Krympslang och formgods till din applikation

Så här hittar du rätt krympslang

Ett komplett sortiment av krympslangsprodukter

Krympslang från HellermannTyton

Från färgad krympslang till krympslang med lim och formgjutna krympprodukter, sk. formgods, HellermannTyton erbjuder ett komplett sortiment av krympslangsprodukter i olika storlekar som uppfyller högsta internationella standarder.

Vi erbjuder krympslang i olika färger, storlekar och med olika väggtjocklek. Vi levererar färdigklippt och på rulle. Portföljen innefattar även krymphylsor (kallkrymp) och formgjutna krympprodukter.

Vilken krympslang ska man välja?

Inför valet av krympslang är det bra att tänka på följande:

 • Materialkrav
 • Krympningsförhållanden
 • Väggtjocklek
 • Användningsområde och bransch
 • Färg

Ha gärna detta i åtanke vid val av krympslang
Enligt kravspecifikationen kan krympförhållandet, det vill säga den exakta storleken som krympslang kan krympa vid värmning, vara en viktig aspekt vid val av krympslang. Likaså som att välja krympslang med halogenfritt material. Inom exempelvis flygindustrin samt järnvägs- och transportsektorn ligger fokus på självsläckande och antändningsskyddande egenskaperna hos en krympslang. 

Vad är en krympslang?

Värmekrympning betyder: Processen att tillämpa värme t.ex. genom att använda en el- eller gasvärmepistol för att krympa expanderade plaströr eller -former ner till sin ursprungliga storlek.  En distinktion görs i detta avseende mellan återställd dimension (originalstorlek) och tillförd dimension (expanderad storlek). Värmekrympning används inom olika industrier och tillämpningar – t.ex. för att isolera och skydda kablar mot värme, kemikalier eller vatten.

Titta på denna video med våra värmekrympningsexperter Barry och Mark, för att se hur enkelt det är att hantera en krympslang.

 

Krympslang för din applikation

Vilken krympslangsprodukt passar just din applikation? Skriv in de kända dimensionerna i HellermannTytons värmekrympskalkylator på nätet. Där fastställs storleken. Vi rekommenderar att krympslangen ska krympa minst 20% och max 80% av krympförmågan.

Individuell installation för många användningsområden

Vald formgods

Krympslangen måste uppfylla kraven för det specifika användningsområde för att nå den högsta graden av precision. Exempel på användningsområde för krympslang är bland annat vid isolation av handtag på verktyg, isolation av kablage eller för att bibehålla hållbarheten av kablar. Vid dessa typer av installationer används ofta krympslang med insida av transparent lim eftersom detta ger en bra försegling och ett bra och beständig skydd mot slit och nötning.

HellermannTyton erbjuder varje industri en individuell lösning för varje enskilt behov. HellermannTytons krympslangar krymper dina problem innan de uppstått!

Krympslang som passar dina krav bäst!

Krympslang är en formsprutad plastslang som vid tillverkning expanderas för att vid användning lättare kunna föra in kabeln som skall isoleras. För att sedan krympa krympslangen runt kabeln måste värme tillföras på krympslangen, detta kan ske genom exempelvis en värmepistol avsedd för krympslang, eller med hjälp av en krympmaskin. Genom värmning krymper krympslangen till sin ursprungliga form och kabeln som skall isoleras får ett slitstarkt och hållbart skydd mot yttre nötning och påverkan. Krympslang används för elektrisk isolering av kablar och även för mekaniskt och kemiskt skydd.

Krympslang Krympslang

I krympslang sortimentet finns:

 • Tunnväggiga krympslangarslangar 
 • Mediumväggig krympslang
 • Tjockväggig  krympslang
 • Enkel vägg, dubbel vägg
 • Krympslang i olika längder & rulle
 • Flamhämmande krympslang
 • Krympslang med lim och krympslang utan lim
 • Krympslang tillverkad av polyolefin (POX), Elastomer (PES), Fluorpolymer (FPM), polyvinylidenfluorid (PVDF) och polytetrafluoretylen (PTFE).
 • Krympslangen finns i olika krympförhållanden från 2:1 upp till 6:1 för olika applikationer.

Värmeformgods Värmeformgods

I Värmeformsgods (formgods) sortimentet finns:

 • Ändhylsor med eller utan lim
 • 2- 6 vägsformer 90 ° och 45 ° vinkel, genomgångar, Y-uttag, VG-stil former.
 • Ändhylsor för lågspänning-applikationer, tvåkomponent epoxylim och smältlim som tejp.
 • Krympformgods låg profil
 • Smältlim för användning till krympslang och krympformgods

Skyddsslang Skyddslang

I skyddsslang sortimentet finns:

 • Skyddsslang tillverkad av kloropren (CR), polyvinylklorid (PVC), polyolefin (PO),  Polytetrafluoretylen (PTFE) eller silikon (SI).
 • Hellerine smörjolja för gummi- och plasthylsor.
 • Krympbar kabelmärkning, stegmatad termotransfer 
 • Krympbar kabelmärkning på band för termotransferskrivare
 • Krympslang 2:1 - Fluorgummi, skydd mot kemikalier i högtemperaturområden, t ex motorutrymmen.

