa buntband är en optimal lösning för tillfälliga infästningar. Öppningsbara buntband finns i många olika utföranden, material, längder och färger.

Buntband i rostfritt stål Buntband i rostfritt stål

Rostfria buntband kan användas i de mest krävande förhållanden, när extra styrka, säkerhet och brandsäkerhet krävs.

Buntband med fästelement Buntband med fästelement

Fästelement för buntband erbjuds i olika utförande, material, längder och färger.

Buntbandsfästen Buntbandsfästen

Buntbandsfästen finns för montering med antingen skruv eller självhäftande montering. Olika storlekar och modeller av fästen erbjuder en säker fixering med kombination av ett brett utbud av buntband.

Fästelement för buntband Fästelement för buntband

Med ett brett sortiment av fästelement hittar du det som passar bäst för din applikation, vare sig det gäller för hål i paneler eller på kanter.

Clips och klämmor för buntband Clips och klämmor för buntband

I sortimentet hittar ni ett stort utbud av clips och klämmor för buntband tillverkade i olika material och utföranden. Bland annat finner ni clips och klämmor av plast, aluminium eller stål med skyddshölje, slangklämmor och dragavlastningar.

Buntbandsserien Q-tie - innovativ fixeringslösning med förlåsning och märkning

Q-tie buntband är en unik och innovativ produkt för ett brett spektrum av tillämpningar inom buntning och fixering av ledningar och kablar. Den innovativa designen av det öppna huvudet ger en enkel införing även under svåra arbetsförhållanden.

Förlåsningsfunktionen av Q-banden erbjuder möjligheten av en temporär och även en slutlig fixeringslösning med samma buntband. Detta buntband ger också en mycket snabb och enkel installation även under svåra förhållanden som exempelvis installation med arbetshandskar eller vid begränsad sikt.

 

 

Fler produkter

Buntband T-serien

Buntband T-serien

Buntband från T-serien finns i en mängd olika material. Dessa buntbanden har alla räfflor på insidan som möjliggör ett bra grepp på kabeln, ledningen, slangen eller buntning av rör. Utformningen av dessa buntband garanterar en hög draghållfasthet samtidigt med en mycket låg införingskraft. Detta i kombination med den böjda utformningen av spetsen ger en enkel och snabb installation.

Buntband av T-serien används för dirigering, buntning och fixering av kablar, rör och slangar.

Buntband SOFTFIX

Buntband SOFTFIX

SOFTFIX buntband är elastisk, vatten- och väderbeständig, dessutom kan dessa buntband avlägsnas och således återanvändas. Buntband SRT återanvänds ofta som temporärt fästelement vid drift eller underhåll.

SRT buntband erbjuder lösningar till många applikationer. Det mjuka och flexibla materialet gör dessa buntband särskilt lämpliga för användning inom data och fiberoptiska kablar och ledningar.
Elasticiteten i materialet gör SRT buntbanden idealiska för att exempelvis säkra unga träd genom att stödja mot stolpar, samt inom andra applikationer inom trädgårdsindustrin. Softfix buntband passar även inom landskapsarkitektur, samt buntning av kablar i tillfälliga applikationer såsom musikaliska evenemang och teatrar. SOFTFIX buntband kan levereras till en mängd olika branscher tack vare sina olika förpackningsstorlekar. 

Buntband KR-serien

Buntband KR-serien

Den speciella utformningen av det krökta huvudet på KR buntband säkerställer en tätning runt hela omkretsen av slangen / röret. Den patenterade utformningen av detta buntband erbjuder ett smidigt buntband som låses på plats med en glasfiberarmerad stift, och då erbjuder  buntbandet en mycket säker och vibrationsresistent fixering.

Förutom att erbjuda en säker metod för buntning av kabel och ledning ger utformningen av KR buntband en idealisk metod för att fixera bälgar runt drivknutar, vattenslangar och vakumslangar.

