28/05/2024

Kabelclips: organisera ledningar med lim, skruv eller flera dragklämmor

Kabelclips för att säkra och dra kablar inom industrin

Hitta rätt kabelclips för snabb och enkel fixering av kablar

Kabelclips för organisation

Kabelclips används för att säkra och organisera ledningar i olika applikationer. De är vanligtvis utformade med en klämma eller designmekanism med öppet huvud och kan fästas på olika ytor. Kabelclips förhindrar kabeltrassel  och säkerställer ett snyggare och mer organiserat utseende.

HellermannTytons klipsportfölj innehåller kabelclips med många alternativ för förslutningstyp, buntriktning och olika diametrar : självhäftande kabelclips , skruvbara kabelclips, kantmonterade kabelclips , anslutningsklämmor och buntningsklämmor.

Självhäftande kabelclips

Självhäftande kabelclips

Självhäftande kabelclips är lätta att montera eftersom de inte kräver spikning eller skruvning och därför inte påverkar statiken . De är designade för lågenergiytor . Andra fördelar är minskad risk för korrosion och betydande viktminskning jämfört med mekanisk montering.

HellermannTyton använder olika typer av akryl eller syntetiskt gummilim för självhäftande kabelclips:. Dessa skiljer sig åt i driftstemperaturområdet och limmets avdragningskraft.

Akrylbaserade självhäftande klips:

  • Drifttemperatur –40 till 85°C
  • Högre initial vidhäftningsbindning på ytan, omedelbar användning möjlig

Syntetgummibaserade självhäftande klips:

  • Drifttemperatur –40 till 60°C
  • Hög dragkraft , lim kräver flera timmars bindningstid på ytan

När den självhäftande kabelclips väl är på plats kan kabelbunten placeras i klämman. Vissa klämmor är öppna i sidan och håller fast kablarna och ledningarna med hjälp av en inåtriktad spets, eller genom en planerad avsmalning av klämmans geometri. Detta gör det mycket enkelt att lägga till, ta bort och byta ut kablar i ett senare skede.

Klämmorna fästs genom att dra av den skyddande bakgrunden och fästa dem på önskad yta, inklusive plast och metall. När den självhäftande trådklämman sitter fast kan buntbandet matas genom skåran och kabelbunten kan placeras inuti bunten. Slutligen fästs kablarna och buntbandet i fästet genom att stänga buntbandet.

Självhäftande fästen i ett stycke: RA & RB–serien

Självhäftande fästen i ett stycke

Kabelclips RA och RB är självhäftande fästen i ett stycke som kan användas utan extra buntband. De är gjorda av PA66 med syntetiskt gummilim.

Självhäftande klämmor i RB-serien erbjuder stor färdfrihet och minskar även risken för korrosion jämfört med skruvfästen. De är idealiska för verktygsfri installation och kan öppnas igen och enkelt återanvändas när kablar behöver bytas ut. RB-serien finns i buntdiametrar från 5,0 upp till 14,0 mm.

RA-klämmorna är idealiska för användning i applikationer som är svåra att komma åt , eller för områden där självhäftande är den enda möjliga fixeringsmetoden. Detta är praktiskt i scenarier där självhäftande är den enda möjliga fixeringsmetoden. De förekommer oftast i industrier som fordon, bussar och lastbilar, byggfordon eller industribyggnader. RA-serien finns i buntdiametrar från 3,0 upp till 18,0 mm.

Självhäftande kabelclips för att hålla rör, kablar och ledningar

Clips för att hålla rör, kablar och ledningar

HellermannTyton erbjuder självhäftande trådklämmor speciellt utformade för att hålla kablar, rör och ledningar utan att använda buntband. Dessa kabelklämmor kan enkelt skruvas eller fästas på paneler . De gripande fingrarna gör det enkelt att ta bort kabeln samtidigt som de håller fast i dem. TY8H1S kabelklämmor används ofta i datorutrustning, spelmaskiner och hushållsapparater.

