Buntband och fästelement för alla applikationer

Buntband och fästelement - stort sortiment av hög kvalitet

buntband

Buntband och fästelement från HellermannTyton har utvecklats tillsammans med våra kunder utifrån deras behov. Resultatet är buntband och fästelement som motverkar alla typer av utmaningar som en applikation kan utsättas för.

I HellermannTytons sortiment finns idag allt från buntband som kan användas till enkel fixering av kablar inomhus till väderbeständiga buntband för användning utomhus under extrema väderförhållanden, som exempelvis höga temperaturer till minusgrader och kyla.

 

 

 

Som en av de ledande tillverkarna av buntband och fästelement sätter HellermannTyton som mål att leverera högsta kvalitet i produktionen av buntband och fästelement. Utöver buntband i olika färger erbjuder vi även:

 

 

Det breda sortimentet av buntband uppfyller inte bara de mest uppdaterade krav för buntband och kabelsystem, utan HellermannTyton utvecklar även ständigt tekniken för vad som är möjligt med fästelement. Förutom kundanpassade buntbandslösningar, kan vi också stå för god miljöpåverkan.

Det senaste exemplet på innovativa lösningar av buntbandsystem från HellermannTyton är den unika Q-serien med design av öppet låshuvud, denna är idealiskt lämpad för dolda montage av buntband.

 

 

Hur väljer man rätt buntband?

Buntband

För att välja rätt buntband för rätt applikation är det några saker man bör beakta.  Till exempel skall man välja svarta buntband när man skall använda dessa utomhus. Dessa band är UV-stabiliserade och står emot solens inverkan betydligt bättre än naturella band.

Om man vill använda banden i miljöer där det förekommer andra faktorer som t ex höga temperaturer, föroreningar, kemikalier etc. kan man med fördel välja ett band i ett annat material. Exempel på detta kan vara Polypropen, Tefzel, Rostfritt stål etc.

 

 

 

Vid val av buntband bör man ställa sig följande frågor:


• Längd - Hur långt måste bandet vara för att nå runt det jag vill bunta ihop?
• Styrka - Krävs det någon speciell draghållfasthet på bandet? Skall det hålla fast något som är tungt?
• Miljö - Skall bandet sitta i någon särskilt utsatt miljö? Utomhus (UV-strålar), utsättas för kemikalier?
• Temperatur - Vilken omgivningstemperatur är det där bandet skall sitta?
 

 

En bra vägledning är att följa guiden (Klicka här för att ladda ner) som ger en indikation på lämpligt band för olika applikationer.

Öppningsbara buntband

Frigörbara buntband för temporära fastsättningar

Öppningsbart buntband softfix

Många applikationer kräver en temporär fastsättningslösning: tex. i scenkonstruktioner, vid mässor eller vid ihopbuntning av telefon-, fiber- eller nätverkskablar. Öppningsbara buntband kan enkelt öppnas och stängas efter installationen. De finns även tillgängliga med mycket flexibla egenskaper. Ett användningsexempel är fastsättning av trädplantor på stöd inom trädgårdsskötsel och landskapsarkitektur.

 

Öppningsbara buntband finns tillgängliga i olika utformningar, material, längder, färger och med olika låsmekanismer: spaklås, sidolås, flexibelt gummilås, kardborreband eller med en vinge som frigörs.

Produkter

Buntband med räfflad insida Buntband med räfflad insida

Buntband i plast och med räfflad insida är lämpliga att använda vid buntning och fixering av kablar, rör och slangar. Räfflade buntband finns i olika utföranden, material, längder och färger.

Buntband med slät insida Buntband med slät insida

Buntband med slät insida är lämpliga att använda för buntning och fixering av känsliga och vibrationskänsliga kablar, rör och slangar. Buntband med slät insida finns i olika utföranden, material, längder och färger.

Buntband utan räfflor Buntband utan räfflor

De robusta buntbanden utan räfflor från KR- och EL-TY-serien erbjuder en hög styrka och är lämplig för buntning av kablar och ledningar med stora diametrar.

