22/07/2024

Buntbandspistoler för optimal spänning och slät kapning av buntband

Buntbandspistoler – tillförlitliga och bekväma för långvarig användning

Automatisk buntbandspistol Autotool 2000 CPK

Buntbandspistoler är väldigt olika – av goda skäl. Vissa bearbetningsverktyg för buntband är lämpliga för svåråtkomliga områden, andra buntbandspistoler måste fungera utan elektricitet vid användning i mobila tillämpningar. Hänsyn måste även tas till kraven på hållbarhet och effektivitet i modern serieproduktion: Buntbandsverktyg måste alltid vara tillförlitliga och bekväma, även under långvarig användning.

Därför erbjuder HellermannTyton ett omfattande sortiment av bearbetningsverktyg för kablar, inklusive manuella och pneumatiska buntbandspistoler samt unika automatiska verktyg för kabelbuntning.

Buntbandspistoler är den perfekta lösningen för optimal åtdragning och kapning av buntband jäms med buntbandets huvud. De eliminerar de vassa kanter som lämnas av vanliga avbitare. Buntbandspistoler bidrar även till att snabba på buntningsprocesserna och professionalisera buntningen av buntband av olika material och storlekar.

I denna video ser du hur buntband kapas säkert och utan vassa kanter med en professionell buntbandspistol. Buntbandspistolen EVO7 som visas är en av de lättaste men ändå robusta manuella buntbandspistolerna som kan användas i industriell bearbetning av buntband:

Automatiska buntbandspistoler

 

Autotool CPK hybrid: helt automatiskt, snabbt och processäkert kabelbuntningssystem

Det eldrivna buntningsverktyget Autotool CPK Hybrid är ledande när det gäller processäkerhet och automation. Det fungerar helautomatiskt och gör buntningsprocesserna avsevärt snabbare. Buntning, åtdragning och kapning görs med ett knapptryck – med konstant kvalitet. Detta automatiska buntningsverktyget möjliggör en snabbare och mer effektiv bearbetning.

CPK hybrid, kan användas sladdlös med CAS batteri

Beroende på applikation kan CPK-hybriden antingen användas med det sladdbundna Power Pack eller sladdlös med CAS-batteri som kan integreras i handtaget. Perfekt när närmaste eluttag är längre bort, t.ex. i solcellsparker.

Denna automatiska buntbandspistol kan stå upp – så att du enkelt kan placera den på arbetsbänken. Buntning, gängning, spänning och kapning görs med en knapptryckning – med konstant kvalitet. Detta automatiska buntningsverktyg möjliggör snabbare och mer effektiv bearbetning.

Intresserad av att CPK-hybriden presenteras live, baserat på din specifika applikation? Kontakta oss för en gratis demo.

Automatiskt kabelbuntningssystem: CPK hybrid

Dina fördelar: 

 • Cykeltider: upp till 0,65 sekunder per inställning beroende på kvalitet och kraft
 • Buntdiametrar upp till 20 mm 
 • Innehåller programmet ”HT Data Managementför komplett dokumentation av varje repetitivt buntband som bearbetats
 • Specialfunktioner i programmet, t.ex. definition av bandets buntdiameter oberoende av buntstorleken
 • Programinställningar styrs via display eller dator
 • Använder kassetter med 50 buntband eller rullar med 3 500 buntband
 • Perfekt för tillämpningar med höga kvalitetskrav, t.ex. stor-skalig serieproduktion

 

Strömförsörjning:

 • CPK CAS Batteri 18V – upp till 8 000 band med en batteriladdning, endast ca. 30 minuters batteriladdningstid
 • Strömförsörjningspaket CPK – ingång: 100-240 V AC, 50/60 Hz; utgång: 25,2 V DC max. 150 W
 • Strömförsörjningspaket CPK med kontrollbox för integration i automatiska produktionssystem – ingång: 100-240 V AC, 50/60 Hz; utgång: 25,2 V DC max. 150 W
   

Lämpliga tillbehör:

 

 

Snabb och spillfri buntning av kablar med ATS flex

ATS flex kabelbuntningssystem

ATS flex är ett automatiserat och pålitligt kabelbuntningssystem som buntar ihop kablar spillfritt så att tid och kostnader elimineras. Rätt käftstorlek och hastighet ställs in automatiskt, vilket leder till bättre processkvalitet tack vare den optimerade buntningsprocessen. Och dessutom patenterad!

