19/06/2024

Skyddskåpa SpotClip - Unik och innovativ serie för installation av downlights

Skyddskåpa SpotClip - Den nya lättanpassade och energibesparande lösningen att montera downlight på

För att erbjuda den bästa lösningen på downlights i bostads- och industribyggnader har vi på HellermannTyton tagit fram skyddskåpan SpotClip.

Produkter

 

 

Se den här videon för att se hur SpotClip skyddskåpa minskar värmen som uppstår mellan den infällda spotlighten och isoleringsmaterialet och därmed förlänger livslängden på spotlights:

Skyddskåpa för downlight är den produkt som rekommenderas som bästa lösning för nedåtriktad belysning för bostadshus och industribyggnader. Installation av downlights i undertak, antingen i bostads- eller industribyggnader, utgör ofta ett kompatibilitetsproblem mellan isoleringen i taket och behovet av luftflödet för downlight, detta kan medföra risk för överhettning och brand.

För att säkerställa en perfekt isolering av byggnader och energisparande egenskaper är det inte rekommenderat att skära eller skapa hål i isoleringsmaterialet. Det är därför nödvändigt att skydda downlight med en kåpa som lyfter isoleringsmaterialet samtidigt det skapar utrymme runt downlightsen för att förhindra överhettning. För detta har HellermannTyton framställt produkten SpotClip.

Skyddskåpor för bostadshus Skyddskåpor för bostadshus

Skyddskåporna SpotClip-I, SpotClip-II, SpotClip-III och SpotClip-Box är allihop i första hand konstruerade för användning i bostadshus. I det stora utbudet och variationen av SpotClip downlight finns det en skyddskåpa för alla installationer. Vid montering av downlights i undertak garanteras det nödvändiga säkerhetsavståndet till isoleringsmaterial, detta minskar risken för brand och överhettning. Dessutom ökar SpotClip skyddskåpan livslängden på belysningen.

Skyddskåpor för industribyggnader Skyddskåpa för industribyggnader

Skyddskåporna SpotClip-Kit och SpotClip-Plate är avsedda för användning i industribyggnader. Dessa nya och innovativa skyddskåpor har utvecklats för att montera downlights i alla typer av undertak. Även dessa skyddskåpor garanterar det nödvändiga säkerhetsavståndet till isoleringsmaterialet.


Skyddskåpa för industribyggnader Skyddskåpa för industribyggnader


Skyddskåpor för LED-spotlight för bostadshus


SpotClip downlight skyddskåpor har utvecklats för att säkert kunna montera downlights och spotlights i undertak i bostadshus. Detta innovativa produktsortiment av skyddskåpor erbjuder enastående säkerhets- och installationsegenskaper och är lämplig för användning i både paneler och gipsskivor. 

Varför ska man använda skyddskåpa?

SpotClip downlight skyddskåpor säkerställer ett säkerhetsavstånd mellan downlight, fuktsäker folie och isoleringsmaterial och förblir styv även vid högre temperaturer. De förhindrar skador på isoleringsmaterial som orsakas av överhettning och minskar risken för brand och överhettning till ett minimum, dessutom ökar SpotClip skyddskåpor livslängden för belysningen.
 

Varför SpotClip skyddskåpa?

SpotClip skyddskåpor kan enkelt installeras under eller efter byggnation och möjliggör snabbt och enkelt byte av ljuskälla. Alla SpotClip downlight skyddskåpor har passerat Glow Wire testet (GWT) 960°C och testas enligt  EN 60598-1, EN 60598-2-2, och NF C 15100. 
Skyddskåporna är försedda med piggar vid benens slut, för att säkerställa stabilt montage. Den intelligenta kabelhållaren i toppen av produkten håller kabeln på plats.

Vänligen välj rätt skyddskåpa, beroende på typ av isoleringsmaterial och spotlightstorlek.


