22/07/2024

Buntband och fästelement för alla applikationer

Buntband för industrin

Från standardbuntband till avancerade fastsättningslösningar

Buntband i olika färger och storlekar

Buntband används inom många olika branscher och måste uppfylla mångfaldiga krav för optimal användning. Ett vanligt användningsområde är enkel ihopbuntning och organisering av exempelvis datakablar. Fördelen med olika färger kommer särskilt till sin rätt vid färgkodning av kablar och slangar. För temporära fastsättningar är det klokt att använda sig av öppningsbara buntband som kan återanvändas och ger flexibilitet i olika situationer. I vissa extrema förhållanden så som vid industri, järnväg eller flyg kan det behövas avancerade fastsättningslösningar med väldigt specifika egenskaper. Ett sådant krav kan vara tålighet vid extrem värme eller mot brand. För denna typ av bransch erbjuds buntband i metall.

Hållbara buntband

Hållbara buntband

Det hållbara buntbandet S50ROS är tillverkat av Polypropen, med ett avsevärt reducerat CO₂-avtryck jämfört med vanliga buntband gjorda av andra material. Den erbjuder hög draghållfasthet på 185N, kemisk beständighet och är idealisk för känsliga, släta kablar eftersom den förhindrar rörelse i sidled tack vare dess halkfria design.

Perfekt för olika applikationer och stödjer den cirkulära ekonomin, S50ROS är ett högpresterande buntband - kopplat till dina hållbarhetsmål.

Buntband och fästelement - Rätt band till rätt applikation

Buntband finns i olika färger, längder och material av den anledningen att olika band har olika egenskaper. Att välja rätt för din applikation är avgörande för ändamålet. Används fel typ av band - kommer inte fästelementet att leva upp till förväntningarna.
Exempelvis skall man välja svarta fästelement utomhus eftersom dessa är UV-stabiliserade och står emot solens inverkan betydligt bättre än naturella band. Fästelementetet ska tåla värme- och kyla om applikationen ska vara hållbar utomhus.

I miljöer där det förekommer faktorer som t ex höga temperaturer, föroreningar, kemikalier etc. kan man med fördel välja fästelement i ett material som polypropen, tefzel eller buntband i rostfritt stål. Längre ner berättar vi fördelarna med exempelvis öppningsbara buntband, buntband med ståltunga och vikten av att välja fästelement med kvalitet.
 

Vid val av fästelement bör man ställa sig följande frågor:

 • Längd - Hur långt behöver bandet vara för att nå runt det jag vill bunta ihop?
 • Styrka - Krävs det någon speciell draghållfasthet på bandet? Skall det hålla fast något som är tungt?
 • Miljö - Skall bandet sitta i någon särskilt utsatt miljö? Utomhus (UV-strålar), utsättas för kemikalier?
 • Temperatur - Vilken omgivningstemperatur är det där bandet skall sitta?

Buntbandsguide - Välj rätt snabbt och enkelt

En buntbandsguide som hjälper att välja rätt buntband till rätt applikation

Att välja rätt typ av buntband är inte alltid helt självklart. En bra vägledning är att ladda ner Buntbandsguiden som ger en indikation på lämpligt fästelement för olika applikationer. 

Har du frågor om vilket fästelement du skall välja? - Kontakta oss så hjälper dig - 08-580 890 00

Speciella fästelement

Svarta buntband i olika längder

Buntband från HellermannTyton finns tillgängliga:
I flera olika storlekar, med räfflad insida, räfflad utsida eller utan räffling, i olika färger, tillverkade av 100% högkvalitativ plast -  enkelt applicerad för hand eller med ett processverktyg.

Speciella fästelement i sortimentet:

 • Väderbeständiga och slagtåliga
 • Fästelement för höga temperaturer
 • Band med låg brandrisk
 • Öppningsbara och återanvändningsbara
 • Fästning för parallell kabeldragning
 • Metalldetekterbara

Utvalda produkter

Metalldetekterbara buntband

Blått detekterbart metallbuntband

Den metalldetekterbara MCT-serien utvecklades särskilt för användning inom livsmedels-, dryckes- och läkemedelsindustrin. Den är idealisk för installation av ledningar i och runt öppna produktionslinjer.

