18/06/2024

Krympslang och formgods till din applikation

Så här hittar du rätt krympslang

Ett komplett sortiment av krympslangsprodukter

Krympslang från HellermannTyton

Krympslang med lim till färgad krympslang och formgjutna krympprodukter, sk. formgods, HellermannTyton erbjuder ett komplett sortiment av krympslangsprodukter i olika storlekar. Alla krympslangar från HellermannTyton uppfyller givetvis högsta internationella standarder.

I sortimentet för krympformgods finns krympslang i olika färger, storlekar och med olika väggtjocklek. Vi levererar vare sig din installation kräver en färdigklippt krympslang, eller om ni hellre vill ha på rulle.
Sortimentet innefattar även krymphylsor (kallkrymp) och formgjutna krympprodukter.

Produktsortiment - Krympslang som passar dina krav bäst!

Värmekrympning betyder: Processen att tillämpa värme t.ex. genom att använda en el- eller gasvärmepistol för att krympa expanderade plaströr eller -former ner till sin ursprungliga storlek.  En distinktion görs i detta avseende mellan återställd dimension (originalstorlek) och tillförd dimension (expanderad storlek). Värmekrympning används inom olika industrier och tillämpningar – t.ex. för att isolera och skydda kablar mot värme, kemikalier eller vatten.

Titta på denna video med våra värmekrympningsexperter Barry och Mark, för att se hur enkelt det är att hantera en krympslang.

Vilken krympslangsprodukt passar just din applikation? Skriv in de kända dimensionerna i HellermannTytons värmekrympskalkylator på nätet. Där fastställs storleken. Vi rekommenderar att krympslangen ska krympa minst 20% och max 80% av krympförmågan.

Färgad krympslang och formgods

Olika färger för visuell identifiering

Färgade krympslangar och formgods för märkning

Förutom svart krympslang erbjuder HellermannTyton ett brett sortiment av färgad krympslang. Det är perfekt för färgkodning av olika ledare och kablar.

Efterfrågan på orange växer. Det är ett resultat av den ökade användningen av högspänningssystem i fordon. Ibland är det viktigt att se igenom krympslangen. Genomskinlig krympslang är perfekt för att skydda etiketter (Ovansittande) som sätts på kabel och kabelskor.

 

 

 

 

HellermannTyton tillhandahåller krympslang i följande färger:

klar/genomskinlig
vit
röd
orange
svart
grön
blå

...och många fler. Se alla HellermannTytons krympslangsprodukter här och välj rätt färg för din tillämpning.

 

Varför en klar/transparent krympslang?

Många kablar är färgkodade eller har identifieringsmarkeringar – t.ex. i offentliga byggnader som flygplatser och sjukhus, men även i tunnlar och transportmedel som järnvägsfordon, fartyg och flygplan. Transparenta krympslangar används ofta för att isolera kabelhylsor, utan att skymma identifieringsmarkeringarna. Inom branschen kallas detta för oversleeving (överhylsa).

Ta reda på mer om transparenta krympslangar i denna video med våra experter Barry och Mark.

Krympslang i dispenserkartong

Krympslang av olika varianter i små praktiska rullar och dispenserkartonger.

Sortiment av HIS-krympslang finns i olika varianter och förpackningar med en krympgrad på mellan 3:1 och 2:1. Särskilt praktiska är våra HIS-förpackningar: praktiska dispenserkartonger med små rullar, krympgrad 2:1.

Även HIS-3, en tunnväggig krympslang 3:1 finns i praktisk dispenserkartong. Denna variant finns även som HIS-A invändigt limmad.

HIS-servicestation finns även att få: med utrymme för totalt 5 HIS-kartonger.

 

En annan bekväm lösning: HellermannTytons ShrinKit 321 med brett spektrum av storlekar, färger och längder.

Klippta bitar av krympslang: i praktisk förpackning

Färgade krympslangar med eller utan lim i praktisk förpackning

HIS är en serie färgade krympslangar i praktisk förpackning. Serien består av HIS-3 och HIS-A (med eller utan lim). Med sitt idealiska krympförhållande på 3:1 ersätter dessa produkter många olika storlekar. Den praktiska förvaringsförpackningen möjliggör att krympslangen förblir dammfri även efter öppnat paket.

