21/01/2022

Buntband och fästelement för alla applikationer

Buntband för industrin

Från standardbuntband till avancerade fastsättningslösningar

Buntband i olika färger och storlekar

Buntband måste uppfylla ett brett utbud av krav eftersom de används inom många olika användningsområden. Ett standardbuntband kan exempelvis användas för en enkel ihopbuntning av datakablar. Buntband i olika färger är fördelaktigt vid färgkodning av kablar och slangar. Vid temporära fastsättningar är det klokt att använda sig av återförslutningsbara buntband - då kan buntbanden återanvändas. I vissa extrema förhållanden så som vid industri, järnväg eller flyg kan det behövas avancerade fastsättningslösningar med väldigt specifika egenskaper. Ett sådant krav kan vara tålighet vid extrem värme eller att bundbanden behöver vara brandsäkra.

Buntband och fästelement - Rätt buntband till rätt applikation

Buntband i olika färger

Buntband finns i olika färger, längder och material av den anledningen att olika buntband har olika egenskaper. Att välja rätt buntband till rätt applikation är avgörande för ändamålet. Används fel typ av buntband - kommer inte buntbandet leva upp till förväntningarna.
För att välja rätt buntband, för rätt applikation, är det några saker man bör beakta. Exempelvis skall man välja svarta buntband när man skall använda buntband utomhus. Dessa är UV-stabiliserade buntband och står emot solens inverkan betydligt bättre än naturella band. Buntband som tål värme & buntband som tål kyla är fästelementet du ska välja när applikationen ska vara hållbar utomhus.

Om man vill använda buntbanden i miljöer där det förekommer faktorer som t ex höga temperaturer, föroreningar, kemikalier etc. kan man med fördel välja ett buntband i ett material som polypropen, tefzel eller buntband i rostfritt stål. Återigen är rätt val av rätt buntband för rätt applikation avgörande. Längre ner berättar vi fördelarna med exempelvis öppningsbara buntband, buntband med ståltunga och vikten av att välja buntband med kvalitet.

 

 

 

Vid val av buntband bör man ställa sig följande frågor:

 • Längd - Hur långt måste buntbandet vara för att nå runt det jag vill bunta ihop?
 • Styrka - Krävs det någon speciell draghållfasthet på buntbandet? Skall det hålla fast något som är tungt?
 • Miljö - Skall buntbandet sitta i någon särskilt utsatt miljö? Utomhus (UV-strålar), utsättas för kemikalier?
 • Temperatur - Vilken omgivningstemperatur är det där buntbandet skall sitta?

Buntbandsguide - Välj rätt snabbt och enkelt

En buntbandsguide som hjälper att välja rätt buntband till rätt applikation

Att välja rätt typ av buntband är inte alltid helt självklart. En bra vägledning är att ladda ner Buntbandsguiden som ger en indikation på lämpligt buntband för olika applikationer. 

Har du frågor om vilket buntband du skall välja? - Kontakta oss så hjälper dig - 08-580 890 00

Speciella fästelement

Svarta buntband i olika längder

Buntband från HellermannTyton finns tillgängliga:
I flera olika storlekar, med räfflad insida, räfflad utsida eller utan räffling, i olika färger, tillverkade av 100% högkvalitativ plast -  enkelt applicerad för hand eller med ett processverktyg.

Speciella buntband som erbjuds inkluderar:

 • Väderbeständiga och slagtåliga buntband
 • Buntband för höga temperaturer
 • Buntband med låg brandrisk
 • Öppningsbara eller frigörbara buntband
 • Buntband för parallell kabeldragning
 • Metalldetekterbara buntband

Utvalda produkter

Metalldetekterbara buntband

Blått detekterbart metallbuntband

Den metalldetekterbara MCT-serien utvecklades särskilt för användning inom livsmedels-, dryckes- och läkemedelsindustrin. Den är idealisk för installation av ledningar i och runt öppna produktionslinjer.

MCT-buntband är tillverkade i en unik process som innefattar tillägget av metallpartiklar i plastgrannulaten. Detta gör det möjligt att upptäcka även små, avskurna delar av buntbandet med kommersiellt tillgängliga metalldetektorer.

