28/05/2024

Vår företagshistoria

Berättelsen bakom HellermannTyton


Paul Hellermann's legacy Paul Hellermann's legacy


Paul Hellermann inspirerades av små gummislangar som finns i cykeldäcksventiler

Där ström flödar genom en kabel eller data överförs genom fiberoptik kan man räkna med att hitta en produkt från HellermannTyton. Med ursprung i en innovativ verksamhet, som såg dagens ljus i Tyskland 1935, är företaget nu en av världens ledande tillverkare och leverantörer av produkter för att skydda, fästa, märka, bunta och koppla el- och datakablar i byggnader, i marken, i maskiner och i fordon.

HellermannTyton säljer fortfarande den typ av produkter som grundaren Paul Hellermann uppfann för att skydda kabelhöljen mot skador. Han inspirerades av de minimala gummislangarna i cykelhjulsventilerna från Woods/Dunlop och han kunde knappast ana hur stort hans nygrundade företag i Hamburg skulle bli när han började sälja sina trespetsade tänger och gummihylsor i kloropren.

Idag står märket HellermannTyton för ett omfattande sortiment av högkvalitativa produkter, kompetent kabelhantering och professionell service till ingenjörer och tekniker över hela världen.

1935–1959

Från Hellermanns bindsystem till buntband i plast


Från Hellermanns bindsystem till buntband i plast Från Hellermanns bindsystem till buntband i plast


Hellermanns bindsystem var en oumbärlig hjälp för de tidiga kabeltillverkarna

I början av 1930-talet var strömförande kablar inkapslade i gummi och sammanbuntade med bomullstråd. Paul Hellermann (1886–1958) kom på ett smart system för att enkelt kunna dra på gummimuffar över kabelhöljena, så att ändarna inte skulle fransa sig.

Paul Hellermann GmbH grundades 1935 i Hamburg. Företaget tillverkade och sålde trespetsade tänger samt hylsor och muffar av kloroprengummi i olika storlekar.

1938 utökade Hellermann sin verksamhet till Storbritannien och startade ett samriskföretag med Jack Bowthorpe (1905–1978). När kabeldragning blev alltmer avancerat anlitades allt oftare Hellermann Electric Ltd. och andra Bowthorpe Hellermann-företag för att sköta kabeldragning som det fanns ett växande behov av inom luftfart, fordons- och elindustrin under högkonjunkturen efter kriget. Företaget var ett av de första att skapa ett nummerbaserat markeringssystem på färgade kabelhylsor.

Före sin död 1958 sålde Hellermann ursprungsföretaget och sitt aktieinnehav i det brittiska samarbetsföretaget till Bowthorpe som snart införde gjutning med plastinsprutning och extrusionsteknologi. Det var precis rätt tidpunkt att utnyttja lanseringen av buntband i plast.

 

1935 Paul Hellermann GmbH grundades 14 december 1935, Kirchenallee 57 i Hamburg (Tyskland).
1936 Patent på Hellermanns buntsystem.
1937 Patent på Hellermanns trespetsade tänger.
1938 Hellermann Electric Ltd. grundas, Purley Way, Croydon (UK).
1940 Företagen Bowthorpe-Hellermann flyttade till Oxford (UK) så länge kriget varade; den tyska anläggningen flyttade till Moorende 6/8 i Hamburg.
1942 Den första kabelmärkningen i gummi för flyg tillverkades i Oxford.
1944 Bombskador tvingade den tyska fabriken att flytta till Große Bleichen 23 i Hamburg.
1948 Företagen Bowthorpe Holding flyttade till en specialbyggd anläggning, Gatwick Road, Crawley (UK).
1950 Twinlay kabelmarkör introducerades: hylsa överdragen med genomskinlig plastfolie; den tyska verksamheten flyttade till Hegestraße 40 i Hamburg.
1952 Cheltenham Plastics köptes upp och extruderingsverksamheten slogs ihop med Hellermann Electric i Crawley (UK) och bildade Hellermann Ltd.; sortimentet för P-clips i plast utökades; kabelband och -hållare lanserades.
1955 Verksamheten etablerades i Kanada.
1957 Paul Hellermann sålde sin verksamhet och sitt aktieinnehav i Hellermann Electric till Jack Bowthorpe.
1958 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (uppköpt sex år senare) tillverkade de första buntbanden i nylon i Storbritannien.