MCT-band är tillverkade i en unik process som innefattar tillägget av metallpartiklar i plastgrannulaten. Detta gör det möjligt att upptäcka även små, avskurna delar av bandet med kommersiellt tillgängliga metalldetektorer.

Dessa fästelement kan användas för att hjälpa till att uppfylla HACCP-krav. Färgen stödjer dessutom visuell igenkänning, vilket minskar risken för föroreningar ytterligare.

Buntband för höga temperaturer

Värmetåligt buntband

Peek-buntband för tillämpningar med höga temperaturer har utformats speciellt för de mest kvävande förhållandena. De är populära inom flygteknik, järnvägsteknik, offshoreteknik, kraftteknik, medicinsk teknik och fordonsindustrin. PEEK-termoplasts fördelar:

 • Breda temperaturintervall från 55 °C till + 240 °C
 • Kombinerar prestandan i metallband med bekvämligheten av buntband i plast
 • Utmärkt kemiskt motstånd och bestrålningsmotstånd
 • Ett lättviktsalternativ till metallösningar

Buntband för känsliga kablar

Buntband med lågt låshuvud

De ständigt ökande kraven på kablaget inom bil- och dataindustrin har orsakat problem med traditionella buntband med räfflor på insidan, dessa kan skada kabelisoleringen, speciellt i vibrerande omgivning. OS-buntband med räfflor på utsidan har övervunnit dessa problem. Utformningen av dessa band erbjuder hög draghållfasthet, låg införandekraft och en slät yta på insidan mot kabelisoleringen, detta minimerar skador som kan uppstå vid friktion. Den krökta formen på huvudet tillåter bandet att följa konturerna hos kabeln och tar upp mindre utrymme.

OS-serien är ursprungligen utvecklad för användning inom fordonsindustrin och andra applikationer där man har känsliga kablage. Idag används fästelement inom många områden där tunnväggiga eller mjukisolerande ledningar och kablar installeras, t ex. tåg, flygplan, datanätsinstallationer och elektronik. Med buntband T50LOS är minsta buntdiameter så lite som 1,6 mm möjlig. T120ROS är lämplig för tunga montage med ett minimum draghållfasthet av 535 N.

Öppningsbara buntband

Öppningsbara buntband för temporära fastsättningar

Svarta öppningsbara buntband

Många applikationer kräver en temporär fastsättningslösning: t ex. i scenkonstruktioner, vid mässor eller vid buntning av telefon-, fiber- eller nätverkskablar. Öppningsbara buntband kan enkelt öppnas och stängas efter installationen. De finns även tillgängliga med mycket flexibla egenskaper. Ett användningsexempel är fastsättning av trädplantor på stöd inom trädgårdsskötsel och landskapsarkitektur.

 

Öppningsbara fästelement finns tillgängliga i olika utformningar, material, längder, färger och med olika låsmekanismer: spaklås, sidolås, flexibelt gummilås, kardborreband eller med en vinge som frigörs.

Hur använder man öppningsbara buntband?

Öppningsbara kardborreband finns tillgängliga i olika utformningar för ett brett utbud av tillämpningar. Få en översikt och se hur det fungerar - i det här videoklippet:

 

Mjuka, avtagbara buntband med kardborrefäste

Buntband med kardborreband

Det "mjuka" TEXTIE är perfekt för användning runt telefonkablar, fiberoptiska kablar, nätverkskablar, teatrar och vid mässor. Dessutom är dessa band med kardborrefäste perfekta för användning i temporära installationer såsom scenkonstruktioner eller prototypkablar.

TEXTIE kan även användas i flera hushålls- och kontorsapplikationer. Bandet kan snabbt och enkelt hanteras för hand och återanvändas upp till 400 gånger. Band med kardborrefäste lämpar sig både för inomhus- och utomhusbruk och finns tillgängliga i olika färger och storlekar.

Återanvändningsbart buntband

ORF återanvändbara buntband

ORF-serien är designad för en enkel borttagning och återanvändning utan att behöva använda kniv eller sidoskärare.
 