Tryckbar krympslang

Tryckbara och skrivbara krympslangar är utmärka där du behöver märka upp en kabel eller ledning.

Tryckbar, tunnväggig TFN31-krympslang används för tydlig identifiering av ledare i kablar, tex för att markera fas, nolla och jord. TFN har låg krymptemperatur och finns att få i många färger och storlekar. Den är även flamsäker och listad på UL224 VW1. Tack vare dessa egenskaper uppfyller och överträffar TFN31 och TFN21 många branschstandarder.

Krympslang med lim

För utmärkt försegling mot omgivningen och hållfasthet

Halvstyv halogenfri polyolefin-värmekrympslang med ett inre skikt av smältlim.

Krympslang med lim har ett inre skikt med smältlim för att täta kabel och kabelskon mot inträngande vatten. Det ger även applikationen extra mekanisk hållfasthet. Krympslang med lim och medeltjocka väggar är perfekt för användning under mark kring nedgrävda kablar. HellermannTyton erbjuder ett brett sortiment av limbelagd krympslang med olika krympgrader och egenskaper.

Vad är en limbelagd slang?

En limbelagd slang kallas även för en slang med dubbla väggar. Detta eftersom du har en kombination av en tvärbunden ytterhylsa (polyolefin) och ett inre limlager. Den inre limväggen smälter och flödar när slangen hettas upp. Denna process skapar ett vidhäftningsskikt som säkerställer en tät slutning på ledningen, kabeln eller kontakten. En limbelagd krympslang är idealisk för att producera starka, väderbeständiga tätningar med extra mekanisk styrka och utmärkt skydd mot korrosion.

Titta på denna video för att se hur Barry och Mark demonstrerar krympslangen med dubbla väggar.

MA47 krympslang

Medium vägg, limbelagd värmekrympslang för kabelapplikationer över och under marken

Krympslang med lim och medeltjock vägg MA47 med en krympgrad på 4:1 ger tillförlitlig isolering och fuktskydd för kabelskarvar och avslut i lågspänningsapplikationer. MA47 skyddar mot fukt och annan påverkan från omgivningen - för kabeltillämpningar ovan och under jord.

Kabelreperationshylsa RMS

HellermannTytons krympbara omvikningshylsa RMS - används vid kabelreperationer och kabelskarvning

RMS är en krympmanschett som läggs runt kabeln, avsedd för kabelreparation och skarvning. Den limbelagda manschetten som läggs runt kabeln är ett snabbt, arbetsbesparande och permanent system med god passform för kabelrepartion och vattenförsegling. Det är idealiskt för reparation av nedgrävda kablar där det är svårt eller omöjligt att installera konventionell krympslang.

Svep helt enkelt den öppna RMS-reparationsmanschetten kring den skadade kabelisoleringen och fäst den på plats med hjälp av medföljande stång- och kanalförsegling. Applicera värme med en gaslåga för att krympa den och smälta limmet, vilket förseglar skadan mot omgivningen. Som ett enkelt visuellt hjälpmedel försvinner de termokromatiska färgpunkterna på utsidan av manschetten när den värmts tillräckligt.

Här kan du hitta alla krympslangsprodukter med lim från HellermannTyton i en översikt.

Användbart verktyg för val av rätt krympslangsstorlek.

Krympslang storlekar

Värmekrympslang (6: 1) i kombination med en elkontakt.

Krympslang har olika krympgrad, eller krympförhållande. Den beskriver den maximala storleksändringen under krympprocessen. Om till exempel en krympslangs storlek minskas med 50%, är krympgraden 2:1.
Specialtillämpningar, till exempel kontaktmontering, kräver en större diameter hos krympslangen med en stor krympgrad.

Även väggtjockleken spelar en viktig roll i valet av krympslang. I allmänhet kan man säja att ju tjockare kabeln är och ju högre mekanisk belastning den utsätts för, desto tjockare väggar bör krympslangen ha.

När du ska välja krympslang för din tillämpling, kan du ta hjälp av värmekrympskalkylatorn och väggtjocklekskalkylatorn.

Värmekrympslangskalkylator

Verktyget värmekrympslangskalkylator räknar ut passande krympslangsstorlek i enlighet med 80:20-regeln.