 

1960–1979

Buntband och Tyton-systemet blev en stor framgång


Buntband och Tyton-systemet blev en stor framgång Buntband och Tyton-systemet blev en stor framgång


Tyton och Kabelrap togs fram för att möta industrins efterfrågan på skalbara kabelbindningssystem

Baserat på sina kunskaper inom doppbeläggning i plast var Bowthorpe Hellermann-företagen snabba på att införa formteknologi med plastinsprutning i början av 1960-talet. Insuloid Manufacturing Company från Manchester var en av Storbritanniens första tillverkare specialiserad på buntband av termoplast (polyamid 6,6, eller ”nylon”). Företaget köptes upp och inkorporerades i Hellermann Ltd. 1964. Buntbandssortimentet Insulok LK blev grunden för T-serien som än idag säljs av HellermannTyton.

Samtidigt fortsatte den tyska delen av elverksamheten, som leddes av chefsingenjör Heinrich Kabel, att vidareutveckla Paul Hellermanns innovativa kabelhantering. Detta arbete nådde sin höjdpunkt 1965 i och med lanseringen av det framgångsrika ”Tyton”-verktyget – det första sammanhängande buntbandssystemet. Utvecklingarna ”Kabelrap”-buntband och KR-appliceringsverktyg som kom två år senare säljs fortfarande.

Det internationella erkännandet för Tyton och Kabelrap återspeglas av den jordglob som finns med i företagets logo sen den moderniserades 1967.

När systerföretag grundades i USA 1969 och i Japan 1970 registrerades verksamheterna under namnet Tyton.

 

1960 Hellermann i Tyskland flyttade till en specialbyggd fabrik i Pinneberg utanför Hamburg.
1961 Företaget etablerade sig i Frankrike och Australien.
1963 Patent på förbättrad variant av trespetsad tång.
1964 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (grundat 1933) köptes upp och slogs samman i Manchester (UK); patent på Insulok buntbandsclips − grunden i vår T-serie med buntband.
1965 Lansering av Tyton-systemet med sammanhängande buntband.
1966 Verksamheten etablerades i Sydafrika; Insultite Helashrink (gjutna värmekrympformer) lanserades; första buntbandet med utanpåliggande tandning introducerades.
1967 Kabelrap-verktyget och KR-serien lanserades.
1969 Tyton Corporation of America grundades i Milwaukee, Wisconsin (USA); patent för det första självhäftande buntbandsfästet.
1970 Tyton Company of Japan grundades i Tokyo och Hellermann do Brasil Industria e Comercio Ltda grundas i São Paulo (Brasilien).
1978 Hellermann Electric flyttade till nya, specialbyggda lokaler i Plymouth (UK).
1979 Produktionslokalerna byggdes ut i Pinneberg (Tyskland).

 

1980–1999

Efterfrågan på kabelhantering driver internationell expansion


Efterfrågan på kabelhantering driver internationell expansion Efterfrågan på kabelhantering driver internationell expansion


Fästa, fixera och markera är grunden för framgång i all världens industrier

Efterfrågan på alltmer specialiserade komponenter för kabelbuntar ökade dramatiskt i och med den teknologiska utvecklingen inom luftfart, fordon, industrianläggningar och telekommunikation.

Företaget började med specialanpassade produkter och avancerade termoplastkomponenter som en del av sortimentet på nyckelmarknaderna. Det gick även in i en fas av internationell tillväxt som inte hade skådats tidigare. I slutet av 1990-talet hade Hellermann en lokal representation i 27 länder och hade spritt sin tillverkning till alla globala regioner. 

 

1980 Företag uppköpt i Norge.
1981 Företaget etablerade sig i Singapore.
1982 Lager byggdes vid sex tillverkningsställen i Manchester (UK); företaget etablerade sig i Sverige.
1986 Produktionsanläggningar öppnades i Hyogo (Japan).
1987 Plastextrudering inleds i Plymouth (UK).
1988 Företaget etablerade sig i Finland.
1990 Verktygen elektrisk AutoTool och pneumatisk TytonTool för automatisk buntbandsapplicering lanserades.
1991 Den första specialiserade kabelfästeskonsollen producerades för fordonsindustrin.
1992 Produktionsanläggningar öppnades i Trappes (Frankrike).
1994 Företaget etablerade sig i Mexiko.
1995 Företaget etablerade sig i Italien; första värmebaserade märksystemet och TT1000-skrivaren lanserades.
1996 Företaget etablerade sig i Hong Kong.
1997 Företaget etablerade sig i Kina med en specialbyggd produktionsanläggning i Wuxi; företaget etablerade sig även i Filippinerna och Thailand och förvärvade CEE i Österrike; Autotool 2000 lanserades.
1998 Affärsverksamhet förvärvades i Argentina och Spanien/Portugal; TipTags lanserades.
1999 Global namnändring till HellermannTyton (27 länder denna gång); ny specialbyggd produktionsanläggning öppnades i Manchester (UK).