Bind, gänga, spänn och skär av med endast med en knapptryckning! Käkstängningsdetektering är integrerad, stängning av buntband kontrolleras med en tång som låses med hjälp av en sensor. Bindningar upp till en diameter på 100 mm är möjliga: tre snabb-bytande käftstorlekar i diametrarna 30 mm, 50 mm, 80 mm ingår, ytterligare käftstorlek finns i 100 mm – Idealisk för storskalig produktion. Kommunikation via gränssnitt: Vår nya elektronik är baserad på den gemensamma industristandarden - mycket lätt att integrera i din automatiserade process.

Olika färger tillgängliga i lager.

Några fördelar:

 • Snabb och pålitlig automatisk buntningsprocess tack vare automatisk käftkalibrering och integrerad käkstängningsdetektering
 • Buntar upp till en diameter på 100 mm
 • Spillfri buntning
 • Kommunikation via gränssnitt
 • Automatiserad processkontroll eller kontroll av tillverkningsprocessen
 • Kombination av två färger möjlig

Upptäck det snabba och spillfria paketet med ATS flex:

Manuella buntbandspistoler

För buntband i plast: EVO7 och EVO9 – exakt, tillförlitlig spänning och kapning

Med buntbandspistolerna i EVO-serien erbjuder HellermannTyton marknadens mest ergonomiska och hållbara manuella buntbandsverktyg. Komfort och funktion kombineras för att tillhandahålla högkvalitativa upprepningsbara buntbandsresultat vid en mängd olika spänningsinställningar.

Tekniken i buntbandsverktygen EVO7 och EVO9 ger en signifikant reducering av den kraft som krävs för att spänna och kapa buntband. Bearbetningsverktyg för buntband i EVO-serien har funktioner för snabb justering för byte mellan olika åtdragskrafter.

Manuell buntbandspistol EVO9 i användning

Dina fördelar: 

 • Ergonomiskt, halkfritt handtag för bekvämt och säkert grepp
 • Olika greppbredder för optimal komfort: EVO7 och EVO9 (90 mm), EVO7SP och EVO9SP (80 mm)
 • TLC-teknik (Tension/Lock/Cut) för snabb, exakt buntning och kapning med minimal ansträngning
 • Mycket låga underhållskrav tack vare extrem hållbarhet
 • Enkel spänningsjustering med vridknapp
 • Jämn, säker kapning av buntbandet direkt vid huvudet
 • Nästan ingen rekyl
 • Buntbandsbredder: EVO7 upp till 4,8 mm; EVO9 upp till 13,5 mm
 • Smalt nosstycke för installation i trånga utrymme
 • Individuellt justerbara och kalibrerade spänningsinställningar

Batteridriven och handhållen: Buntbandsverktyget ProCut för användning i bla trånga utrymmen

Batteridrivet buntbandsverktyg

ProCut buntbandsverktyg  kombinerar fördelarna med manuella och motordrivna verktyg som erbjuder flexibilitet och spar tid samt minskar arbetsbelastningen. Det är HellermannTytons första batteridrivna handverktyg. ProCut buntbandspistol spänner och klipper buntband från T50s till T250s. Den är idealisk för användning i trånga utrymmen eftersom den inte bara drivs sladdlös utan också har två avtryckare: en elektronisk avtryckare med en knapptryckning och en bakmonterad andra avtrycksre

Fler fördelar:

 • 16 inställbara åtdragningsmoment för precisionsresultat
 • Automatisk kalibrering efter varje cykel för konsekvent prestanda 
 • Ergonomisk, mjukt handgrepp och avtryckare med låg kraft för minskad belastning på handen 
 • Större buntband upp till 13,5 mm i bredd och kan fästas på en övre krok med balanserare 

Drivs av ett utbytbart CAS-batteri, utvecklat i samarbete med Metabo, ger denna buntbandspistol upp till 2000 klipp per laddning, vilket säkerställer långvarig effektivitet och tillförlitlighet. De snabbladdande Li-lon batterierna är kompatibla med över 400 maskiner i 18 V-klassen, inklusive CPK-hybriden.