Buntband i rostfritt stål Buntband i rostfritt stål

Rostfria buntband kan användas i de mest krävande förhållanden, när extra styrka, säkerhet och brandsäkerhet krävs.

Buntband med fästelement Buntband med fästelement

Fästelement för buntband erbjuds i olika utförande, material, längder och färger.

Buntbandsfästen Buntbandsfästen

Buntbandsfästen finns för montering med antingen skruv eller självhäftande montering. Olika storlekar och modeller av fästen erbjuder en säker fixering med kombination av ett brett utbud av buntband.

Fästelement för buntband Fästelement för buntband

Med ett brett sortiment av fästelement hittar du det som passar bäst för din applikation, vare sig det gäller för hål i paneler eller på kanter.

Clips och klämmor för buntband Clips och klämmor för buntband

I sortimentet hittar ni ett stort utbud av clips och klämmor för buntband tillverkade i olika material och utföranden. Bland annat finner ni clips och klämmor av plast, aluminium eller stål med skyddshölje, slangklämmor och dragavlastningar.

Buntbandsserien Q-tie - innovativ fixeringslösning med förlåsning och märkning

Q-tie buntband är en unik och innovativ produkt för ett brett spektrum av tillämpningar inom buntning och fixering av ledningar och kablar. Den innovativa designen av det öppna huvudet ger en enkel införing även under svåra arbetsförhållanden.

Förlåsningsfunktionen av Q-banden erbjuder möjligheten av en temporär och även en slutlig fixeringslösning med samma buntband. Detta buntband ger också en mycket snabb och enkel installation även under svåra förhållanden som exempelvis installation med arbetshandskar eller vid begränsad sikt.

Se filmen nedan för mer inspiration hur och vart Q-tie buntbandsystemet kan användas:

 

 

Buntband och tillbehör

Buntband T-serien

Buntband T-serien

Buntband från T-serien finns i en mängd olika material, gemensamt oavsett material är att buntbanden har alla räfflor på insidan som möjliggör ett bra grepp på kabeln, ledningen, slangen eller buntning av rör. Utformningen av dessa buntband garanterar en hög draghållfasthet samtidigt med en mycket låg införingskraft. Detta i kombination med den böjda utformningen av spetsen ger en enkel och snabb installation.

Räfflade buntband av T-serien används för dirigering, buntning och fixering av kablar, rör och slangar.

Buntband KR-serien

Buntband KR-serien

Den speciella utformningen av det krökta huvudet på KR buntband säkerställer en tätning runt hela omkretsen av slangen / röret. Den patenterade utformningen av detta buntband erbjuder ett smidigt buntband som låses på plats med ett glasfiberarmerad stift, detta gör att buntbandet erbjuder en mycket säker och vibrationsresistent fixering.

Förutom att erbjuda en säker metod för buntning av kabel och ledning ger utformningen av KR buntband en idealisk metod för att fixera bälgar runt drivknutar, vattenslangar och vakuumslangar.

Rostfria stålbuntband MBT FC-serien

Rostfria stålbuntband MBT FC-serien

Rostfria stålbuntband MBT motstår syror och höga temperaturer. Dessa buntband finns både som plastbelagda och icke plastbelagda. Deras patenterade, icke öppningsbara låsmekanism med en eller två låsmekanismer är en viktig säkerhetsfunktion.

Rostfria buntband med en polyesterbeläggning väljs när en hög draghållfasthet efterfrågas och en känslig kabel eller ledning kräver en kombinationslösning. Dessa buntband används i olika industrier, såsom varvsindustrin, kolbrytning eller i den petrokemiska industrin.
Detta buntband serien garanterar säkerhet om de används på data och fiberoptiska kablar samt för tillämpningar i teatrar eller på mässor.