Rostfria stålbuntband MBT FC-serien

Rostfria stålbuntband MBT FC-serien

Rostfria stålbuntband MBT motstår syror och höga temperaturer. Dessa buntband finns både som plastbelagda och icke plastbelagda. Deras patenterade, icke öppningsbara låsmekanism med en eller två låsmekanismer är en viktig säkerhetsfunktion.

Rostfria buntband med en polyesterbeläggning väljs när en hög draghållfasthet efterfrågas och en känslig kabel eller ledning kräver en kombinationslösning. Dessa buntband används i olika industrier, såsom varvsindustrin, kolbrytning eller i den petrokemiska industrin.
Detta buntband serien garanterar säkerhet om de används på data och fiberoptiska kablar samt för tillämpningar i teatrar eller på mässor.

Buntband OS-serien

Buntband OS-serien

De ständigt ökande kraven på kablaget inom bil- och dataindustrin har orsakat problem med konventionella buntband med räfflorna på insidan, som kan skada kabelisoleringen, speciellt i vibrerande omgivning. OS-buntband med räfflorna på utsidan  har övervunnit dessa problem. Utformningen av dessa buntband erbjuder hög draghållfasthet, låg införandekraft och en slät yta mot kabelisoleringen - minimera skada. Den krökta formen på huvudet tillåter buntbandet att följa konturerna hos kabeln och tar upp mindre utrymme än andra utformningar av buntband.

Ursprungligen utvecklad för användning inom fordonsindustrin och andra applikationer där man har känsliga kablage. Dessa buntband används nu inom många områden där tunnväggiga eller mjukisolerande ledningar och kablar installeras, t.ex. tåg, flygplan, datanätsinstallationer, elektronik. Med buntband T50LOS är minsta buntdiameter av 1,6 mm möjlig. Buntband T120ROS är lämplig för tunga montage med ett minimum draghållfasthet av 535 N.

Buntband MCT-serien

Buntband MCT-serien

Det metallinnehållande buntbandet är ett buntband speciellt utformad för att användas inom livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. En unik tillverkningsprocess, där tillsats av ett metalliskt pigment, gör att även små "bitar" av buntbandet går att detektera med metalldetektor. MCT buntband har metallinnehåll spridda över hela bandet. Dessa buntband kan användas som en del av HACCP-processen. Den "unika" blå färgen på buntbandet hjälper den visuella detekteringen och minskar risken för förorening.

Det metallinnehållande buntbandet är ett buntband speciellt utformad för att användas inom livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Idealisk för montage av kablar i och kring tillverkningsprocessen.

1-parts buntband med fäste, med pilspetshuvud och tallrik

1-parts buntband med fäste, med pilspetshuvud och tallrik

Ett 1-parts buntnings- och fixeringsband med pilspetsfäste. När fästet trycks genom ett hål låser pilspetsen bandet på plats och tallriken mellan buntbandshuvudet och pilspetsen täcker hålet och minimerar inträngningen av vatten, damm och smuts samtidigt som den tar upp variationer i paneltjocklek och därigenom säkerställer en säker fixering.

Buntband med fästelement är idealisk för användning i många olika branscher, till exempel:
fordons-, flyg-, vitvaro tillverkning och panel byggnad.

1-parts buntband med fästelement, med pilspetshuvud, med tallrik, tätad för runda hål

1-parts buntband med fästelement, med pilspetshuvud, med tallrik, tätad för runda hål

1-parts fixeringsband med tallrik som är försedd med en gummitätning ger en lösning på att bunta ihop en produkt samtidigt som det kan fixeras i t ex dörrkablage i fordonsapplikationer.  HellermannTytons en-parts fixering med fäste och den speciella gummitätningen ger ett bra skydd mot inträngning av vatten och smuts. Testad Enligt den IEC 60529-standarden, artiklarna T50SOSSFT6.5E-MD och T60SOSSFT62x122-E-MD tillverkas av PA66 värmestabiliserat material och uppfyller IP67 kraven.
Som ett ytterligare skydd mot förlust av gummitätningen under transport är cellgummiskivan på T50SOSSFT6.5E-MD fastsvetsad på på tallriken med en automatisk lasersvetsningsmaskin.