Dessa buntband kan användas för att hjälpa till att uppfylla HACCP-krav. Färgen på buntbanden stödjer visuell igenkänning, vilket minskar risken för föroreningar ytterligare.

Buntband för höga temperaturer

Värmetåligt buntband

Peek-buntband för tillämpningar med höga temperaturer har utformats speciellt för de mest kvävande förhållandena. De är populära inom flygteknik, järnvägsteknik, offshoreteknik, kraftteknik, medicinsk teknik och fordonsindustrin. PEEK-termoplasts fördelar:

 • Breda temperaturintervall från 55 °C till + 240 °C
 • Kombinerar prestandan i metallbuntband med bekvämligheten av buntband i plast
 • Utmärkt kemiskt motstånd och bestrålningsmotstånd
 • Ett lättviktsalternativ till metallösningar

Snabbmonterat buntband med förlåsningsfunktion

Buntbandsserien Q-tie - innovativ fixeringslösning med förlåsning och märkning
Q-tie buntband är en unik och innovativ produkt för ett brett spektrum av tillämpningar inom buntning och fixering av ledningar och kablar. Den innovativa designen av det öppna huvudet ger en enkel införing även under svåra arbetsförhållanden.

Förlåsningsfunktionen av Q-banden erbjuder möjligheten av en temporär och även en slutlig fixeringslösning med samma buntband. Detta buntband ger också en mycket snabb och enkel installation även under svåra förhållanden som exempelvis installation med arbetshandskar eller vid begränsad sikt. Du spar 40% av monteringstiden pga att bandet är så enkelt att applicera.

Se filmen nedan för mer inspiration hur och vart Q-tie buntbandsystemet kan användas:

 

 

Buntband för känsliga kablar

Buntband med lågt låshuvud

De ständigt ökande kraven på kablaget inom bil- och dataindustrin har orsakat problem med traditionella buntband med räfflor på insidan, dessa kan skada kabelisoleringen, speciellt i vibrerande omgivning. OS-buntband med räfflor på utsidan har övervunnit dessa problem. Utformningen av dessa buntband erbjuder hög draghållfasthet, låg införandekraft och en slät yta mot kabelisoleringen, detta minimerar skador som kan uppstå. Den krökta formen på huvudet tillåter buntbandet att följa konturerna hos kabeln och tar upp mindre utrymme än andra utformningar av buntband.

Buntbanden i OS-serien är ursprungligen utvecklad för användning inom fordonsindustrin och andra applikationer där man har känsliga kablage.Idag används också buntband inom många områden där tunnväggiga eller mjukisolerande ledningar och kablar installeras, t.ex. tåg, flygplan, datanätsinstallationer och elektronik. Med buntband T50LOS är minsta buntdiameter så lite som 1,6 mm möjlig. Buntband T120ROS är lämplig för tunga montage med ett minimum draghållfasthet av 535 N.

Öppningsbara buntband

Öppningsbara buntband för temporära fastsättningar

Svarta öppningsbara buntband

Många applikationer kräver en temporär fastsättningslösning: tex. i scenkonstruktioner, vid mässor eller vid ihopbuntning av telefon-, fiber- eller nätverkskablar. Öppningsbara buntband kan enkelt öppnas och stängas efter installationen. De finns även tillgängliga med mycket flexibla egenskaper. Ett användningsexempel är fastsättning av trädplantor på stöd inom trädgårdsskötsel och landskapsarkitektur.

 

Öppningsbara buntband finns tillgängliga i olika utformningar, material, längder, färger och med olika låsmekanismer: spaklås, sidolås, flexibelt gummilås, kardborreband eller med en vinge som frigörs.

Hur använder man öppningsbara buntband?

Öppningsbara kardborreband finns tillgängliga i olika utformningar för ett brett utbud av tillämpningar. Få en översikt och se hur det fungerar - i det här videoklippet:

 

Mjuka, avtagbara buntband med kardborrefäste

Buntband med kardborreband

Det "mjuka" TEXTIE är perfekt för användning runt telefonkablar, fiberoptiska kablar, nätverkskablar, teatrar och vid mässor. Dessutom är dessa buntband med kardborrefäste perfekta för användning i temporära installationer såsom scenkonstruktioner eller prototypkablar.

