Krympslang och formgods till din applikation

Krympslang som uppfyller dina specifika produktkrav

Krympslang SA47

En krympslangs användningsområde kan varierar stort inom olika branscher, krympslang kan exempelvis användas som isolering av kabelskarvar eller för att färgmärka olika kablar. För att uppfylla alla typer av produktkrav, fokuserar HellermannTyton på ett brett sortiment av isolerslang och krympslang såväl som formgods.

Detta innebär att HellermannTyton sätter hög standard på krympslang och isolation när det gäller att ge skydd mot mekaniska, kemiska eller elektriska effekter. De viktigaste faktorerna till HellermannTytons framgång inom krympslang är de unika och specifika egenskaperna hos våra isoleringslangar.
 

 

Vilken krympslang ska man välja?
Inför valet av krympslang är det bra att tänka på:

 • Materialkrav
 • Krympningsförhållanden
 • Väggtjocklek
 • Användningsområde och bransch
 • Färg

Ha gärna detta i åtanke vid val av krympslang

Enligt kravspecifikationen kan krympförhållandet, det vill säga den exakta storleken som krympslang kan krympa vid värmning, vara en viktig aspekt vid val av krympslang. Likaså som att välja krympslang med halogenfritt material. Inom exempelvis flygindustrin samt järnvägs- och transportsektorn ligger fokus på självsläckande och antändningsskyddande egenskaperna hos en krympslang. 

Vad är en krympslang?

Värmekrympning betyder: Processen att tillämpa värme t.ex. genom att använda en el- eller gasvärmepistol för att krympa expanderade plaströr eller -former ner till sin ursprungliga storlek.  En distinktion görs i detta avseende mellan återställd dimension (originalstorlek) och tillförd dimension (expanderad storlek). Värmekrympning används inom olika industrier och tillämpningar – t.ex. för att isolera och skydda kablar mot värme, kemikalier eller vatten.

Titta på denna video med våra värmekrympningsexperter Barry och Mark, för att se hur enkelt det är att hantera en krympslang.

 

Individuell installation för många användningsområden

Vald formgods

Krympslangen måste uppfylla kraven för det specifika användningsområde för att nå den högsta graden av precision. Exempel på användningsområde för krympslang är bland annat vid isolation av handtag på verktyg, isolation av kablage eller för att bibehålla hållbarheten av kablar. Vid dessa typer av installationer används ofta krympslang med insida av transparent lim eftersom detta ger en bra försegling och ett bra och beständig skydd mot slit och nötning.

HellermannTyton erbjuder varje industri en individuell lösning för varje enskilt behov. HellermannTytons krympslangar krymper dina problem innan de uppstått!

Produktnyhet: Omvikningshylsa RMS

Omvikningshylsa RMS

Vad är RMS omvikningshylsa och hur används denna typ av kabelisolation?
RMS är en värmekrympbar omvikningshylsa som används för kabelreparationer och kabelskarvning. Omvikningshylsans flexibla krympförhållandet kan variera antalet krympstorlekar upp till sex stycken för att passa just din specifika kabelisolation. Ett vanligt användningsområde för RMS omvikningshylsa är vid kabelskarvning av lågspänningskablar under jord, framförallt eftersom RMS omvikningshylsa spar tid, ger permanent kabelreparation och tätning. Att applicera denna typ av krympslang är mycket enkelt, hylsan viks runt kabeln och hålls på plats med hjälp av en stålskena, genom uppvärmning krymper hylsan och limbeläggningen på insidan smälter. Resultaten blir en fuktsäker, isolerande och åtsittande reparation. Hylsan ger kablarna utmärkt skydd mot slitage, korrosion och väder.

Krympslang som passar dina krav bäst!

Krympslang är en formsprutad plastslang som vid tillverkning expanderas för att vid användning lättare kunna föra in kabeln som skall isoleras. För att sedan krympa krympslangen runt kabeln måste värme tillföras på krympslangen, detta kan ske genom exempelvis en värmepistol avsedd för krympslang, eller med hjälp av en krympmaskin. Genom värmning krymper krympslangen till sin ursprungliga form och kabeln som skall isoleras får ett slitstarkt och hållbart skydd mot yttre nötning och påverkan. Krympslang används för elektrisk isolering av kablar och även för mekaniskt och kemiskt skydd.

Krympslang Krympslang

I krympslang sortimentet finns:

 • Tunnväggiga krympslangarslangar 
 • Mediumväggig krympslang
 • Tjockväggig  krympslang
 • Enkel vägg, dubbel vägg
 • Krympslang i olika längder & rulle
 • Flamhämmande krympslang
 • Krympslang med lim och krympslang utan lim
 • Krympslang tillverkad av polyolefin (POX), Elastomer (PES), Fluorpolymer (FPM), polyvinylidenfluorid (PVDF) och polytetrafluoretylen (PTFE).
 • Krympslangen finns i olika krympförhållanden från 2:1 upp till 6:1 för olika applikationer.