Kabelclips för skruvar

Kabelclips för skruvar för tunga kabelbuntar

Kabelklämmor med skruvar för tunga kabelbuntar

Kabelhållare från HellermannTyton är typer av kabelmonterings- eller fästanordningar som kräver skruvar eller fästelement för att säkert fästa kablar eller ledningar till en specifik yta. Denna typ av kabelhållare kan vara gjord av antingen plast eller metall, som i det här fallet. Förutom detta skruvelement har det en eller flera öppningar där kablarna kan föras in för att hålla dem på plats. Kabelclips med skruvar används ofta där tunga kabelbuntar behöver stödjas .

En typ av skruvbara kabelklämmor som HellermannTyton erbjuder är D-klämmorna . D-klämmor i kabelhantering har vanligtvis en form som liknar bokstaven "D", därav namnet. De har vanligtvis en böjd eller halvcirkulär design med en öppen sida. Genom att bara trycka in kablar i den öppna sidan av klämman erbjuder de ett snabbt och effektivt sätt att organisera kablar, vilket säkerställer betydande tids- och kostnadsbesparingar i kabelunderhåll och installation.

D-clips erbjuder ett flexibelt grepp, vilket möjliggör bekväm borttagning och byte av kablar när det behövs. På grund av appliceringsmetoden för skruvning och POM-materialet (polyacetal) som används här, används dessa delar överallt där mekaniska belastningar förekommer, t.ex. i hus, kontor och industrilager.

Dessutom, på grund av sin hållbara och robusta form under olika temperaturer och luftfuktighetsförhållanden, används sådana produkter i områden med höga precisionskrav , såsom fordons-, elektronik- eller medicintekniksektorn. HellermannTyton erbjuder skruvade D-clips i tre storlekar och med tre olika håldiametrar .

I HellermannTyton-portföljen inkluderar andra kabelklämmor som måste skruvas i P-klämmor (även kända som P-klämmor). De består vanligtvis av en metall- eller plastklämma som är formad som bokstaven "P" sett från sidan. Denna design möjliggör enkel insättning och säker hållning av kablar, ledningar eller till och med rör, vilket ger ett organiserat och stabilt ledningssystem samtidigt som det förhindrar rörelse eller potentiell skada på grund av vibrationer eller andra faktorer. P-klämmor används ofta i olika industrier som bil-, el-, flyg- och industriapplikationer.

Kabelklämmor för flera dragningar

Kabelklämmor för flera dragningar

HellermannTyton erbjuder olika typer av kabelklämmor för parallell och multipel dragning av rör, slangar eller rör. Dessa slangklämmor gör att buntar kan hållas tätt ihop utan att trassla in sig eller vridas . De kan enkelt monteras för hand och ger ett stadigt grepp.

Slangklämmor för parallelldragning finns med två eller tre kammare. Klämmorna för parallelldragning kommer även med granfotsdelar för infästning i förborrade panelhål. När den väl har installerats snäpper slangen helt enkelt in i klämman och kan tas bort och återinstalleras utan att klämman tas bort.

Buntklämmor ger stabilitet till långa ledningsmattor och ledningar

Buntklämmor ger stabilitet till långa ledningsmattor och ledningar

Buntklämmor kan fästas på ledningsnätet med buntband eller tejp. Det finns olika applikationsalternativ inklusive produkter för hål, kanter, bultar eller helt enkelt för tejpning, buntning, med distanser eller en seleklämma för flera dragningar. Buntklämmor används ofta inom bilindustrin men kan också användas i alla applikationer för att ge stabilitet och stöd åt längre kabelmattor och ledningar .

SOC5FT6LG-buntklämman är en av de mest populära HellermannTyton-klämmorna. Den är gjord för ett runt 6,5 - 7,0 mm hål och sexkantigt 6,1 - 6,6 mm hål och har en offset distans. Sidospåren på buntstången är idealiska för att fästa ledningsmattor eller ledningar med buntband eller tejp. Kabeln passar tätt in i den lätt böjda buntstången.

Magnetisk detekterbara kabelclips

Magnetisk detekterbara kabelklämmor

Magnetiska detekterbara kabelklämmor är specialiserade klämmor eller fästelement utformade för att säkra och organisera kablar, ledningar och andra elektriska komponenter i olika industriella och kommersiella applikationer. Dessa klipp erbjuder unika fördelar och användningsfall, främst inriktade på säkerhet i miljöer där främmande föremål (FOD) och uteslutning av främmande material (FME) är kritiska problem. De används oftast i miljöer där integriteten hos produkter, utrustning eller processer är avgörande – till exempel livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin med strikta hygienstandarder .