 

2000–today

Stadig tillväxt, konsolidering och fokus på nyckelindustrier


Stadig tillväxt, konsolidering och fokus på nyckelindustrier Stadig tillväxt, konsolidering och fokus på nyckelindustrier


Märket HellermannTyton står för högkvalitativa produkter och tjänster inom kabelhantering

I och med det nya millenniet började firmanamnet ”HellermannTyton” användas för alla affärsenheter över hela världen.

HellermannTyton har ett grundmurat gott rykte som tillverkare och leverantör av högkvalitativa produkter för kabelhantering. Företaget har även nått stor framgång som utvecklingspartner för specialtillverkade komponenter i termoplast, vilket har resulterat i att genomsnittstillväxten har överträffats år för år. Produktionskapaciteten har stadigt ökat för att hålla jämna steg med kundernas efterfrågan i alla världsregioner.

Företaget börsintroducerades på Londonbörsen i mars 2013. Bara två år senare lade Delphi Automotive Systems PLC ett anbud för att köpa företaget, vilket gick igenom. HellermannTyton införlivades senare i divisionen Delphi Electrical/Electronic Architecture i december 2015.

Sedan moderbolagets omstrukturering till Aptiv PLC i december 2017 är HellermannTyton nu del av Signal and Power Solutions som utvecklar kabelmonteringar för avancerade fordonssystem, men företaget fortsätter att verka under eget namn. Förutom fordonsindustrin är HellermannTyton en viktig leverantör av kabelhanteringsprodukter till kunder i andra industrier, särskilt luftfart, järnväg, vitvaror, förnybar energi och elinstallation.

 

2000

HellermannTyton Data UK förvärvades; företaget etablerade sig i Danmark; specialbyggd produktionsanläggning öppnades i Tornesch (Tyskland); ny produktionsanläggning öppnades i Johannesburg (Sydafrika); detekterbara MCT-buntband i plast lanserades för livsmedelsindustrin.

2001 Produktionsanläggningens kapacitet fördubblades i Wuxi (Kina); specialiserade EdgeClip fixeringsprodukter lanserades.
2002 Företaget etablerade sig i Sydkorea; ny produktionsanläggning öppnades i Jundiaí (Brasilien).
2003 RapidNet System-produkter med färdiga kontakter lanserades för datacenter.
2004 ATS3080 spillfria automatiska buntningssystem lanserades.
2005 Företaget etablerade sig i Nederländerna och Belgien.
2006 Separering från Spirent PLC (tidigare Bowthorpe Holdings) och förvärvning av Doughty Hanson & Co. (UK).
2007 Produktionsanläggningen i Wuxi (Kina) byggdes ut.
2008 Företaget etablerade sig i Polen, Ryssland och Indien.
2011 Nya produktionslokaler öppnades i Plymouth (UK).
2012 Logistikcenter öppnades i Wuxi (Kina).
2013 Floating på Londonbörsen; fler produktionsanläggningar öppnades i Milwaukee (USA); EVO7 manuell buntbandspistol lanserades.
2014 Kontor öppnades i Förenade Arabemiraten; processäker Autotool 2000CPK lanserades.
2015 Införlivning i Delphi Automotive Systems PLC (nu Aptiv PLC); produktionsanläggning öppnades i Songdo (Sydkorea).
2016 Produktionsanläggning i Słupca (Polen) öppnades; nytt distributionscenter öppnades i Cannock (UK); kontor etablerades i Turkiet.
2017 Helt ny produktionsanläggning för HellermannTyton Data öppnades i Northampton (UK); produktionsanläggning öppnades i Monterrey (Mexiko); HellermannTyton ACADEMY introducerades globalt; Ratchet P-Clamp och RFID-buntband med tillbehör lanserades.
2018 Märkeskampanjen MADE FOR REAL lanserades, vilket är den första kampanjen som inbegriper företagets alla regioner världen över.
2019 Tanger Automotive City (TAC) produktionsanläggning öppnades i La Ville Nouvelle Cherafate (Marocko).