 • Designad för enkel frigöring med en hand
 • Lämplig för tillfällig färgkodning
 • Skonsam tack vare utvändig tandning

ORF-serien har förutom olika storlekar även olika färger som vit och gul och även en svart UV-beständig variant för utomhusbruk.

Färgade buntband

Olika buntbandsfärger för individuella applikationer

Fästelement i olika färger

Det klassiska svarta buntbandet är fortfarande det mest populära buntbandet. HellermannTyton erbjuder ett brett utbud av fästen i olika färger - inklusive rött, grönt, brunt, vitt och transparent.

Att använda sig av olika färger är idealiskt för färgkodning/märkning. T ex. kan montörer få hjälp med att hitta vissa delar snabbare eller tilldela dem korrekt. Detta spelar en viktig roll inom fordonsindustrin, men även inom flera andra branscher.

Vissa branscher föredrar en viss färg på fästelement: Inom livsmedelsindustrin använder man ofta blått, samtidigt som rosa spelar en viktig roll inom flygsektorn.

 

Det här är en av orsakerna till att HellermannTyton erbjuder ett brett utbud av fästen i olika färger.

 

Buntband med lågprofilshuvud

Kabelband med låg profilhuvud på lekplats

LPH-buntband med platta huvuden tar upp lite plats och är därmed det perfekta valet för begränsade installationsförhållanden. Men även när risken för skador måste minimeras: t.ex. på leksaksutrustningar där skumplast är fastsatta på stöd och räcken.

Tack vare de rundade kanterna och ett platt huvud, kan barnen leka säkert utan att fastna i utskjutande buntbandshuvuden. Dessutom säkerställer den räfflade utsidan att den mjuka skumplastvadderingen inte skadas när banden sätts fast.

Fästen med lågprofilhuvud finns tillgängliga i olika färger. PE400-band finns tillgängliga i transparent, röd, grönbruna och svart.

Ta reda på mer om band med lågprofilshuvud för lekplatser och lämpliga tillbehör.

Se videon för instruktioner hur man stänger ett buntband med lågprofilhuvud

 
 

Vita stripes för låg rökutveckling

Vita stripes av material PA66V0 minskar utveckling av giftiga gaser och frätande syror.

Vita fästen från T-serien är det perfekta valet där strikta säkerhetsföreskrifter gäller och där minskning av rök och farliga ångor är nödvändig. Dessa vita fästen från T-serien är tillverkade av PA66V0 material.

Tack vare deras sammansatta egenskaper minskar de avsevärt utvecklingen av giftiga gaser och frätande syror i händelse av brand. Dessutom uppfyller PA66V0-materialet UL94 V0-kraven.

Med den höga säkerhetsnivån är dessa fästen särskilt populära inom den offentliga sektorn - i synnerhet inom järnvägs-, byggnads- och försvarsindustrin.

Buntband med fästelement

Buntband för kabeldragning, ihopbuntning och fastsättning

Många industriella applikationer kräver ihopbuntade kablar, rör, ledningar och slangar för att kunna fästas direkt på en panel eller ramkanter. HellermannTyton erbjuder olika fästlösningar med en del eller två delar för runda och ovala hål, bultar och kanter - i olika storlekar, riktningar och färger.

För runda och ovala hål, bultar och kanter: HellermannTyton erbjuder många olika en- och tvådelade fixeringselement för kabelbuntning.

Specialiserade fästelement kan ses frekvent i fordon och maskiner som t ex:

 • Fordon
 • Bussar och lastbilar
 • Försvarsindustrin
 • Järnvägstransport
 • Flygplan
 • Vitvaror
 • Elgrossister

Fästelement för buntband för runda och ovala hål

Flera applikationer inkluderar runda och ovala hål för att säkerställa tillförlitlig kabeldragning vid förbestämda fästpunkter.

Bandet och fästanordningen sätts på förhand fast på kablaget. Fotdelen av fästanordningen kan sedan enkelt föras in i dessa hål under den slutliga monteringen.

Ett varierat utbud av monteringslösningar finns tillgängliga för nästan alla hålstorlekar och paneltjocklekar. Appliceringen kan enkelt utföras för hand, utan behovet av specialverktyg. Man kan höra och känna säkerhetslåset med ett "klick".