2-parts buntband med fästelement med pilspetshuvud, med tallrik

2-parts buntband med fästelement med pilspetshuvud, med tallrik

PEEK buntband med fästelement är en kombination av beprövad design och modern råvara. 2-partsdesignen av buntbandet och fästet gör att låshuvudet kan placeras på önskat ställe för enkel applicering samtidigt som pilspetsfästet är enkelt att trycka in i ett hål. Dessutom motstår fästen gjorda av PEEK temperaturer från -55 ° C upp till 240 ° C. Deras kemiska motståndskraft, även mot syra-och gammastrålning är utmärkt.

Dessa buntband med fästelement P1SFT6,5 och P2SFT6,5 är idealiska när krav på temperaturtålighet och kemisk motståndskraft är väldigt höga. Dessa buntband används för kablage inom fordonsindustrin.

1-parts buntband med grantoppsfäste, med tallrik

1-parts buntband med grantoppsfäste, med tallrik

1-partsfixeringen ger en enkel och snabb metod att fästa och fixera kablar, grantoppsfästet ger en säker fixering i paneler med tjocklekar från 0,8 mm till 7,0 mm och gängade hål. Tallriken på överdelen av grantoppen täcker hålet och minimerar inträngningen av vatten och smuts.

Detta 1-parts fixeringsband är ursprungligen utvecklat för att fixera kablage inom fordonsindustrin. Dess enkelhet och enkla applicering har gjort att det även används inom andra industrier som t ex flyg, vitvaror etc.

Buntningsclips med pilspetshuvud för distansdragning SOC

Buntningsclips med pilspetshuvud för distansdragning SOC

Olika buntningsClips har utvecklats speciellt för buntning av kablar och kablage. Kabeln fästs på vingarna med hjälp av självhäftande tejp eller buntband som kan appliceras manuellt eller med ett automatiskt handverktyg som Autotool 2000 eller ATS3080. De olika typerna tillåter användning i många olika godstjocklekar och håldiametrar. Basen av CHA hållaren kan förflyttas i längsled för att utjämna toleransskillnader. TejpClipset CHDP66 är känd för sin vertikala vinge, vilket innebär att 2 kablar kan fästas parallellt.

Ursprungligen utvecklad för fordonsindustrin erbjuder de här clipsen en enkel metod för låsning av kablar och rör. Det finns också en mängd applikationer inom andra industrier.

Buntningsclips med grantoppsfäste

Buntningsclips med grantoppsfäste

Olika buntningsClips har utvecklats speciellt för buntning av kablar och kablage. Kabeln fästs på vingarna med hjälp av självhäftande tejp eller buntband som kan appliceras manuellt eller med ett automatiskt handverktyg som Autotool 2000 eller ATS3080.
De olika typerna tillåter användning i många olika godstjocklekar och håldiametrar. Basen av CHA hållaren kan förflyttas i längsled, för att utjämna toleransskillnader. TejpClipset CHDP66 är känd för sin vertikala vinge, vilket innebär att 2 kablar kan fästas parallellt.

1-partsfixering med kantclips

1-partsfixering med kantclips

Dessa buntband med kantfäste är utmärkta att använda där hål inte kan användas, eller där inte heller självhäftande fästen kan användas på grund av höga temperaturer. När buntbandet är fäst runt kabeln kan fästet sättas på kanten. Enkel att trycka på plats på kanttjocklekar från 1.0mm till 3.0mm. Kantclipset erbjuder en enkel och säker fixering.

Användning av dessa buntband inom fordonsindustrin- och skåpbyggare är både tids- och kostnadsbesparande.

Kontaktdonsclips för runda hål

Kontaktdonsclips för runda hål

Kopplingarna monteras genom att trycka fast dem på motsvarande clips.

Kopplingen kan tas bort utan att skadas vilket är praktiskt och kostnadseffektivt vid underhåll och reparation. Det extra vridskyddet som vissa kopplingsclips har skyddar mot rotation av clipset efter montering. 

Kontaktdonsclipset här har utvecklats för elektronikkablar och kablage till fordonsindustrin.