För buntband i metall: MK9SST, upp till 16 mm rembredd

Manuell buntbandspistol för buntband i rostfritt stål och metall

Den lätta, ergonomiska utformningen gör MK9SST buntbandspistolen till ett perfekt verktyg för MBT-seriens buntband i rostfritt stål. Trots att den används till buntband i rostfritt stål gör buntbandspistolen MK9SST att arbete kan utföras utan att operatörsutmattning.

För enklare hantering är åtdragskraften fullt justerbar via en snabbkontroll med två nivåer och en extra fininställning. Denna funktion betyder att 
det är lätt att undvika skador på det buntade materialet. Buntbanden kapas automatiskt jäms med huvudet när den förinställda åtdragskraften  har uppnåtts.

EVO KR: Snabb, justerbar och konsekvent applicering av vibrationsbeständiga KR-seriens buntband

Buntbandspistolen EVO KR för buntband i KR-serien

Med sin ergonomiska design möjliggör EVO KR-buntbandspistol enkel applicering av vibrationsbeständiga KR-buntband, vilket minskar användarens trötthet. Verktyget – som är tillverkat i Tyskland – innehåller alla bearbetningsfördelar med vårt beprövade utbud av EVO buntbandsverktyg och kommer med många andra funktioner:

 • Enhandsmanövrering: spänn, säkra, lås och klipp av banden med endast två steg och med endast en hand
 • Sidoinsättning: gör det enklare och snabbare att sätta in banden – den är baserad på den pålitliga EVO-verktygsdesignen
 • Spänningsjustering: buntbandet kan dras åt enligt specifika spänningskrav
 • Kalibrering: specificerade dragkrafter kan förinställas i verktyget - spänningen kommer alltid att vara konsekvent och kablar kan inte skadas
 • EVO-serien-design: Det hållbara men ändå lätta höljet garanterar ännu mer tillförlitlighet – det tål kemikalier och falltester i de tuffaste miljöerna

Pneumatiska buntbandspistoler för buntband i plast

MK3PNSP2: snabbt, tillförlitligt bearbetningsverktyg med låga underhållskrav

Buntbandspistolen MK3PNSP2 drivs pneumatiskt. Den kännetecknas av hög buntningshastighet och används ofta i storskalig serieproduktion, på kablagemonteringslinjer och vid kabelmontering.

Bearbetningen av buntband är mycket enkel med denna buntbandspistol: Med ett tryck på knappen spänns buntbandet och kapning direkt vid huvudet sker automatiskt. Den släta kapningskanten förhindrar personskador.

Den kapade remmen matas ut automatiskt så att processen inte avbryts.

Pneumatisk buntbandspistol för buntband i metall

Dina fördelar: 

 • Extra robust metallhus
 • Används med buntband med maxbredd 4,8 mm
 • Steglös spänningsjustering
 • Hög buntningshastighet
 • Jämn kapning

Klippverktyg för buntband: ta bort buntband säkert med EVO cut

Klippverktyget för buntband, EVO cut används för säker borttagning av buntband i plast. Tidigare har buntband klippts bort från kablar med en vanlig sidbitare med risk för att skada kabelisoleringen. Med det nya EVO cut verktyget riskerar man inte att kabeln skadas.

Klippverktyget EVO cut är idealiskt för storskaliga applikationer inom kablageindustrin.

EVO cut: Klippverktyg för buntband i plast


Den är tillverkad av ett ergonomiskt lätt plasthölje av glasfiberförstärkt polyamid. Därför är det lätt att använda med en hand.

De mycket exakt justerade knivarna gör att kabelisoleringen inte skadas.

För att säkerställa att endast bundbandet klipps av krävs också en passande nosdel beroende på buntbandets bredd och tjocklek.
 

 

 

Därför levereras EVO cut med tre olika nosdelar.


EVO cut: klippverktyg för buntband EVO cut: klippverktyg för buntband


Här hittar du en översikt över de nosdelar du kan använda för att klippa HellermannTyton's buntband säkert:

Nosdel max. bandets bredd max. bandets tjocklek T-Series OS-Series X-Series Q-Series CTT-Series PEEK
SMALL 3,6 mm 1,2 mm T18
T30
T18ROS
T30ROS
X20 Q18
Q30
CTT20 PT2A
MEDIUM 4,8 mm 1,3 mm T40
T50
T80
T50ROS X80 Q50 CTT60 PT3B
PT220
LARGE 7,8 mm 1,8 mm T120
T150
T120ROS X120 Q120 / /

 

 

 

 

 


 

 

Klippverktyg: EVO cut

Alla tre nosdelar är säker att fästa på verktyget och kan enkelt bytas beroende på buntband.