Fixeringsband för svetsbultar

Fästelement för svetsbultar

Fixeringsband med svetsbultsmonteringar används främst inom fordonsindustrin.

De används dock även inom alla andra områden där kablar, rör och ledningar måste dras på ett säkert sätt med hjälp av svetsbultar eller gängade bultar.

Dessa band finns tillgängliga med fasta huvuden  (med ett definierat läge) samt med flexibla huvuden (med rörelseutrymme).

Buntband för kanter

EdgeClip, tvådelat fästelement

Förutom fastsättningslösningar för plattor och svetsbultar, erbjuder HellermannTyton även band med fixeringselement för kanter.

Ta reda på mer om de olika applikationerna där EdgeClip-lösningar är lämpliga på kabelklämmor för kanter kompetenssida.

Mjuka fästen för hål, svetsbultar och skruvmontage

Mjuka buntband Soft grip

2-komponents Soft Grip är utvecklad för professionell, flexibel och enkel buntning av känsligt buntmaterial. Med sitt mjuka TPE-innerskikt är Soft Grip väl lämpat för mjuka plaströr eller silikonkablar – speciellt för rör i vätskesystem.

Tack vare de tre olika typer av fästen kan Soft Grip fästas i nästan alla applikationer:

Enkel att använda: De mjuka banden är utrustade med en förlåsningsfunktion. Detta möjliggör snabb och enkel förmontering, till denna kan buntningen enkelt fästas vid senare tillfälle. En annan fördel är att de mjuka banden kan öppnas igen med en skruvmejsel så att fästena bekvämt kan tas bort för hand. Perfekt för underhåll!

Soft Grip kombinerar materialskyddande egenskaper med hög draghållfasthet. Detta garanterar ett skonsamt och samtidigt stadigt grepp utan sidorörelse för alla buntar upp till 25 mm. Sammantaget kan Soft Grip buntband hjälpa till att minska lagret av enskilda komponenter, komplexiteten i själva installationen och även kostnaderna.

Buntband i metall

Buntband metall för krävande miljöer

Buntband i metall används i en mängd olika industriella och kommersiella applikationer där extrem draghållfasthet eller extrema materialkrav under tuffa förhållanden krävs. De kan motstå höga temperaturer, UV, extrema väderförhållanden och exponering för kemikalier och andra industriella föroreningar, vilket gör dem universellt lämpade för krävande industriella applikationer, som:

rostfria metallband
 • Marina applikationer: Rostfria metallband är resistenta mot korrosion, vilket gör dem idealiska för användning på båtar, fartyg och oljeriggar till havs.
 • Utomhusinstallationer: Metallband i rostfritt stål motstår UV-åldring och väderpåverkan, vilket gör dem tillförlitliga för att fästa kablar och identifieringsskyltar i utomhusmiljöer som trafikskyltar och signaler eller telekommunikationsutrustning.
 • Livsmedel och läkemedel: Rostfria metallband är hållbara, giftfria, tål värmesteriliseringsprocesser och aggressiva rengöringskemikalier. De kan stödja HACCP kvalitetssäkringsprocesser.
 • Kraftiga applikationer: Rostfria metallband är starka och lämpliga för att fästa kablar och slangar på brickor och ställ i tunga fordon, rymd- och järnvägsapplikationer och även för att fästa rörisoleringsmantel i högtemperaturapplikationer eller för luftstöd av kraft kablar.
 • Andra applikationer: Till exempel säkring av kablar, ledningar och rör i vägfordon, flyg- och järnvägsindustrier samt inom bygg- och gruvdrift.

HellermannTyton MBT buntband för den europeiska regionen tillverkas i Storbritannien av rostfritt stål tillverkat i Europa. De uppfyller kraven för metalliska, icke-metalliska och sammansatta buntband och deras tillhörande fästanordningar som ett medel som används för att hantera eller säkra ledningssystemen i elektriska installationer som specificeras i IEC 62275 och IEC 60092 tillämpliga på elektriska installationer för användning i fartyg.

Syrabeständiga buntband för höga temperaturer

MBT-serien metallband i rostfritt stål

De korrosionsbeständiga MBT-metallbanden i rostfritt stål motstår syror och hög temperatur. De är perfekta för användningsområden där det krävs extra säkerhet, hög draghållfasthet och brandbeständighet.
 