SpotClip Skyddskåpor för LED-spotlight för bostadshus - Guide SpotClip Skyddskåpor för LED-spotlight för bostadshus - Guide

Skyddskåpa SpotClip-I monteringstillbehör för LED-spotlights

Skyddskåpa SpotClip-I

SpotClip-I är en skyddskåpa som är användbar i både nya och gamla byggnader. Dess unika egenskaper är att den är av icke brännbar, glasfiberarmerad polyamid. Vid användning av skyddskåpan SpotClip-I minskar risken för överhettning och därmed ökas livslängden för lampan.

Montering av skyddskåpa SpotClip-I

 • Montera LED-downlights i torra utrymmen
 • Passar för både träpanel och gipsskivor
 • Kan installeras i efterhand i en befintlig konstruktion
 • Passar i hål mellan 62 och 90 mm i diameter
 • Max höjd på downlighten 70 mm

Skyddskåpa SpotClip-I är testad enligt EN 60598-1, EN 60598-2-2 och NF C 15100.

Downlight skyddskåpa SpotClip-II

Downlight skyddskåpa SpotClip-II

SpotClip-II är skyddsboxen som passar för installation av infällda spotlights i tak. Skyddskåpan fungerar som en distans mellan spotlighten och isoleringen i undertaket - på så sätt kan man minska risken för överhettning. När risken för överhettning minskar, minskar också brandrisken. Fördelen med att minska överhettning är även att ljuskällans livslängd ökar.

Skyddskåpan SpotClip-II levereras i en påse med 10 st svarta skyddskåpor. Kan användas i temperaturområden mellan -20°C till +120°C.  Skyddskåpans totala höjd är 107 mm (innermåttshöjd 95 mm).

Montering av skyddskåpa SpotClip-II

 • För installation av infällda LED spotlights i undertak
 • Installeras enkelt i undertaket för att spara tid
 • Piggar på benen gör att SpotClip-II greppar i gipsskivan
 • Passar i hål på 62-90 mm i diameter

Downlight skyddskåpa SpotClip-II är testad enligt EN 60598-1, EN 60598-2-2 och NF C 15100. 
Brännbarhetsklass UL94-V0. Material beräknad vid 1,5 mm tjocklek.
Glödtrådstest 960°C.

Downlight skyddskåpor SpotClip-III

Downlight skyddskåpor SpotClip-III

SpotClip-III är en vidareutveckling av skyddskåpan SpotClip-II. Den uppdaterade skyddskåpan tillåter användning av existerande kraftmatning. Det extra benet på skyddskåpan kan lätt avlägsnas i de fall där spotlighten saknar extern nätdel. Skyddskåpa SpotClip-III fungerar som ett skydd mellan downlight och isolering och nätdelen. Mellanrummet som uppstår förebygger överhettning och brand. SpotClip-III är en mycket flexibel skyddskåpa som går lika bra att montera i efterhand.

SpotClip-III beställs i 5-pack (svarta skyddskåpor). Lämplig att användas i temperaturområde mellan -40°C till +105°C.

Skyddskåpor SpotClip-III

Montering av skyddskåpa SpotClip-III

 • SpotClip-III passar i alla standardapplikationer med isoleringsmaterial
 • Höjden av på SpotClipen beror på diametern på håldiametern 
 • SpotClip-III passar för LED-downlights med fixeringshål på 62-120 mm.
 • Max höjd på produkten är 130 mm och den levereras med platta flexibla ben

Brännbarhetsklass UL94 V2, Självslocknande. 
Glödtrådstest 960°C.
Polyamid 6.6 värmetålig (PA66HS)

Skyddskåpor SpotClip-Box - Downlight skydd för bostäder


Skyddskåpor SpotClip-Box - Downlight skydd för bostäder Skyddskåpor SpotClip-Box - Downlight skydd för bostäder


SpotClip-Box  är designad för passiva hus. Denna box förhindrar kontakt med isoleringsmaterialet och spotlighten. Snabb och enkel installation med bayonetfattning. Kan också användas till att installera downlights och högtalare i betongvalv.