AHC-serien

AHC-serien

Dessa AHC-clips kan förmonteras i panelen innan installation av kablar, kabeln trycks på plats, clipset stängs och aktiverar den automatiska låsfunktionen. Delar med prefixet "I" kan sammankopplas för att ge större applikationsmöjligheter.

AHC-clips erbjuder en enkel och säker metod för fastsättning av kabel på paneler. Ursprungligen utvecklade för fordonsindustrin men har hittat ett stort användningsområde i alla typer av industrier som jobbar med plåtpaneler.

Buntbandsfäste FlexTack

Buntbandsfäste FlexTack

Buntbandsfästet FlexTack från HellermannTyton är ett alternativ till skruvfästen för kablar och ledningar på krökta och vinklade ytor.
Den speciella utformningen är patentsökt och gör buntbandsfästet FlexTack till den perfekta tillbehöret för konkava eller konvexa ytor. Det flexibla fästet fäster ordentligt på både hög- och lågenergiytor såsom glas, metall, plast, lackade och pulverlackade objekt. Appliceringen är enkel: ta bort skyddsfilmen, placera det självhäftande fästet på ytan och tryck ner stadigt under flera sekunder för att få en god vidhäftning. Det flexibla självhäftande fästet ger designers större frihet att dra kablar utan risk för skador etc. Buntbandsankaret finns i svart eller vit färg, FlexTack självhäftande fäste (mått 28 x 28 x 6,3 mm) är perfekt för en mängd inomhus- och utomhusapplikationer, inklusive maskiner, automatikskåp, fordon och industrianläggningar. FlexTack-buntbandsfäste är tillverkat av värmestabiliserad Polyamid 6.6. Buntbandsankaret är lämplig för applicering på ytor med kontinuerliga eller varierande drifttemperaturer mellan -40 °C och + 105 °C .

MB-serien

MB-serien

Varje fäste är designat för att ge en maximal fästyta i kombination med ett speciellt utvecklat lim som ger en hög draghållfasthet. MB-fästena har 4-vägs instick för buntbandet som ger en snabbare och mer flexibel installation

Dessa buntbandsankare är särskilt lämpliga för användning i elskåp, telekom utrustning eller hushållsapparater där användning av hål, skruvar är inte praktiskt möjligt eller önskvärt.

Limfäste PMB5

Limfäste PMB5

PMB5 limfäste är lämplig för infästning med olika typer av lim, flera hål i plattan ett ger limmet möjlighet att fästa optimalt. PMB5 är tillverkad av värmeresistent material så att den kan också appliceras i kombination med smältlim. Fästet kan användas med en mängd olika buntband upp till 4,8 mm i bredd. PMB5 limfäste erbjuder en fixeringslösning där skruvfäste inte är möjligt. Tack vare en större diameter på fästet kan det även monteras på ojämna ytor. PMB5 limfäste används inom tågindustrin, inom förnybar energi, inom varvsindustrin, i elektriska industrin samt skåpbyggnation.

CTAM för små utrymmen

CTAM för små utrymmen

CTAM och CTAP fästen är lämpliga för applikationer med minimalt utrymme och monteras på utrustningen innan kabeldragningen.
CTAM har en 4-vägs ingång för buntbanden och kan användas antingen "i linje" eller i 90 graders vinkel mot kabeln. Fästet ger en justerbar distansfunktion som gör att kabeln kan positioneras exakt. CTAM fästen tillverkade av PEEK tål temperaturer från -55 ° C upp till +240 ° C. De är idealiska för höga temperaturer, exempelvis installation på avgassystem eller i motorrum. Inom elektronikindustrin används PEEK fästen i testlaboratorier på grund av deras minimala avgasning. Den utmärkta kemiska och radioaktiva motståndskraften gör dem lämpliga för tillämpningar inom medicinsk teknik, kemisk industri och kraftverk.