Deras patenterande, icke-öppningsbara låsmekanism med en eller två kulor är en betydande säkerhetsfunktion.

Ytbelagda buntband för att förhindra kontaktkorrosion

Rostfria buntband med ytbeläggning av plast

Band av metall med polyesterbeläggning i SS316 (V4A) rostfritt stål har samma fördelar som MBT-serien, men tack vare beläggningen, garanterar de förbättrad installationsbekvämlighet vid låga temperaturer.

Dessutom är plastbeläggningen särskilt lämpad för känsliga kabelbuntar och för att förhindra kontaktkorrosion.

Bäst presterande metallbuntband i tuffa miljöer

Polyesterbeläggning eller polyolefinskyddskanaler kan förhindra kontaktkorrosion mellan olika metaller, till exempel aluminium eller zink, men detta minskar dess maximala driftstemperaturområde.

Funktioner SS304 SS316 SS316 poyesterbelagd
Draghållfasthet mycket bra mycket bra mycket bra
Höga temperaturer mycket bra mycket bra begränsad
UV-resistans mycket bra mycket bra bra
Saltkorrosion bra mycket bra bra
Kontaktkorrosion begränsad begränsad -
Kemikalieresistans mycket bra mycket bra bra
Brännbarhet - - UL94V-2

 

Dessutom är buntband i rostfritt stål motståndskraftiga mot väderpåverkan utomhus. Både stål av kvalitet 304 och kvalitet 316 förblir mekaniskt robusta under effekterna av ultraviolett strålning, vindkraft, fluktuerande temperaturer, nederbörd och is. SS316 är mer korrosionsbeständig i tuffa utomhusmiljöer.

Frågor och svar

Vad är ett buntband?

Hellermanntyton buntband

Ett buntband, även känt som straps eller stripes är en typ av fäste, speciellt för att binda ihop flera elektroniska kablar eller ledningar och för att organisera kablar och ledningar.

De används i många branscher: inom elinstallation, vid tillverkning av kabelnät, inom byggindustrin, för tillfälliga installationer, inom förpackningsindustrin eller under extrema miljöförhållanden som i offshoreindustrin.

HellermannTyton är en global tillverkare som erbjuder högpresterande infästning, anslutning, dirigering, skydd och identifiering av lösningar till olika marknader. För våra kunder utvecklar vi marknadslösningar som unikt möter en branschs behov – löser ett applikationskrav, sparar installations- och komponentkostnader och förbättrar kvaliteten på slutprodukten – oavsett din bransch.

Hur fungerar ett buntband?

Buntband fungerar ungefär som ett bälte, där änden förs in genom ett fäste och sätts fast med ett spänne som förs in igenom ett hål i remmen. När det gäller de mest konventionella buntbanden förs remmen in igenom ett huvud som inkluderar en flexibel tunga. Tungan glider över tänderna, eller räfflorna, som gjutits fast i remmen för att förhindra att den slinker bakåt.

Buntband med låstungor i plast

Låsteknologi för buntband med låstunga i plast

Denna teknik används i 90% av alla polyamidbuntband (PA) som är tillverkade av HellermannTyton. För att täcka ett utbud av applikationer så finns det olika varianter av detta system, tex: öppningsbara versioner, in-line versioner och öppet huvud.

Dessa är buntband i en del. Här är låstungan, gjuten som en integrerad del av buntbandshuvudet. Det ger den  inbyggd styrka.

Den positiva låsningen kan uppnås genom att man aktiverar tungan med remmens räfflor när den dras genom buntbandshuvudet.

Buntband utan räfflor


Buntband i KR-serien utmärker sig i och med det mjuka bandet och den unika låsmekanismen. Här trycks ett glasfiberförstärkt stift in i ett membran i remmen för att hålla den på plats.

De fasade, rundade huvudet gör att KR-serien passar perfekt runt det ihopbuntade materialet och förflyttar sig inte under vibrationer.


Buntbandutan räfflor med unik låsmekanism Buntbandutan räfflor med unik låsmekanism

Vad är speciellt med MBT-metallkullåsmekanismen?