Buntband OS-serien

Buntband OS-serien

De ständigt ökande kraven på kablaget inom bil- och dataindustrin har orsakat problem med traditionella buntband med räfflor på insidan, dessa kan skada kabelisoleringen, speciellt i vibrerande omgivning. OS-buntband med räfflor på utsidan har övervunnit dessa problem. Utformningen av dessa buntband erbjuder hög draghållfasthet, låg införandekraft och en slät yta mot kabelisoleringen, detta minimerar skador som kan uppstå. Den krökta formen på huvudet tillåter buntbandet att följa konturerna hos kabeln och tar upp mindre utrymme än andra utformningar av buntband.

Buntbanden i OS-serien är ursprungligen utvecklad för användning inom fordonsindustrin och andra applikationer där man har känsliga kablage. Dessa buntband används nu inom många områden där tunnväggiga eller mjukisolerande ledningar och kablar installeras, t.ex. tåg, flygplan, datanätsinstallationer och elektronik. Med buntband T50LOS är minsta buntdiameter så lite som 1,6 mm möjlig. Buntband T120ROS är lämplig för tunga montage med ett minimum draghållfasthet av 535 N.

Buntband MCT-serien

Buntband MCT-serien

Det metallinnehållande buntbandet MTC är ett buntband speciellt utformad för att användas inom livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. En unik tillverkningsprocess där tillsats av ett metalliskt pigment gör att även små "bitar" av buntbandet går att detektera med metalldetektor. MCT buntband har metallinnehåll spridda över hela bandet. Dessa buntband kan användas som en del av HACCP-processen. Den "unika" blå färgen på buntbandet hjälper den visuella detekteringen och minskar risken för förorening.

Det metallinnehållande buntbandet är ett buntband speciellt utformad för att användas inom livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Idealisk för montage av kablar i och kring tillverkningsprocessen.

1-parts buntband med fäste, med pilspetshuvud och tallrik

1-parts buntband med fäste, med pilspetshuvud och tallrik

Ett 1-parts buntnings- och fixeringsband med pilspetsfäste fungerar som så att när fästet trycks genom ett hål låser pilspetsen bandet på plats och tallriken mellan buntbandshuvudet och pilspetsen täcker hålet och minimerar inträngningen av vatten, damm och smuts.

Buntband med fästelement är idealisk för användning i många olika branscher, till exempel:
fordons-, flyg-, vitvarutillverkning och panelbyggnad.

1-parts buntband med fästelement, med pilspetshuvud, med tallrik, tätad för runda hål

1-parts buntband med fästelement, med pilspetshuvud, med tallrik, tätad för runda hål

1-parts fixeringsband med tallrik som är försedd med en gummitätning ger en lösning på att bunta ihop en produkt samtidigt som det kan fixeras i exempelvis dörrkablage i fordonsapplikationer. HellermannTytons en-parts fixering med fäste och den speciella gummitätningen ger ett bra skydd mot inträngning av vatten och smuts. Testad Enligt den IEC 60529-standarden, artiklarna T50SOSSFT6.5E-MD och T60SOSSFT62x122-E-MD tillverkas av PA66 värmestabiliserat material och uppfyller IP67 kraven.
Som ett ytterligare skydd mot förlust av gummitätningen under transport är cellgummiskivan på T50SOSSFT6.5E-MD fastsvetsad på på tallriken med en automatisk lasersvetsningsmaskin.

2-parts buntband med fästelement med pilspetshuvud, med tallrik

2-parts buntband med fästelement med pilspetshuvud, med tallrik

PEEK buntband med fästelement är en kombination av beprövad design och modern råvara. 2-partsdesignen av buntbandet och fästet gör att låshuvudet kan placeras på önskat ställe för enkel applicering samtidigt som pilspetsfästet är enkelt att trycka in i ett hål. Dessutom motstår fästen gjorda av PEEK temperaturer från -55 ° C upp till 240 ° C. Deras kemiska motståndskraft, även mot syra-och gammastrålning är utmärkt.

Dessa buntband med fästelement P1SFT6,5 och P2SFT6,5 är idealiska när krav på temperaturtålighet och kemisk motståndskraft är väldigt höga. Dessa buntband används främst för kablage inom fordonsindustrin.