Färgad krympslang och formgods

Olika färger för visuell identifiering

Färgade krympslangar och formgods för märkning

Förutom svart krympslang erbjuder HellermannTyton ett brett sortiment av färgad krympslang. Det är perfekt för färgkodning av olika ledare och kablar.

Efterfrågan på orange växer. Det är ett resultat av den ökade användningen av högspänningssystem i fordon. Ibland är det viktigt att se igenom krympslangen. Genomskinlig krympslang är perfekt för att skydda etiketter (Ovansittande) som sätts på kabel och kabelskor.

 

 

 

 

HellermannTyton tillhandahåller krympslang i följande färger:

klar/genomskinlig
vit
röd
orange
svart
grön
blå

...och många fler. Se alla HellermannTytons krympslangsprodukter här och välj rätt färg för din tillämpning.

 

Varför en klar/transparent krympslang?

Många kablar är färgkodade eller har identifieringsmarkeringar – t.ex. i offentliga byggnader som flygplatser och sjukhus, men även i tunnlar och transportmedel som järnvägsfordon, fartyg och flygplan. Transparenta krympslangar används ofta för att isolera kabelhylsor, utan att skymma identifieringsmarkeringarna. Inom branschen kallas detta för oversleeving (överhylsa).

Ta reda på mer om transparenta krympslangar i denna video med våra experter Barry och Mark.

 

Rätt krympprodukt för varje applikation

ShrinkKit 321, krympslang i praktisk låda

ShrinkKit 321, krympslang i praktisk låda

ShrinKit 321 finns i 5 olika krympslangskit som alla levereras i attraktiva och behändiga lådor. Med sitt idealiska krympförhållande 3:1 ersätter dessa produkter många olika storlekar och passar nästan alla krympslangskrav. Att rätt välja krympslang är enkelt eftersom slangarna i lådan är tydligt märkta med storlek och längd.

Krympslang HIS-3

Krympslang HIS-3

HIS är en serie krympslang i praktisk förpackning. Serien består av HIS-3 och HIS-A (med eller utan lim). Med sitt idealiska krympförhållande på 3:1 ersätter dessa produkter många olika storlekar. Den praktiska förvaringsförpackningen möjliggör att krympslangen förblir dammfri även efter öppnat paket.

Krympformgods med lim

Krympformgods med lim

Helashrink formgods med lim ger en mycket exakt montering med extremt robusta anslutningar och bra korrosionsskydd på utsatta kablage.

Krympslang MA47

Krympslang MA47 med lim

Krympslang MA47 med termoplastiskt lim ger tillförlitlig isolering och fuktskydd för lågspänningskabel och avslutningar. Krympslangen är mediumväggig med 4:1 i krympförhållande.

Krympslang TREDUX

Krympslang TREDUX

Tunnväggig TREDUX krympslang med ett krympförhållande på 3:1 garanterar pålitlig elektrisk isolering och mekaniskt skydd för kablar i växelriktare. Finns att välja mellan 9 storlekar från 1,5 mm till 101,6 mm.

Formgods Helashrink serien 1100

Formgods Helashrink serien 1100

Det rätvinkliga gjutna formgodset av Helashrink serien 1100 ger dragavlastning och mekaniskt skydd för kontakt-kabelanslutningar med cirkulära anslutningar.

Värmekrympslang TF24

Transparent värmekrympslang TF24

Transparent krympslang TF24 ger skydd mot mekanisk och kemisk påverkan och används ofta i identifieringslösningar som skydd för lednings- och kabelmärkning.

Krympslang TR27

självsläckande krympslang

Den tunnväggiga krympslangen TR27 är en halogenfri och självsläckande krympslang. Krympslangen är väl anpassad för montage i bland annat tunnlar.

Krympslang HFT-A

Krympslang för färgidentifiering

Krympslang HFT-A används för elektrisk och mekaniskt skydd för komponenter, HFT-A Krympslang kan även användas för färgidentifiering av kablar.

HEK Ändhylsa

HEK Ändhylsa med lim

HEK ändhylsa används för att täta kabeländar vid lagring och transport. Limmet i ändhylsan ger en utmärkt tätning.

Användbart verktyg för val av rätt krympslangsstorlek.

Krympslang storlekar

Värmekrympslang (6: 1) i kombination med en elkontakt.

Krympslang har olika krympgrad, eller krympförhållande. Den beskriver den maximala storleksändringen under krympprocessen. Om till exempel en krympslangs storlek minskas med 50%, är krympgraden 2:1.
Specialtillämpningar, till exempel kontaktmontering, kräver en större diameter hos krympslangen med en stor krympgrad.