Tillverkad av rostfritt stål i graderna 304 eller 316, har MBT-serien inga räfflor på bandet och är dragna parallellt genom huvudet och glider under en låsmekanism med en kula som kilas på plats när det väl dras åt. Klämmetoden är säkrare än att spänna eller spärra självlåsande mekanismer under tung belastning och gör att bandet blir slätt. Att säkra bandet permanent kräver färre steg och färre specialiserade verktyg än buckling, krympning, nyckellåsning eller svetsningsmetoder.


MBT-serien av buntband MBT-serien av buntband


Krävs speciella kabelverktyg för att installera buntband i rostfritt stål?

Liksom alla andra buntband som inte går att lossa kan band av rostfritt stål helt enkelt slingras manuellt runt bunten. Insticks- eller gängkraften är låg jämfört med utformningen av jämförbara band från andra tillverkare. Även om kanterna på bandet är rundade och släta rekommenderar vi att du bär lämpliga skyddshandskar.

Vi föreslår dock att du använder ett manuellt buntbandsappliceringsverktyg som HDT16 för att spänna MBT-banden ordentligt och se till att de skärs jämnt och exakt utan att lämna några vassa svansutsprång. För applikationer som kräver en specifik spänningskraft rekommenderar vi MK9SST manuell buntpistol eller det pneumatiska buntbandsverktyget MK9PSST för band av rostfritt stål upp till 16 mm bredd.

 

Vad är polyamid 66?

Polyamid är ett av de viktigaste syntetiska termoplastmaterialen. Termoplast kan formas av värme så ofta som det krävs utan att behöva genomgå kemisk sönderdelning eller andra negativa förändringar. Detta gör polyamid idealiskt för bearbetning via gjutning med plastinsprutning i högkvalitativa produkter.

Ungefär 90% av alla fästanordningar från HellermannTyton är tillverkade av detta material. Polyamid är även känt under varumärket Nylon®, som introducerades av företaget Dupont år 1937.

Polyamid PA66 har många egenskaper som är fördelaktiga för HellermannTytons fästanordningar, såsom:

 • Hög styrka, styvhet och hårdhet
 • Högdimensionell stabilitet, även under inverkan av värme
 • Hög slitstyrka

 

Ett brett utbud av polyamider och tillsatser gör det möjligt att anpassa egenskaperna optimalt för den slutliga produkten för att uppfylla respektive krav.

Hur förvarar jag buntband på ett korrekt sätt?

Solljus

Utsätt inte buntband för direkt solljus. Förvara inte buntband i solljus, tex på fönsterbrädan.

Förvaring

Förvara alltid buntband i den förslutna plastpåsen som är tillverkad av polyetylen. När påsen är öppnad ska du använda buntbanden så snabbt som möjligt för att säkerställa optimala applikationesresultat. Om banden blir sköra kan det hända att de går sönder vid användning.

Element

Förvara inte buntband nära direkta värmekällor. Undvik kontakt med värme: tex placera inte på element.

Temperatur

De perfekta förvaringsförhållandena för buntband är centraleuropeiskt standardklimat.

 

 

För optimal hantering är det viktigt att materialet är i ett jämviktsförhållande med en vattenhalt på ca 2,5%.

Vilken är den minsta draghållfastheten för ett buntband?

Den minsta draghållfastheten är en viktig parameter när man väljer buntband. Den uttrycker hur stor belastning ett band kan tåla. Den minsta draghållfastheten bestäms i enlighet med de militära specifikationerna och de amerikanska standarderna. Testresultatet i MIL-S-23190E inkluderar:
 

 • Konditionering av buntbandens testdelar
 • Konstruktion av testutrustning
 • Applicering av ett buntband på testjiggen
 • Testhastighet


Testprocedur för att bestämma den minsta draghållfastheten:

Dragfasthållhet för buntband

 

 

1. Buntbandet är fastsatt på testjiggen med lämpligt appliceringsverktyg.

Dragfasthållhet för buntband

 

 

2. Testjiggen öppnas vid en definierad hastighet.

Dragfasthållhet för buntband

 

 

3. Belastningen som buntbandet inte längre kan tåla antecknas.