Värmeformgods Värmeformgods

I Värmeformsgods (formgods) sortimentet finns:

 • Ändhylsor med eller utan lim
 • 2- 6 vägsformer 90 ° och 45 ° vinkel, genomgångar, Y-uttag, VG-stil former.
 • Ändhylsor för lågspänning-applikationer, tvåkomponent epoxylim och smältlim som tejp.
 • Krympformgods låg profil
 • Smältlim för användning till krympslang och krympformgods

Skyddsslang Skyddslang

I skyddsslang sortimentet finns:

 • Skyddsslang tillverkad av kloropren (CR), polyvinylklorid (PVC), polyolefin (PO),  Polytetrafluoretylen (PTFE) eller silikon (SI).
 • Hellerine smörjolja för gummi- och plasthylsor.
 • Krympbar kabelmärkning, stegmatad termotransfer 
 • Krympbar kabelmärkning på band för termotransferskrivare
 • Krympslang 2:1 - Fluorgummi, skydd mot kemikalier i högtemperaturområden, t ex motorutrymmen.

Rätt krympprodukt för varje applikation

ShrinkKit 321, krympslang i praktisk låda

ShrinkKit 321, krympslang i praktisk låda

ShrinKit 321 finns i 5 olika krympslangskit som alla levereras i attraktiva och behändiga lådor. Med sitt idealiska krympförhållande 3:1 ersätter dessa produkter många olika storlekar och passar nästan alla krympslangskrav. Att rätt välja krympslang är enkelt eftersom slangarna i lådan är tydligt märkta med storlek och längd.

Krympslang HIS-3

Krympslang HIS-3

HIS är en serie krympslang i praktisk förpackning. Serien består av HIS-3 och HIS-A (med eller utan lim). Med sitt idealiska krympförhållande på 3:1 ersätter dessa produkter många olika storlekar. Den praktiska förvaringsförpackningen möjliggör att krympslangen förblir dammfri även efter öppnat paket.

Krympformgods med lim

Krympformgods med lim

Helashrink formgods med lim ger en mycket exakt montering med extremt robusta anslutningar och bra korrosionsskydd på utsatta kablage.

Krympslang MA47

Krympslang MA47 med lim

Krympslang MA47 med termoplastiskt lim ger tillförlitlig isolering och fuktskydd för lågspänningskabel och avslutningar. Krympslangen är mediumväggig med 4:1 i krympförhållande.

Krympslang TREDUX

Krympslang TREDUX

Tunnväggig TREDUX krympslang med ett krympförhållande på 3:1 garanterar pålitlig elektrisk isolering och mekaniskt skydd för kablar i växelriktare. Finns att välja mellan 9 storlekar från 1,5 mm till 101,6 mm.

Formgods Helashrink serien 1100

Formgods Helashrink serien 1100

Det rätvinkliga gjutna formgodset av Helashrink serien 1100 ger dragavlastning och mekaniskt skydd för kontakt-kabelanslutningar med cirkulära anslutningar.

Värmekrympslang TF24

Transparent värmekrympslang TF24

Transparent krympslang TF24 ger skydd mot mekanisk och kemisk påverkan och används ofta i identifieringslösningar som skydd för lednings- och kabelmärkning.

Värmekrympslang TF21

Markeringsbar värmekrympslang TF21

Markeringsbar och tunnväggig TF21 värmekrympslang som används för tydlig märkning av kablar, till exempel för att markera fas av kraftkablar. Här kan du ladda ner produktinformation om serien TFN21.

Krympslang TR27

självsläckande krympslang

Den tunnväggiga krympslangen TR27 är en halogenfri och självsläckande krympslang. Krympslangen är väl anpassad för montage i bland annat tunnlar.

Krympslang HFT-A

Krympslang för färgidentifiering

Krympslang HFT-A används för elektrisk och mekaniskt skydd för komponenter, HFT-A Krympslang kan även användas för färgidentifiering av kablar.

HEK Ändhylsa

HEK Ändhylsa med lim

HEK ändhylsa används för att täta kabeländar vid lagring och transport. Limmet i ändhylsan ger en utmärkt tätning.

När du väljer rätt krympslang är det viktigt att beakta följande parametrar:

Väggtjocklek: 
Materialtjockleken kommer att anges i millimeter efter fullständig krympning. "Nominell" definierar dimensionerna utan några toleranser.
Generellt kan man välja mellan tunnväggig, mediumväggig och tjockväggig krympslang. Värmekrympslangar finns också med lim, de går under kategorin dubbelväggig.

Krympslangsdiameter:
För tunnväggig krympslang med krympförhållande om 2:1 (standard slang) är diametern oftast i tum, storlekarna 25,4 mm motsvarar 1 tum.