Att välja rätt buntband

Buntband

Buntband (även kallad: band, plastband, strips, standardband, kabelfixering, kabelband, trådband, T-band)  är mycket användbart i många olika sammanhang där man vill fästa upp, hålla ihop eller försluta någonting. Det finns en mängd olika typer och material på buntband som lämpar sig för olika ändamål. För att välja rätt buntband för rätt applikation är det några saker man bör beakta.
Till exempel skall man välja svarta buntband när man skall använda dessa utomhus. Dessa band är UV-stabiliserade och står emot solens inverkan betydligt bättre än naturella band.

Om man vill använda banden i miljöer där det förekommer andra faktorer som t ex höga temperaturer, föroreningar, kemikalier etc. kan man med fördel välja ett band i ett annat material. Exempel på detta kan vara Polypropen, Tefzel, Rostfritt stål etc.

 


Vid val av buntband bör man ställa sig följande frågor:
• Längd - Hur långt måste bandet vara för att nå runt det jag vill bunta ihop?
• Styrka - Krävs det någon speciell draghållfasthet på bandet? Skall det hålla fast något som är tungt?
• Miljö - Skall bandet sitta i någon särskilt utsatt miljö? Utomhus (UV-strålar), utsättas för kemikalier?
• Temperatur - Vilken omgivningstemperatur är det där bandet skall sitta?
 

En bra vägledning är att följa guiden (Klicka här för att ladda ner) som ger en indikation på lämpligt band för olika applikationer.

Hantering av buntband

Hantering av buntband

Ett buntbands kvalitet är beroende på ett antal omgivande faktorer. Dels så är det vanligast använda materialet Polyamid 66 (PA66) hygrokopiskt vilket innebär att det tar till sig och ger ifrån sig vatten. Detta i sin tur innebär att buntbandet är olika flexibelt vid olika vatteninnehåll. För att alltid ha ett så bra plast-buntband som möjligt är det viktigt att förvara dessa på lämpligt sätt. Speciellt viktigt är det att inte låta en öppnad påse ligga ett längre tag utan att använda plastbanden. Risken är då att vattnet försvinner ut ur banden och de kan upplevas mer oflexibla.
Detta gäller framförallt under den kalla årstiden!

Några förvaringstips!

  1. Förvara alltid plast-buntbanden i en försluten plastpåse.
  2. Utsätt inte plastbanden för direkt solljus.
  3. Låt inte banden ligga för nära direkta värmekällor (element)

Låsteknologi för buntband

Buntband med låstunga i plast

Låsteknologi för buntband med låstunga i plast

Denna teknik används i 90% av alla polyamid (PA) buntband (T-band, standard band) som tillämpas av HellermannTyton. För att täcka en mängd olika applikationer, finns det olika varianter av detta system, till exempel: öppningsbara versioner, in-line versioner och öppet huvud. Detta är ett buntband där låstungan är gjuten som en integrerad del av buntbandet och därigenom ger en inbyggd styrka. Låsning uppnås genom att låstungan hakar i bandets räfflor.

Buntband KR-serien

Buntband KR-serien

Detta buntband kännetecknas av sitt mjuka band och unika låsmekanism. Med KR-bandens böjda låshuvud erhåller man en bra anpassning runt det buntade materialet.

MBT-serien av buntband

MBT-serien av buntband

Tillverkad av rostfritt stål 304 eller 316, MBT-seriens olika buntband har inga räfflor på bandet och sticks parallellt genom låshuvudet som glider under låskulan. Buntbandet låses med hjälp av låskulan.


Mer information om våra buntband och fästen hittar du här:
Tekniskt_index.pdf

Fastställande av minimum draghållfasthet på ett buntband

Minimum draghållfasthet är en viktig parameter för val av rätt buntband, det uttrycker hur mycket last ett band kan klara. Denna minimum draghållfasthet är fastställd enligt " Military Specification and Standard of the USA". Testresultat specificeras i MIL-S-23190E:
 

  • Konditionering av testbiten
  • Konstruktion av testutrustning
  • Applicering av ett buntband på testjiggen
  • Testhastighet

Testprocedur för att fastställa minimum draghållfasthet på ett buntband

draghållfasthet på ett buntband

 

 