Har du valt rätt storlek för just din tillämpning? Skriv in de kända dimensionerna i HellermannTytons värmekrympskalkylator. Den kontrollerar storleken åt dig. Vi rekommenderar att krympslangen ska krympa minst 20% och max 80% av den möjliga krympningen.

 

Väggtjocklekskalkylator

Väggtjocklekskalkylator

När krympslangen krymper ändras både diametern och väggtjockleken. Vår vaggtjocklekskalkylator ger dig en indikering på den teoretiska väggtjockleken för en given diameter.

ShrinKit 321 krympslang i blandade kartonger

HellermannTytons monteringskit med färdigklippta värmekrympslangar i praktisk låda

HellermannTyton erbjuder färdigklippt krympslang med tunn vägg i praktiska monteringsset. ShrinKit 321 är en familj med fem krympslangsstorlekar. Med sin krympgrad på 3:1 är de perfekta ersättningar vid många användningsområden för krympslang i flera olika storlekar. Allt är packeterat i en praktisk låda.

Att välja rätt krympslang är enkelt när innehållet är tydligt identifierat av storlek och längd på den blandade lådans lock.

Formgjuten krympslang

Former med hög dielektrisk hållfasthet, mekanisk seghet och mycket stor beständighet

HellermannTyton erbjuder ett stort utbud av formgods i olika former och utförande

Från flaskformade höljen och långa utloppsformer, till 1-kanaliga former, 6-kanaliga former eller vinkelformer och T-former - HellermannTyton erbjuder ett mycket stort soriment av formgjuten krympslang i olika storlekar och material. Även kallat formgods eller krympformgods. Dessa formgods används i diverse användsområden tex i olika applikationer inom försvarsindustrin.

Rak formgjuten krymp med ribba

Krympformgods med räffla - används ofta i kombination med rund räfflad adapter.

Heatshrink 150-serien är utformad för anslutningar till kontaktdon med cirkulärt spår. Användningen av en extra innerfläns garanterar ökad dragavlastning. Dessutom erbjuder Heatshrink 150-serien utmärkt skydd mot påverkan från omgivningen. Denna flaskformade lösning används framför allt i rymdindustrin.

Se alla HellermannTytons produkter från produktgruppen flaskformer här.

Rätvinkligt formgjuten krymp med ribba

Rätvinklig gjutna formgods ger ett bra mekaniskt skydd för kontaktanslutningar med cirkulära anslutningar

Serien Helashrink serien 110 formgjuten rätvinklig krympslang används tillsammans med en adapter med cirklärt spår. Det ger dragavlastning och försegling mot omgivningen. Förutom de rätvinkliga formgodsen erbjuder HellermannTyton även många andra formgjutna delar för olika tillämpningar: tex höljen med 45 vinkel, Y-utlopp, VG-former, T-former och många fler varianter.

Se alla HellermannTytons produkter från produktgruppen rätvinkliga former här:

Ändhättor och Krymphylsor

Ändhylsor med lim används för bästa tätning av kabeländar för att motverka korrosion

Helashrink 1600-serien används för att täta och försegla kabeländar vid förvaring och transport. Limmet ger utmärkt försegling mot omgivningen och hindrar att korrosion uppstår. Som tillval kan HEK-ändhylsorutrustas med luftventiler för tillämpningar med trycksatt kabel.

Spiralhöljen

Formgods spiralformad 313C-serien med lim ger utmärkt försegling och används för kontaktsdon med spår.

Helashrink 313C-serien ger dragavlastning och används för kontaktdon med spår. Tack vare limbeläggningen ger den utmärkt försegling mot omgivningen. Spiralformen erbjuder flexibilitet vid olika vinklar på kabelutlopp. Helashrink 313C-serien används huvudsakligen i försvarsmateriel och utrustning för generella ändamål.

Se här alla HellermannTytons produkter från produktgruppen spiralhöljen med låg profil.

 

Visste du att? HellermannTyton även erbjuder högkvalitativt tvåkomponentslim. Det har mycket stor vidhäftningsförmåga och en mycket god beständighet mot de flesta kemikalier och bränslen. Limmet är mycket populärt tillsammans med formgjuten krympslang (formgods) och finns både som enkel patron (V9500) och som ett helt set. För detta ändamålet finns även en speciell sprutpistol.