TEXTIE kan även användas i flera hushålls- och kontorsapplikationer. Buntbandet kan snabbt och enkelt hanteras för hand och återanvändas upp till 400 gånger. Buntband med kardborrefäste lämpar sig både för inomhus- och utomhusbruk och finns tillgängliga i olika färger och storlekar.

Elastiskt och flexibelt buntband med mjuka kanter

Elastiska buntband

Det mjuka, flexibla materialet Polyuretan gör SOFTFIX buntband speciellt lämpliga till känsliga kablar som tex fiberoptik och banden används ofta i miljöer med rörliga, vibrerande applikationer som tex maskiner, roboter etc.

SOFTFIX buntband  är öppnings och återanvändbara och finns i små förpackningar.

Färgade buntband

Olika buntbandsfärger för individuella applikationer

Oavsett om det är rött, grönt, vitt, brunt eller genomskinligt: HellermannTyton erbjuder ett brett utbud av färgade buntband för ett stort antal industrier och applikationer.

Det klassiska svarta buntbandet är fortfarande det mest populära buntbandet. Men HellermannTyton erbjuder även sina kunder ett brett utbud av buntband i olika färger - inklusive rött, grönt, brunt, vitt och transparent.

Dessa buntband är idealiska för färgkodning/märkning: tex kan montörer få hjälp med att hitta vissa delar snabbare eller tilldela dem korrekt. Detta spelar en viktig roll inom fordonsindustrin, men även inom flera andra branscher.

Vissa branscher föredrar en viss färg på buntband: Inom tex livsmedelsindustrin använder man ofta blått, samtidigt som rosa spelar en viktig roll inom flygsektorn.

 

Det här är en av orsakerna till att HellermannTyton erbjuder ett brett utbud av buntbandslösningar i olika färger.

 

Buntband med lågprofilshuvud

Inte bara på grund av sin mångfald av färger, används kabelband med låg profilhuvud ofta på lekplatser.

LPH-buntband med platta huvuden tar upp lite plats och är därmed det perfekta valet för begränsade installationsförhållanden. Men även när risken för skador måste minimeras: tex på leksaksutrustningar där skumplast är fastsatta på stöd och räcken.

Tack vare de rundade kanterna och ett platt huvud, kan barnen leka säkert utan att fastna i utskjutande buntbandshuvuden. Dessutom säkerställer den räfflade utsidan att den mjuka skumplastvadderingen inte skadas när buntbanden sätts fast.

Buntband med lågprofilhuvud finns tillgängliga i olika färger: förutom röda, gröna och bruna buntband, finns PE400 buntband tex även tillgängliga i naturlig (transparent) och svart.

Ta reda på mer om buntband med lågprofilshuvud för lekplatser och lämpliga tillbehör.

 
 

Vita buntband för låg rökutveckling

Vita buntband av material PA66V0 minskar utveckling av giftiga gaser och frätande syror.

Överallt där säkerhetsföreskrifterna är stränga och där reduktion av rök och farliga ångor krävs, är T-seriens vita buntband, som är tillverkade av PA66V0 material, det ideala valet.

Tack vare deras sammansatta egenskaper minskar de avsevärt utvecklingen av giftiga gaser och frätande syror i händelse av brand. Dessutom uppfyller PA66V0-materialet UL94 V0-kraven.

Med den höga säkerhetsnivån är dessa buntband särskilt populära inom den offentliga sektorn - i synnerhet inom järnvägs-, byggnads- och försvarsindustrin.

Buntband med fästelement

Buntband för kabeldragning, ihopbuntning och fastsättning

För runda och ovala hål, bultar och kanter: HellermannTyton erbjuder många olika en- och tvådelade fixeringselement för kabelbuntning.

Många industriella applikationer kräver ihopbuntade kablar, rör, ledningar och slangar för att kunna fästas direkt på en panel eller ramkanter.

HellermannTyton erbjuder olika fästlösningar med en del eller två delar för runda och ovala hål, bultar och kanter - i olika storlekar, riktningar och färger.