Ett enkelt tryck på "Push" lossar nosdelen och den kan dras av. Passande nosdel kan lika enkelt tryckas på igen.

EVO cut eLearning

EVO cut eLearning

Vill du lära känna EVO-snittet ännu bättre? Ta då en titt på vår eLearning. Här får du lära dig mer om verktyget och dess fördelar på ett interaktivt och levande sätt. Se själv, helt kostnadsfritt!

HellermannTyton-service

HellermannTyton erbjuder förstklassig service av buntbandspistoler: från reparation till nyutveckling

Vårt eget utvecklingsteam kan även implementera dina enskilda krav på buntbandspistoler – från de minsta buntbandspistolerna till automatiska buntningssystem.

I samarbete med dig kan vi göra särskilda justeringar eller utveckla helt nya buntbandsverktyg. På vår anläggning i Tornesch i Tyskland kan teknikerna på HellermannTyton manuellt installera och serva ca 500 delar per automatisk buntbandspistol.

Montörer och installatörer kan lita på att HellermannTytons bearbetningsverktyg för buntband är av högsta kvalitet och effektivitet.

Sortimentet av buntbandspistoler kan vara större än du anar: Vår portfölj innehåller buntbandsverktyg för alla behov

Automatiska buntbandspistoler för buntband i plast:

Pneumatiska buntbandspistoler för buntband i plast:

Pneumatiska buntbandspistoler för buntband i rostfritt stål:

Manuella buntbandspistoler för buntband i plast:

Manuella buntbandspistoler för buntband i rostfritt stål:

Frågor och svar

Vad betyder TLC?

TLC-teknik: spänning, lås, kapa

TLC-tekniken står för Tension/Lock/Cut (spänning/lås/kapa). Denna teknik gör hela skillnaden i buntbandspistolerna EVO7 och EVO9.

TLC-steg 1 av 3: förvälj först spänningskraften

1. Spänning

Buntbandet spänns till den förvalda åtdragskraften.

TLC-steg 2 av 3: buntbandspistolen klämmer automatiskt buntbandsremmen

2. Lås

När den valda åtdragskraften har uppnåtts klämmer buntbandspistolen automatiskt ihop buntbandet. Det behövs inte längre någon manuell kraft för att hålla buntbandet spänt.

TLC-steg 3 av 3: Jämn, slät kapning med liten ansträngning

3. Kapa

Allt användaren behöver göra är att försiktigt dra spaken på buntbandspistolen bakåt. Mycket lite kraft krävs för en jämn och slät kapning.

Fördelen med TLC-tekniken i EVO-buntbandsverktygen är uppenbara för alla som är vana vid konventionella buntbandsverktyg. Genom att låsa det spända buntbandet före kapningen minskar man den mekaniska påfrestningen på bandet, bladet och operatörens muskler. Bristen på rekyl bidrar till att minimera belastningsskadorna när operatörerna manuellt buntar tusentals buntband per skift.

Var behövs automatiska buntningssystem?

Automatiska buntningssystem som t.ex. Autotool 2000 CPK och Autotool System 3080 är lämpliga därhelst mycket stora mängder buntband måste bearbetas med garanterad konstant kvalitet - t.ex. vid sammansättning av kablage, i fordonsindustrin, på industrianläggningar eller i förpackningssektorn.

Varför finns det buntbandstänger med olika greppbredder?

Utvecklingsteamet hos HellermannTyton har målsättningen att våra buntbandsverktyg ska vara så användarvänliga som möjligt. Vi tillhandahåller även manuella buntbandspistoler i EVO-serien med förkortad greppbredd EVO7SP och EVO9SP för mindre handbredder.

Hur fungerar en buntbandspistol?

Hur fungerar en buntbandspistol?

Buntbandspistoler används ofta när buntband bearbetas i stora mängder. Syftet är att göra det lättare att snabbt bunta stora mängder buntband och kapa överflödig rem jäms med bunthuvudet. Buntbandspistoler hjälper även till att spänna och kapa buntband i svåråtkomliga utrymmen, eller i obekväma vinklar, med en hand.