Mer information, en urvalsguide för att hitta rätt formgjuten krympslang för din tillämpning och vårt fullständiga produktsortiment hittar du i vår Produktguide för formgjuten krympslang (Pdf: Heat Shrinkable Moulded Shapes Product Guide

Varmluftspistoler från HellermannTyton

 

Gasdriven varmluftspistol

Varmluftspistol CHG900 från HellermannTyton

För optimal krympslangbearbetning erbjuder HellermannTyton den gasdrivna Varmluftspistol CHG900. Den sladdlösa värmepistolen möjliggör autonom drift utan elektrisk strömförsörjning. Därför kan den användas var som helst, t.ex. utomhus eller på avlägsna platser.

Populära tillämpningsområden är bland många andra underhålls- och reparationsarbeten inom: 

 • elektrisk installation
 • järnvägsindustrin
 • havsbaserade vindparker

Varmluftspistol CHG900 gör det enkelt att arbeta 360° i alla vinklar  – även arbeten ovanför är inga problem. Den sladdlösa värmepistolen övertygar också när det gäller användarvänlighet. Om det skulle uppstå funktionsstörningar med piezotändningen eller gasmunstycket kan underhållsarbete utföras bekvämt, oberoende och helt utan verktyg.

Varmluftspistol CHG900 från HellermannTyton

Det viktigaste fördelarna:

 • Direktvärme: ingen uppvärmningstid
 • 90 minuters drifttid: 3-4 gånger längre jämfört med uppladdningsbara batteridrivna verktyg
 • Miljövänlig: gaspatroner i rostfritt stål när de är helt tömda kan återvinnas
 • 360° -arbete: och handsfree-drift tack vare integrerad stående kapsel
 • Utomhus kvalificerad: även för de tuffaste förhållanden ner till -8°C
 • Lätt: verktyget väger endast 440g  och totalvikt 555g med gaspatron
 • Enkelt underhåll: verktygsfritt och oberoende för att minska driftstopp

Som ett alternativ till den gasdrivna sladdlösa värmepistolen kan du också välja ett eldrivet verktyg.

 

Varmluftspistol – Eldriven

Eldriven varmluftspistol H6100 från HellermannTyton

Det eldrivna varmluftsverktyget H6100 är utformat för applicering av tunna till medelstora väggvärmekrympslangar, ändlock och formgods. För bästa möjliga resultat av krympningsprocessen är verktyget utrustat med 3 olika push-on-munstycken.

 • Kraftfull 1600W motor
 • Keramiskt värmeelement möjliggör temperaturer upp till +700°C
 • Säker användning på arbetsbänken tack vare halkfri gummiring
 • Integratet luftfilter, lätt att rengöra

Vattentät värmekrympslang för ökat fuktskydd och hållbarhet

Vattentät värmekrympslang

Korrekt applicering av värmekrympslang vattentätning är nödvändigt för att uppnå full effekt. Säkerställ följande praktiska frågor vid installation:

 • Användning: Hur tillförlitligt kan krympslangen appliceras?
 • Skydd: Hur effektivt skyddar det mot specifika vattenhot?
 • Hållbarhet: Hur väl tål appliceringen miljöfaktorer som temperaturförändringar och exponering för kemikalier? 
   

Lim spelar en avgörande roll för att säkerställa pålitlig tätning mot vatten, särskilt i applikationer som marinindustri. Ett bra lim binder röret säkert till enheten, tätar ojämna ytor genom att fylla sprickor och kan fästa starkt även på ytor som inte är perfekt rengjorda, samtidigt som det håller mot tryckkrafter, dragkrafter och rörelser.

Skydd mot vatteninträngning beskrivs i standarder för inträngningsskydd (IP), som indikerar skyddsnivåer mot fasta partiklar och vätskor. Den första siffran i en IP-klassning (från 0 till 6) står för avskärmning mot fasta partiklar och luftintag, medan den andra siffran (från 0 till 9) anger vätskemotståndsnivåer, från inget skydd till motstånd mot högtrycksvatten jets. Detaljerad information finns i standarder som EN 60529.