Buntband med specialiserade fästelement kan ses frekvent i fordon och maskiner, tex:

 • Fordon
 • Bussar och lastbilar
 • Försvarsindustrin
 • Järnvägstransport
 • Flygplan
 • Vitvaror
 • Elgrossister

Fästelement för buntband för runda och ovala hål

1-parts fästelement för buntband med pilspet och skiva för runda hål.

Flera applikationer inkluderar runda och ovala hål för att säkerställa tillförlitlig kabeldragning vid förbestämda fästpunkter.

Buntbandet och fästanordningen sätts på förhand fast på kablaget. Fotdelen av fästanordningen kan sedan enkelt föras in i dessa hål under den slutliga monteringen.

Ett varierat utbud av monteringslösningar finns tillgängliga för nästan alla hålstorlekar och paneltjocklekar. Appliceringen kan enkelt utföras för hand, utan behovet av specialverktyg. Man kan höra och känna säkerhetslåset med ett "klick".

 

Fixeringsband för svetsbultar

Buntband med fästelement speciellt för svetsbultar

Fixeringsband med svetsbultsmonteringar används främst inom fordonsindustrin.

De används dock även inom alla andra områden där kablar, rör och ledningar måste dras på ett säkert sätt med hjälp av svetsbultar eller gängade bultar.

Dessa buntband finns tillgängliga med fasta huvuden  (med ett definierat läge) samt med flexibla huvuden (med rörelseutrymme).

Buntband för kanter

EdgeClip är ett tvådelat fästelement för buntning på plana kanter, med låsande klor.

Förutom fastsättningslösningar för plattor och svetsbultar, erbjuder HellermannTyton även buntband med fixeringselement för kanter.

Ta reda på mer om de olika applikationerna där EdgeClip-lösningar är lämpliga på kabelklämmor för kanter kompetenssida.

Buntband metall

Buntband metall för krävande miljöer

HellermannTyton erbjuder en mängd olika rostfria metallband/stålband: speciellt populära på fartyg, i tunnlar, gruvor och inom , gruvor och inom den petrokemiska industrin

Stålbuntband rekommenderas för användningsområden som kräver extrem draghållfasthet eller extrema materiella krav under svåra förhållanden. De garanterar maximal säkerhet och brandbeständighet under de svåraste nödfallen.
 

Det är ofta nödvändigt att använda buntband av metall där kemikalier används. Högkvalitivt syrafast rostfritt stål skyddar mot korrision. Som ett resultat kan man ofta hitta buntband i rostfritt stål på fartyg, i tunnlar, gruvor och inom den petrokemiska industrin.

Syrabeständiga buntband för höga temperaturer

MBT-serien metallband i rostfritt stål: garanterar ytterligare säkerhet, hög draghållfasthet och brandmotstånd.är perfekta för användningsområden där det krävs extra säkerhet, hög draghållfasthet och brandbeständighet.

De korrosionsbeständiga MBT-buntbanden i rostfritt stål motstår syror och hög temperatur. De är perfekta för användningsområden där det krävs extra säkerhet, hög draghållfasthet och brandbeständighet.
 

Deras patenterande, icke-öppningsbara låsmekanism med en eller två kulor är en betydande säkerhetsfunktion.

Ytbelagda buntband för att förhindra kontaktkorrosion

Rostfria buntband med ytbeläggning av plast

Buntband av metall med polyesterbeläggning i SS316 (V4A) rostfritt stål har samma fördelar som MBT-serien, men tack vare beläggningen, garanterar de förbättrad installationsbekvämlighet vid låga temperaturer.

Dessutom är plastbeläggningen särskilt lämpad för känsliga kabelbuntar och för att förhindra kontaktkorrision.

Frågor och svar

Vad är ett buntband?

Ett buntband, även känt som straps eller strips, är en typ av fästelement som är speciellt tillverkat för att bunta ihop eller märka upp / organisera flera kablar, ledning eller slangar.

Var används buntband?

Buntband och fästelement för buntband används inom många branscher och installationer, exempelvis:

 • Elinstallationer
 • Skåpbyggning
 •  Byggindustrin för preliminära installationsändamål
 • Förpackningsindustrin
 • Extrema miljöförhållanden i exempelvis offshoreindustrin

Varför ska jag välja buntband från HellermannTyton?