1-parts buntband med grantoppsfäste, med tallrik

1-parts buntband med grantoppsfäste, med tallrik

1-partsfixeringen ger en enkel och snabb metod att fästa och fixera kablar. Grantoppsfästet ger en säker fixering i paneler med tjocklekar från 0,8 mm till 7,0 mm och gängade hål. Tallriken på överdelen av grantoppen täcker hålet och minimerar inträngningen av vatten och smuts.

Detta 1-parts fixeringsband är ursprungligen utvecklat för att fixera kablage inom fordonsindustrin. Dess enkelhet och enkla applicering har gjort att det även används inom andra industrier som t ex flyg, vitvaror etc.

Buntningsclips med pilspetshuvud för distansdragning SOC

Buntningsclips med pilspetshuvud för distansdragning SOC

Olika buntningsclips har utvecklats speciellt för olika typer av buntning av kablar och kablage. Kabeln fästs på vingarna med hjälp av självhäftande tejp eller buntband som kan appliceras manuellt eller med ett automatiskt handverktyg som Autotool 2000 eller ATS3080. De olika typerna tillåter användning i många olika godstjocklekar och håldiametrar. Basen av CHA hållaren kan förflyttas i längsled för att utjämna toleransskillnader. TejpClipset CHDP66 är känd för sin vertikala vinge, vilket innebär att 2 kablar kan fästas parallellt.

Ursprungligen utvecklad för fordonsindustrin erbjuder de här clipsen en enkel metod för låsning av kablar och rör. I sortimentet finns också en mängd applikationer inom andra industrier.

Buntningsclips med grantoppsfäste

Buntningsclips med grantoppsfäste

Olika buntningsclips har utvecklats speciellt för buntning av kablar och kablage. Kabeln fästs på vingarna med hjälp av självhäftande tejp eller buntband som kan appliceras manuellt eller med ett automatiskt handverktyg.
De olika typerna tillåter användning i många olika godstjocklekar och håldiametrar. Basen av CHA hållaren kan förflyttas i längsled, för att utjämna toleransskillnader. TejpClipset CHDP66 är känd för sin vertikala vinge, vilket innebär att 2 kablar kan fästas parallellt.

1-partsfixering med kantclips

1-partsfixering med kantclips

Dessa buntband med kantfäste är utmärkta att använda där hål inte kan användas, eller där inte heller självhäftande fästen kan användas på grund av höga temperaturer. När buntbandet är fäst runt kabeln kan fästet sättas på kanten. Enkel att trycka på plats på kanttjocklekar från 1.0mm till 3.0mm. Kantclipset erbjuder en enkel och säker fixering.

Användning av dessa buntband inom fordonsindustrin- och skåpbyggare är både tids- och kostnadsbesparande.

Kontaktdonsclips för runda hål

Kontaktdonsclips för runda hål

Kopplingarna monteras genom att trycka fast dem på motsvarande clips.

Kopplingen kan tas bort utan att skadas vilket är praktiskt och kostnadseffektivt vid underhåll och reparation. Det extra vridskyddet som vissa kopplingsclips har skyddar mot rotation av clipset efter montering. Kontaktdonsclipset här har utvecklats för elektronikkablar och kablage till fordonsindustrin.

AHC-serien

AHC-serien

Dessa AHC-clips kan förmonteras i panelen innan installation av kablar, kabeln trycks på plats, clipset stängs och aktiverar den automatiska låsfunktionen. Delar med prefixet "I" kan sammankopplas för att ge större applikationsmöjligheter.

AHC-clips erbjuder en enkel och säker metod för fastsättning av kabel på paneler. Detta clips är ursprungligen utvecklade för fordonsindustrin men har hittat ett stort användningsområde i alla typer av industrier som jobbar med plåtpaneler.

Frågor och svar

Hur fungerar ett buntband?