Även väggtjockleken spelar en viktig roll i valet av krympslang. I allmänhet kan man säja att ju tjockare kabeln är och ju högre mekanisk belastning den utsätts för, desto tjockare väggar bör krympslangen ha.

När du ska välja krympslang för din tillämpling, kan du ta hjälp av värmekrympskalkylatorn och väggtjocklekskalkylatorn.

Värmekrympslangskalkylator

Verktyget värmekrympslangskalkylator räknar ut passande krympslangsstorlek i enlighet med 80:20-regeln.

Har du valt rätt storlek för just din tillämpning? Skriv in de kända dimensionerna i HellermannTytons värmekrympskalkylator. Den kontrollerar storleken åt dig. Vi rekommenderar att krympslangen ska krympa minst 20% och max 80% av den möjliga krympningen.

 

Väggtjocklekskalkylator

Väggtjocklekskalkylator

När krympslangen krymper ändras både diametern och väggtjockleken. Vår vaggtjocklekskalkylator ger dig en indikering på den teoretiska väggtjockleken för en given diameter.

Frågor och svar

Hur krymper man krympslang? Bästa tipsen hittar du här:

 

 • Tips 1: När krympslang ska värmas rekommenderas att börja i mitten av slangen, sedan gradvis gå mot ena änden och sedan från mitten igen mot andra änden. På så sätt kan du undvika luftfickor i slangen.
   
 • Tips 2: Krympslang krymper även på längden. Du bör räkna med detta när du skär till krympslangen.
   
 • Tips 3: Om objektet som ska täckas är av metall eller värmeledande, måste det noggrant säkerställas att objektet förvärms för att undvika "kalla punkter" eller "kalla märken". Det garanterar tättslutande och jämn passform hos slangen.
   
 • Tips 4: När du skär till krympslang och manschetter i önskad längd, var noggrann med att ändarna blir jämna. Slarvigt klippta och ojämna kanter kan orsaka att krympslang och -manschetter spricker vid krympningen.
   
 • Tips 5: När du väljer storlek på krympslangen är det viktigt att beakta 80:20-regeln. Det innebär att slangstorleken ska väljas så att krympningen blir minst 20% och högst 80%. Utförliga exempel på hur man väljer rätt krympslang finns i vår katalog, i avsnittet isoleringsprodukter.
   
 • Tips 6: Vid krympning ska du alltid se till att arbetsplatsen är välventilerad och att du bär personlig skyddsutrustning som handskar och skyddsglasögon.

Vilka är de viktigaste parametrarna för korrekt värmekrympslang?

Väggtjocklek: 
Materialtjockleken kommer att anges i millimeter efter fullständig krympning. "Nominell" definierar dimensionerna utan några toleranser.
Generellt kan man välja mellan tunnväggig, mediumväggig och tjockväggig krympslang. Värmekrympslangar finns också med lim, de går under kategorin dubbelväggig.

Krympslangsdiameter:
För tunnväggig krympslang med krympförhållande om 2:1 (standard slang) är diametern oftast i tum, storlekarna 25,4 mm motsvarar 1 tum.

Krympförhållande:
Beroende på  föreningen i materialet och väggtjocklek kan krympslang expanderas olika.
Ett krympförhållande visar hastighet och produktens krymphastighet (diameter i förhållande till återvunnen diameter). Krympförhållandet varierar från 2:1 till 6:1. Ju högre krympförhållande ju mer varierande krympdiametern, således behövs färre storlekar av värmekrympslangar, vilket bidrar till att minska lager och kräver mindre lagerutrymme.

Längdkrympning:
Krympslangarna krymper inte bara i diameter, utan även på längden. Denna förändring i längd efter krympning indikeras procentuellt.

Minsta krymptemperatur:
Krympslang krymper vid olika temperaturer beroende på väggtjocklek och vilken typ av material som de är tillverkade av.

Operativ temperatur:
Den operativa temperaturen varierar per slangtyp. Detta är beroende av vilken typ av material som krympslangen är tillverkad av.

Krympslang används för diverse montering i allmänhet. Tillämpningen av värmekrympslang omfattar isolering, kabel märkning, mekaniskt skydd och av estetiska skäl.

Vad är en limbelagd slang?

En limbelagd slang kallas även för en slang med dubbla väggar. Detta eftersom du har en kombination av en tvärbunden ytterhylsa (polyolefin) och ett inre limlager. Den inre limväggen smälter och flödar när slangen hettas upp. Denna process skapar ett vidhäftningsskikt som säkerställer en tät slutning på ledningen, kabeln eller kontakten. En limbelagd krympslang är idealisk för att producera starka, väderbeständiga tätningar med extra mekanisk styrka och utmärkt skydd mot korrosion.

Titta på denna video för att se hur Barry och Mark demonstrerar krympslangen med dubbla väggar.

 

Håll kontakt med oss!


Update: 16/09/2019 © HellermannTyton 2019
Kontakt