Krympförhållande:
Beroende på  föreningen i materialet och väggtjocklek kan krympslang expanderas olika.
Ett krympförhållande visar hastighet och produktens krymphastighet (diameter i förhållande till återvunnen diameter). Krympförhållandet varierar från 2:1 till 6:1. Ju högre krympförhållande ju mer varierande krympdiametern, således behövs färre storlekar av värmekrympslangar, vilket bidrar till att minska lager och kräver mindre lagerutrymme.

Längdkrympning:
Krympslangarna krymper inte bara i diameter, utan även på längden. Denna förändring i längd efter krympning indikeras procentuellt.

Minsta krymptemperatur:
Krympslang krymper vid olika temperaturer beroende på väggtjocklek och vilken typ av material som de är tillverkade av.

Operativ temperatur:
Den operativa temperaturen varierar per slangtyp. Detta är beroende av vilken typ av material som krympslangen är tillverkad av.


När du ska välja rätt krympslangsstorlek rekommenderas du att följa 80:20 regeln.
Krympslang ska minska med minst 20% och högst 80% av den tillförda diametern för att uppnå optimalt resultat.

I vår översikt för värmekrympslang hittar du rekommenderade krympslangsstorlek för varje kabeldiameter.
Regeln 80:20 har naturligtvis tagits hänsyn till.

Krympslang används för diverse montering i allmänhet. Tillämpningen av värmekrympslang omfattar isolering, kabel märkning, mekaniskt skydd och av estetiska skäl.

Användbart verktyg för val av rätt krympslangsstorlek.

Krympslangskalkylator

Krympslangskalkylator

Verktyget visar lämplig storlek på krympslang för din speciella applikation.
Ange dina data och räknaren presenterar passande storlek i enlighet med 80:20-regeln.

Tips: kalkylatorn kontrollerar också om den valda krympslangen verkligen passar din applikation. Krympslang kan väljas genom att använda produktsökning på vår webbplats 
www.hellermanntyton.se/site/kalkylator/krympslang-kalkylator

 

Väggtjocklekskalkylator

Väggtjocklekskalkylator

När krympslangen krymper ändras både diametern och väggtjockleken. Vår vaggtjocklekskalkylator ger dig en indikering på den teoretiska väggtjockleken för en given diameter.

Frågor och svar

Hur krymper man krympslang?

 

 • För krympslang är det rekommenderat att starta den krympande processen i mittsektionen på slangen och sedan gradvis gå vidare till ena änden och sedan från mitten igen till den motsatta änden. På så sätt undviks luft att bli instängd i slangen.
   
 • Krympslang kommer också att krympa i längdriktningen, detta måste beaktas vid skärning av slangen.
   
 • Det är möjligt att minimera den längsgående krympning genom att krympa ändarna först och sedan mittsektionen. Undvik dock att luft fastnar och hindrar mittsektionen från att krympa. Alternativt krymp ner slangen genom att starta på ena (den mest kritiska) änden och krymp ned långsamt mot den andra änden.
   
 • När du klipper krympslang till önskad längd måste särskild försiktighet vidtas för att säkerställa väl klippta ändar. Dåligt klippta och oregelbundna kanter kan orsaka att krympslangen delar sig under krympning.
   
 • När du väljer storlek på krympslang är det viktigt att beakta 80%/20%-regeln. Detta innebär att slangens storlek bör väljas så att krympning sker med minst  20% och högst 80%.
   
 • Under krympprocessen bör arbetsplatsen vara väl ventilerad.

Vad är en limbelagd slang?

En limbelagd slang kallas även för en slang med dubbla väggar. Detta eftersom du har en kombination av en tvärbunden ytterhylsa (polyolefin) och ett inre limlager. Den inre limväggen smälter och flödar när slangen hettas upp. Denna process skapar ett vidhäftningsskikt som säkerställer en tät slutning på ledningen, kabeln eller kontakten. En limbelagd krympslang är idealisk för att producera starka, väderbeständiga tätningar med extra mekanisk styrka och utmärkt skydd mot korrosion.

Titta på denna video för att se hur Barry och Mark demonstrerar krympslangen med dubbla väggar.

 

Varför en klar/transparent krympslang?

Många kablar är färgkodade eller har identifieringsmarkeringar – t.ex. i offentliga byggnader som flygplatser och sjukhus, men även i tunnlar och transportmedel som järnvägsfordon, fartyg och flygplan. Transparenta krympslangar används ofta för att isolera kabelhylsor, utan att skymma identifieringsmarkeringarna. Inom branschen kallas detta för oversleeving (överhylsa).

Ta reda på mer om transparenta krympslangar i denna video med våra experter Barry och Mark.

 

Håll kontakt med oss!


Update: 06/07/2019 © HellermannTyton 2019
Kontakt