Magnetiska detekterbara kabelklämmor säkerställer att inga främmande material från kabelhanteringssystemet förorenar produkterna. De magnetiska egenskaperna hos dessa klämmor gör dem detekterbara med hjälp av magnetisk skanningsutrustning, metalldetektorer eller röntgenapparater. Denna funktion möjliggör snabb och pålitlig identifiering och borttagning av tappade eller felplacerade kabelklämmor . Magentiska detekterbara kabelklämmor finns i olika storlekar och utföranden för att passa olika kabeldiametrar.

Kabelklämmor för fordon

Högspänningskabelklämmor för bilindustrin

Högspänningskabelklämmor

Högspänningsklämmor används ofta på elfordons ledningsnät. Det robusta skyddet med räfflad design ger extra styrka. De mjuka insatserna dämpar kablarna och ledningarna. Skalet på dessa högspänningskabelklämmor är tillverkade av PA46 eller PA6HS och de mjuka insatserna från AEM eller EPDM.

Högspänningskabelklämmor finns som tvådelade delar som helt enkelt klickar ihop för enkel installation utan verktyg , eller som delar i ett stycke med gångjärns- eller vridlåsstängningsalternativ .

Kabelklämmor för vätskehantering

HellermannTyton tillhandahåller kabelklämmor för användning vid vätskehantering överallt där vätskeförande ledningar och slangar behöver fästas säkert – även med rörelsekompensation . Detta inkluderar även kabelklämmor som kan öppnas igen och återanvändas för underhåll .

FAQ – Vanliga frågor

Vad är kabelklämmor?

Kabelkclips, även kända som kabelklämmor eller kabelorganisatorer, är små enheter eller tillbehör som är utformade för att säkra och hantera kablar, ledningar, ledningar, slangar eller ledningar på ett snyggt och sätt. De finns med olika fästalternativ för olika ytor och förhindrar trassel, minskar röran och ökar säkerheten genom att hålla kablarna på plats och förhindra att de blir snubblar.

Hur installerar du kabelklämmor?

Att installera kabelclips är en enkel process eftersom de är lätta att montera för hand eller konventionella verktyg som en skruvmejsel. Metoden beror på vilken typ av kabelklämma och ytan som du fäster den på.

Hur hittar du rätt storlek på kabelclipset?

Rätt storlek på clips beror på diametern på den eller de kablar du försöker hantera och ditt val av typ av kabelklämma för dina applikationsbehov. För att bestämma lämplig storlek, överväg följande:

  • Buntdiameter: HellermannTyton täcker buntdiametrar från 3,0 - 110,0 mm. Clips eller fästen med buntband kan även passa till mindre och större buntdiametrar. Flera routingklämmor kan hålla olika buntdiametrar per klämma.
  • Typ av infästning: Kabelklämmor kan monteras i runda och ovala hål, de kan skruvas eller skruvas på plats, skjutas på fasta bultar, fästas med självhäftande, för att skjutas på kanter eller för att hålla kontakter.
  • Buntriktning: Buntriktningen för kablar, ledningar och slangar är också variabel, till exempel med ett avståndsavstånd intill appliceringsytan. Roterbara klämmor finns också tillgängliga, som kan användas för att rymma rörelse.
  • Material: HellermannTyton erbjuder ett brett utbud av material och materialkombinationer för clips (plast, metall, rostfritt stål)
  • Specialfunktioner och krav: Produktportföljen innehåller lösningar för ytterligare behov såsom rotation, automatisk stängning och modulära clipsystem.

Hur tar man bort ett kabelclips?

Kabelclips finns i olika utföranden. De vanligaste är plastclipsen som har en flik eller låsmekanism som håller kabeln på plats. För att bända upp en kabelklämma behöver du specifika verktyg. Självhäftande kabelklips kan bändas av.

De flesta kabelclips är för engångsbruk och kan inte återanvändas efter borttagning eftersom de inte uppfyller de initiala kraven på låsprestanda. För applikationer med behov av underhåll eller konvertering, se till att använda en kabelklämma som kan öppnas igen eller är låsbar.