Buntbandet är fastsatt på testjiggen med ett lämpligt buntbandsverktyg

draghållfasthet på ett buntband

 

 

Testjiggen öppnas med en specificerad hastighet 

draghållfasthet på ett buntband

 

 

Den totala belastning som buntbandet klarar innan det går av fastställs

Verktygstest - Fastställande av draghållfasthet för buntband

Verktygstest - Fastställande av draghållfasthet för buntband

Hittills har ingen allmänt gällande testmetod fastställts på marknaden. Företagen inom HellermannTytongruppen använder en vanlig kraftmätare med minst 10,000 Hz frekvens på datasampling för att bestämma dragkraften på ett buntbandsverktyg och för att garantera kvaliteten på buntbandsverktygen. Det är svårare att testa buntbandsverktyg än vad som framgår vid första anblicken. Det är viktigt att följa ett standardiserat testförfarande och göra det under konstanta förhållanden. Detta innebär exempelvis storlek och inte endast den tvärsnitt av buntband, utan även innehållet av vatten av buntbandet. Ett test med olika buntband och / eller olika konditionering kan lätt resultera i två olika värden.

I allmänhet, klipphastigheten, positioneringen av verktyget med avseende på buntbandet, tillstånd på slitdelar i verktyget och konditionen på buntbandet spelar en grundläggande roll i fastställandet av dragkrafter. Därför måste vi poängtera att alla värden vi tillhandahåller skall bara ses som riktvärden. Värdena kan inte överföras i praktiken. I våra bruksanvisningar anger vi ett justeringsintervall för varje typ av buntband. Om åtdragskraften skall dokumenteras eller uppfylla en specifikation rekommenderar vi att man justerar dem med hjälp av en kraftmätare.

Den minsta draghållfastheten är den minsta kraft som buntbandet tål innan det går av. Denna styrka bestäms med hjälp av ett räfflat buntband, varav följande formel ska användas för vägledning till en korrekt dragkraft på verktyget.

Optimala lagringförhållanden för buntband av Polyamid (PA)

Ungefär 90% av buntband och fixeringar från HellermannTyton är tillverkade av den syntetiska termoplasten polyamid 66.

 

Polyamid 66 har många egenskaper som ger fördelar för HellermannTytons buntband och fixeringar:

  • Hög styrka, robusthet och tålighet
  • Hög dimensionsstabilitet även under påverkan av värme
  • Hög nötningsresistans

 

Ett brett spektrum av polyamider och tillsatser möjliggör en optimal anpassning av egenskaperna hos det färdiga buntbandet eller fästelementet för buntbandet för att passa de krav som ställs.

Extremt resistenta buntband / fästelement kan göras av hög kvalitet polyamid 66.
Denna syntetiska material kommer huvudsakligen att bearbetas under formsprutning, men kan också strängsprutas.

Polyamid är ett hygroskopiskt material, detta innebär att buntbandets materialet absorberar och tappar vatten. För optimal hantering av buntband är det viktigt att buntbandets material är i ett tillstånd av jämvikt med en vattenhalt på ca 2,5%.

HellermannTytons förpackning säkerställer att vatteninnehållet i buntbanden förblir konstant. Därför är det viktigt att lagra produkterna i sin originalförpackning för att bevara kvaliteten på buntband.

Lagringsförhållanden

Förvara alltid buntband i tillsluten plastpåse tillverkad av polyeten, öppnad förpackning bör användas så fort som möjligt!

Lagringsförhållanden

Utsätt inte buntband för direkt solljus! Förvara inte buntband i solljus, till exempel på fönsterbrädan!

Lagringsförhållanden

Lagra inte buntband nära direkta värmekällor som t ex element .

Lagringsförhållanden

De ideala lagringsförhållandena för buntband är de som finns i centraleuropeiskt standardklimat.

 

 

För optimal hantering av buntband är det viktigt att materialet är i ett tillstånd av jämvikt med en vattenhalt på ca 2,5%.

Håll kontakt med oss!


Update: 21/04/2018 © HellermannTyton 2018
Kontakt