Låsteknologi för buntband med låstunga i plast

Buntband med låstunga i plast

Denna teknik används i 90% av alla polyamid (PA) buntband (T-band, standard band) som tillämpas av HellermannTyton. För att täcka en mängd olika applikationer finns det olika varianter av detta system, till exempel: öppningsbara versioner, in-line versioner och öppet huvud. Detta är ett buntband där låstungan är gjuten som en integrerad del av buntbandet och därigenom ger en inbyggd styrka. Låsning uppnås genom att låstungan hakar i bandets räfflor.

Buntband KR-serien


Buntband KR-serien Buntband KR-serien


Detta buntband kännetecknas av sitt mjuka band och unika låsmekanism. Med KR-bandens böjda låshuvud erhåller man en bra anpassning runt det buntade materialet.

MBT-serien av buntband


MBT-serien av buntband MBT-serien av buntband


Tillverkad av rostfritt stål 304 eller 316, MBT-seriens olika buntband har inga räfflor på bandet och sticks parallellt genom låshuvudet som glider under låskulan. Buntbandet låses med hjälp av låskulan.


Mer information om våra buntband och fästen hittar du här:
Tekniskt_index.pdf

Fastställande av minimum draghållfasthet på ett buntband

Minimum draghållfasthet är en viktig parameter för val av rätt buntband, det uttrycker hur mycket last ett band kan klara. Denna minimum draghållfasthet är fastställd enligt " Military Specification and Standard of the USA". Testresultat specificeras i MIL-S-23190E:
 

 • Konditionering av testbiten
 • Konstruktion av testutrustning
 • Applicering av ett buntband på testjiggen
 • Testhastighet

Testprocedur för att fastställa minimum draghållfasthet på ett buntband

Dragfasthållhet för buntband

 

 

Buntbandet är fastsatt på testjiggen med ett lämpligt buntbandsverktyg

Dragfasthållhet för buntband

 

 

Testjiggen öppnas med en specificerad hastighet 

Dragfasthållhet för buntband

 

 

Den totala belastning som buntbandet klarar innan det går av fastställs

Verktygstest - Fastställande av draghållfasthet för buntband

Verktygstest - Fastställande av draghållfasthet för buntband

Hittills har ingen allmänt gällande testmetod fastställts på marknaden. Företagen inom HellermannTytongruppen använder en vanlig kraftmätare med minst 10,000 Hz frekvens på datasampling för att bestämma dragkraften på ett buntbandsverktyg och för att garantera kvaliteten på buntbandsverktygen. Det är svårare att testa buntbandsverktyg än vad som framgår vid första anblicken. Det är viktigt att följa ett standardiserat testförfarande och göra det under konstanta förhållanden. Detta innebär exempelvis storlek och inte endast den tvärsnitt av buntband, utan även innehållet av vatten av buntbandet. Ett test med olika buntband och / eller olika konditionering kan lätt resultera i två olika värden.

I allmänhet, klipphastigheten, positioneringen av verktyget med avseende på buntbandet, tillstånd på slitdelar i verktyget och konditionen på buntbandet spelar en grundläggande roll i fastställandet av dragkrafter. Därför måste vi poängtera att alla värden vi tillhandahåller skall bara ses som riktvärden. Värdena kan inte överföras i praktiken. I våra bruksanvisningar anger vi ett justeringsintervall för varje typ av buntband. Om åtdragskraften skall dokumenteras eller uppfylla en specifikation rekommenderar vi att man justerar dem med hjälp av en kraftmätare.

Den minsta draghållfastheten är den minsta kraft som buntbandet tål innan det går av. Denna styrka bestäms med hjälp av ett räfflat buntband, varav följande formel ska användas för vägledning till en korrekt dragkraft på verktyget.

Vad är ett buntband?

Ett buntband, även känt som straps eller strips, är en typ av fästelement som är speciellt tillverkat för att bunta ihop eller märka upp / organisera flera kablar, ledning eller slangar.

Var används buntband?