HellermannTyton är en global tillverkare som erbjuder hög prestanda och kvalitet på produkter inom skydda, fästa, märka, bunta eller koppla och identifiera lösningar på olika marknader. För våra kunder utvecklar vi marknadslösningar som unikt uppfyller varje industris behov. Att lösa ett applikationskrav sparar kostnader för installation och komponenter, och förbättra kvaliteten på slutprodukten - oavsett din bransch.

Hur fungerar ett buntband?

Buntband fungerar ungefär som ett bälte, där änden förs in genom ett fäste och sätts fast med ett spänne som förs in igenom ett hål i remmen. När det gäller de mest konventionella buntbanden förs remmen in igenom ett huvud som inkluderar en flexibel tunga. Tungan glider över tänderna, eller räfflorna, som gjutits fast i remmen för att förhindra att den slinker bakåt.

Låsteknologi för buntband med låstunga i plast
Buntband med låstungor i plast

Denna teknik används i 90% av alla polyamidbuntband (PA) som är tillverkade av HellermannTyton. För att täcka ett utbud av applikationer så finns det olika varianter av detta system, tex: öppningsbara versioner, in-line versioner och öppet huvud.

Dessa är buntband i en del. Här är låstungan, gjuten som en integrerad del av buntbandshuvudet. Det ger den  inbyggd styrka.

Den positiva låsningen kan uppnås genom att man aktiverar tungan med remmens räfflor när den dras genom buntbandshuvudet.


Buntbandutan räfflor med unik låsmekanism Buntbandutan räfflor med unik låsmekanism


Buntband utan räfflor

Buntband i KR-serien utmärker sig i och med det mjuka bandet och den unika låsmekanismen. Här trycks ett glasfiberförstärkt stift in i ett membran i remmen för att hålla den på plats.

De fasade, rundade huvudet gör att KR-buntbanden passar perfekt runt det ihopbuntade materialet och förflyttar sig inte under vibrationer.


MBT-serien av buntband MBT-serien av buntband


Buntband metall

Tillverkad av rostfritt stål i graderna 304 eller 316, har MBT-seriens av buntband inga räfflor på bandet och är dragna parallellt genom huvudet och glider under en låsmekanism med en kula som kilas på plats när bandet försöker röra sig i motsatt riktning.

Mer information om våra buntband och fästen hittar du här:
Tekniskt_index.pdf

Verktygstest - Fastställande av draghållfasthet för buntband

Hur fastställs draghållfasthet för buntband?

Hittills har ingen allmänt gällande testmetod fastställts på marknaden. Företagen inom HellermannTytongruppen använder en vanlig kraftmätare med minst 10,000 Hz frekvens på datasampling för att bestämma dragkraften på ett buntbandsverktyg och för att garantera kvaliteten på buntbandsverktygen. Det är svårare att testa buntbandsverktyg än vad som framgår vid första anblicken. Det är viktigt att följa ett standardiserat testförfarande och göra det under konstanta förhållanden. Detta innebär exempelvis storlek och inte endast den tvärsnitt av buntband, utan även innehållet av vatten av buntbandet. Ett test med olika buntband och / eller olika konditionering kan lätt resultera i två olika värden.

I allmänhet, klipphastigheten, positioneringen av verktyget med avseende på buntbandet, tillstånd på slitdelar i verktyget och konditionen på buntbandet spelar en grundläggande roll i fastställandet av dragkrafter. Därför måste vi poängtera att alla värden vi tillhandahåller skall bara ses som riktvärden. Värdena kan inte överföras i praktiken. I våra bruksanvisningar anger vi ett justeringsintervall för varje typ av buntband. Om åtdragskraften skall dokumenteras eller uppfylla en specifikation rekommenderar vi att man justerar dem med hjälp av en kraftmätare.

Den minsta draghållfastheten är den minsta kraft som buntbandet tål innan det går av. Denna styrka bestäms med hjälp av ett räfflat buntband, varav följande formel ska användas för vägledning till en korrekt dragkraft på verktyget.

Vilken typ av buntband ska man välja?