Ett enastående exempel på högpresterande värmekrympslang är SA47-LA. Denna slang har ett kraftfullt lim som fäster bra på olika material, inklusive lätt smutsiga ytor. Den krymper jämnt, vilket säkerställer ett effektivt limflöde för optimal tätning. Detta förhindrar korrosion, även på koppar-aluminiumfogar. Dessutom behåller den sitt grepp under utmanande förhållanden som temperaturvariationer och kemisk exponering. Dess transparens möjliggör visuell inspektion för att bekräfta korrekt limapplicering. SA47-LA är idealisk för industrier som bil- och kylteknik som kräver vattentätt, hållbart och robust skydd mot miljöpåverkan.
 

 

Frågor och svar

Hur krymper man krympslang?

Bästa tipsen hittar du här:

 • Tips 1: När krympslang ska värmas rekommenderas att börja i mitten av slangen, sedan gradvis gå mot ena änden och sedan från mitten igen mot andra änden. På så sätt kan du undvika luftfickor i slangen.
   
 • Tips 2: Krympslang krymper även på längden. Du bör räkna med detta när du skär till krympslangen.
   
 • Tips 3: Om objektet som ska täckas är av metall eller värmeledande, måste det noggrant säkerställas att objektet förvärms för att undvika "kalla punkter" eller "kalla märken". Det garanterar tättslutande och jämn passform hos slangen.
   
 • Tips 4: När du skär till krympslang och manschetter i önskad längd, var noggrann med att ändarna blir jämna. Slarvigt klippta och ojämna kanter kan orsaka att krympslang och -manschetter spricker vid krympningen.
   
 • Tips 5: När du väljer storlek på krympslangen är det viktigt att beakta 80:20-regeln. Det innebär att slangstorleken ska väljas så att krympningen blir minst 20% och högst 80%. Utförliga exempel på hur man väljer rätt krympslang finns i vår katalog, i avsnittet isoleringsprodukter.
   
 • Tips 6: Vid krympning ska du alltid se till att arbetsplatsen är välventilerad och att du bär personlig skyddsutrustning som handskar och skyddsglasögon.

Vilka är de viktigaste parametrarna för rätt val av värmekrympslang?

 

 • Krympslangens väggtjocklek: 
  Materialets tjocklek ska anges i millimeter efter fullständig krympning. "Nominell" definierar dimensionerna utan några toleranser.
  Generellt kan man välja mellan tunnväggig, mediumväggig och tjockväggig krympslang. Värmekrympslangar finns också med lim. Den kallas även dubbelväggig krympslang.
   
 • Krympslangsdiameter:
  För tunnväggiga slangar med en krympgrad på 2:1 (standard slang) anges diametern oftast i tumstorlekar, där 25,4 mm motsvarar 1 tum.
   
 • Krympgrad:
  Beroende på  material och väggtjocklek kan krympslang expanderas olika grad.
  Ett krympförhållande visar hastighet och produktens krymphastighet (diameter i förhållande till återvunnen diameter). Krympförhållandet varierar från 2:1 till 6:1. Ju högre krympförhållande ju mer varierande krympdiametern, således behövs färre storlekar av värmekrympslangar, vilket bidrar till att minska lager och kräver mindre lagerutrymme.
   
 • Förändring i längd efter krympning:
  Krympslang får inte bara en mindre diameter, utan även kortare längd. Denna ändring i längd efter krympning anges i procent.
   
 • Minsta krymptemperatur:
  Alla krympslangar krymper inte vid samma temperatur. Det beror i stor utsträckning på typ av material och även väggtjocklek.
   
 • Drifttemperatur:
  Den operativa temperaturen varierar med slangtyp. Det beror på vilket material som använts till resp. slangtyp. Vid val av rätt storlek, rekommenderas att följa 80:20-regeln som beskrivs ovan, under Krympslang storlekar.

Värmekrympslang används allmänt i montering av kablage. Krympslang kan även användas för isolering, kabelidentifiering, mekaniskt skydd och även estetisk utforming.

Vilka värmepistoler erbjuder HellermannTyton?

Gasdriven värmekrymppistol CHG900 till alla typer av krympslang.

Varmluftspistoler är lämpliga för bearbetning av en mängd olika värmekrympslangar och krympslangsmärkning samt formgods eller värmekrympslang, övergångsformer, ändhättor och kabelreparationshylsor.

Hos HellermannTyton har du valet mellan följande värmepistoler:

 • CHG900: sladdlös värmepistol, gasdriven
 • H6100electrisk varmluftsverktyg

Hitta mer information om varmluftspistoler här!