Buntband och fästelement för buntband används inom många branscher och installationer, exempelvis:

 • Elinstallationer
 • Skåpbyggning
 •  Byggindustrin för preliminära installationsändamål
 • Förpackningsindustrin
 • Extrema miljöförhållanden i exempelvis offshoreindustrin

 

Vilken typ av buntband ska jag välja?

I sortimentet finns buntband i olika material så som plast eller metall beroende på användningsområde. Olika färger som exempelvis svart, röd, blå, vitt etc. som gör det enklare att märka upp och särskilja olika kablar tack vare de unika färgmärkningarna. Kanske kommer dina buntband utsättas för extrema väderförhållanden? Då har vi även buntband som klarar allt från höga plusgrader till mycket låga minusgrader.

Vilken typ av buntband ska man välja?

Ett buntband användningsområde är stort, och valet av material kan vara avgörande för din applikation. Kanske är du ute efter ett buntband med extrem draghållfasthet? Då är det ett buntband med rostfria stålband i kombination med kullåsning som kan vara den rätta kombinationen för ditt användningsområde. Variationerna och användningsområderna för buntband är många, bland annat används detekterbara buntband med metallinnehåll för livsmedelsindustrin

I fordonsindustrin används exempelvis dubbel-buntband för parallell dragning, speciellt mjuka band med kardborrelåsning för att skydda kablarna. Oavsett vilken tänkbar bransch eller applikation så har vi buntbandet för er. Vare sig ni söker vridbara buntband som kan roteras 360 grader, buntband med glasfiberförstärkt låspinne eller fästelement i olika färger och material, så har vi något som passar er!

 

Varför ska jag välja buntband från HellermannTyton?

HellermannTyton är en global tillverkare som erbjuder hög prestanda och kvalitet på produkter inom skydda, fästa, märka, bunta eller koppla och identifiera lösningar på olika marknader. För våra kunder utvecklar vi marknadslösningar som unikt uppfyller varje industris behov. Att lösa ett applikationskrav sparar kostnader för installation och komponenter, och förbättra kvaliteten på slutprodukten - oavsett din bransch.

Vad är polyamid 66?

Ungefär 90% av buntband och fixeringar från HellermannTyton är tillverkade av den syntetiska termoplasten polyamid 66.

Polyamid 66 har många egenskaper som ger fördelar för HellermannTytons buntband och fixeringar:

 • Hög styrka, robusthet och tålighet
 • Hög dimensionsstabilitet även under påverkan av värme
 • Hög nötningsresistans

 

Ett brett spektrum av polyamider och tillsatser möjliggör en optimal anpassning av egenskaperna hos det färdiga buntbandet eller fästelementet för buntbandet för att passa de krav som ställs.

Extremt resistenta buntband / fästelement kan göras av hög kvalitet polyamid 66.
Denna syntetiska material kommer huvudsakligen att bearbetas under formsprutning, men kan också strängsprutas.

Polyamid är ett hygroskopiskt material, detta innebär att buntbandets materialet absorberar och tappar vatten. För optimal hantering av buntband är det viktigt att buntbandets material är i ett tillstånd av jämvikt med en vattenhalt på ca 2,5%.

HellermannTytons förpackning säkerställer att vatteninnehållet i buntbanden förblir konstant. Därför är det viktigt att lagra produkterna i sin originalförpackning för att bevara kvaliteten på buntband.

 

Hur förlängs hållbarheten hos buntband?

Solljus

Utsätt inte buntband för direkt solljus! Förvara inte buntband i solljus, till exempel på fönsterbrädan!

Förvaring

Förvara alltid buntband i tillsluten plastpåse tillverkad av polyeten, öppnad förpackning bör användas så fort som möjligt!

Element

Lagra inte buntband nära direkta värmekällor som t ex element .

Temperatur

De ideala lagringsförhållandena för buntband är de som finns i centraleuropeiskt standardklimat.

 

 

För optimal hantering av buntband är det viktigt att materialet är i ett tillstånd av jämvikt med en vattenhalt på ca 2,5%.

Håll kontakt med oss!


Update: 06/07/2019 © HellermannTyton 2019
Kontakt