I sortimentet finns buntband i olika material så som plast eller metall beroende på användningsområde. Olika färger som exempelvis svart, röd, blå, vitt etc. som gör det enklare att märka upp och särskilja olika kablar tack vare de unika färgmärkningarna. Kanske kommer dina buntband utsättas för extrema väderförhållanden? Då har vi även buntband som klarar allt från höga plusgrader till mycket låga minusgrader.

Ett buntband användningsområde är stort, och valet av material kan vara avgörande för din applikation. Kanske är du ute efter ett buntband med extrem draghållfasthet? Då är det ett buntband med rostfria stålband i kombination med kullåsning som kan vara den rätta kombinationen för ditt användningsområde. Variationerna och användningsområderna för buntband är många, bland annat används detekterbara buntband med metallinnehåll för livsmedelsindustrin

I fordonsindustrin används exempelvis dubbel-buntband för parallell dragning, speciellt mjuka band med kardborrelåsning för att skydda kablarna. Oavsett vilken tänkbar bransch eller applikation så har vi buntbandet för er. Vare sig ni söker vridbara buntband som kan roteras 360 grader, buntband med glasfiberförstärkt låspinne eller fästelement i olika färger och material, så har vi något som passar er!

Behöver du hjälp och vägledning? Använd vår buntbandsguide eller ring oss: 08-580 890 00 - Vi hjälper dig att hitta rätt!

 

Vad är polyamid 66?

Polyamid är ett av de viktigaste syntetiska termoplastmaterialen. Termoplast kan formas av värme så ofta som det krävs utan att behöva genomgå kemisk sönderdelning eller andra negativa förändringar. Detta gör polyamid idealiskt för bearbetning via gjutning med plastinsprutning i högkvalitativa produkter.

Ungefär 90% av alla buntband och fästanordningar från HellermannTyton är tillverkade av detta material. Polyamid är även känt under varumärket Nylon®, som introducerades av företaget Dupont år 1937.

Polyamid PA66 har många egenskaper som är fördelaktiga för HellermannTytons buntband och fästanordningar, såsom:

 • Hög styrka, styvhet och hårdhet
 • Högdimensionell stabilitet, även under inverkan av värme
 • Hög slitstyrka

 

Ett brett utbud av polyamider och tillsatser gör det möjligt att anpassa egenskaperna optimalt för den slutliga produkten för att uppfylla respektive krav.

Vilken är den minsta draghållfastheten för ett buntband?

Den minsta draghållfastheten är en viktig parameter när man väljer buntband. Den uttrycker hur stor belastning ett buntband kan tåla. Den minsta draghållfastheten för ett buntband bestäms i enlighet med  de militära specifikationerna och de amerikanska standarderna. Testresultatet i MIL-S-23190E inkluderar:
 

 • Konditionering av buntbandens testdelar
 • Konstruktion av testutrustning
 • Applicering av ett buntband på testjiggen
 • Testhastighet


Testprocedur för att bestämma den minsta draghållfastheten för ett buntband:

Dragfasthållhet för buntband

 

 

1. Buntbandet är fastsatt på testjiggen med lämpligt appliceringsverktyg för buntband.

Dragfasthållhet för buntband

 

 

2. Testjiggen öppnas vid en definierad hastighet.

Dragfasthållhet för buntband

 

 

3. Belastningen som buntbandet inte längre kan tåla antecknas.

Hur förvarar jag buntband på ett korrekt sätt?

Solljus

Utsätt inte buntband för direkt solljus. Förvara inte buntband i solljus, tex på fönsterbrädan.

Förvaring

Förvara alltid buntband i den förslutna plastpåsen som är tillverkad av polyetylen. När påsen är öpnnad ska du använda buntbanden så snabbt som möjligt för att säkerställa optimala applikationesresultat. Om banden blir sköra kan det hända att de går sönder vid användning.

Element

Förvara inte buntband nära direkta värmekällor. Undvik kontakt med värme: tex placera inte på element.

Temperatur

De perfekta förvaringsförhållandena för buntband är centraleuropeiskt standardklimat.

 

 

För optimal hantering av buntband är det viktigt att materialet är i ett jämviktsförhållande med en vattenhalt på ca 2,5%.

Håll kontakt med oss!


Update: 15/01/2022 © HellermannTyton 2022
© HellermannTyton 2022 (v4.162.1) | Update: 15/01/2022