Testad enligt EN 60598-1, EN 60598-2 och NF C 15100.

Skyddskåpor för industribyggnader


SpotClip skyddskåpor för industribyggnader har utformats för downlights med större dimensioner.

SpotClip-Kit och SpotClip-Plate är konstruerade för användning i industribyggnader. Detta nya och innovativa produktsortiment har utvecklats för att montera downlights i alla typer av hängande tak, vilket garanterar det nödvändiga säkerhetsavståndet till isoleringsmaterial. SpotClip-Plate förhindrar skador och sprickor i takplattor orsakade av tyngden av tunga downlights.

 

 


SpotClip skyddskåpor för industribyggnader SpotClip skyddskåpor för industribyggnader

Skyddskåpa SpotClip-Kit

Downlight covers SpotClip-Kit

Skyddskåpa SpotClip-Kit har utvecklats i första hand för industri och kontorsbyggnader som kräver downlights med större dimensioner. Installations-kittet innehåller 3 ben och en monteringsplatta. Benen finns i två olika längder (150 och 240 mm). SpotClip-Kit har sex valbara fixeringspositioner i monteringsplattan.

SpotClip-Kit 150 passar för downlights med en diameter mellan 100 mm och 270 mm och med en max höjd på 140 mm.
SpotClip-Kit 240 passar för downlights med en diameter mellan 170 mm och 310 mm och med en max höjd på 230 mm.

SpotClip-Kit kan kombineras med SpotClip-Plate.Skyddskåpa SpotClip-Kit Skyddskåpa SpotClip-Kit

Skyddskåpa SpotClip-Plate

Skyddskåpa SpotClip-Plate

Skyddskåpa SpotClip-Plate är utvecklad för installation av spotlights i undertak som förstärkning av undertaksplattor vid tunga downlights. Storleken är 592x592 mm vilket gör att dom är anpassade till standards undertaksmått på 600 mm. Det förpräglade mönstret passar till de flesta vanligt förekommande storlekarna på downlight från 75 till 314 mm.

Säkerställ att din undertaksplatta motsvarar sidlängden 600 mm. Beroende på tillverkare och land kan detta mått variera mellan 600 mm och 625 mm.

SpotClip-Plate kan användas för att säkerställa säkerhetsavståndet mellan downlight och isoleringsmaterial. HellermannTyton erbjuder tre olika lösningar för att förhindra skador på isoleringsmaterial som orsakats av överhettning av lampan.


1. Placera två plattor ovanpå varandra och använd SpotClip-Tubes mellan dessa för att uppnå det önskade avståndet.

2. Använd SpotClip-Caps och SpotClip-Tubes för att uppnå det avstånd som krävs mellan plattan och isoleringsmaterialet.

3. Kombinera SpotClip-Kit med SpotClip-Plate för en snabb lösning.


Downlight skydd SpotClip-Plate Downlight skydd SpotClip-Plate

Installationsinstruktion för skyddskåpor SpotClip

Installera SpotClip-I


Downlight covers SpotClip-I installation Downlight covers SpotClip-I installation


 1. Tryck ihop benen och installera SpotClip i fixeringshålet.
 2. Placera SpotClip på önskad plats.
 3. Pressa in piggarna i skivan för stabilt montage.
 4. Installera din Led-spot.

Installera SpotClip-II


Downlight covers SpotClip-II installation Downlight covers SpotClip-II installation


 1. Placera SpotClip på önskad plats.
 2. Pressa in piggarna i skivan för stabilt montage.
 3. Installera din Led-spot.

Installera SpotClip-III


Downlight covers SpotClip-II installation Downlight covers SpotClip-II installation


 1. För in skyddskåpan genom fästhålet.
 2. Tryck fast piggarna i gipsskivan för säker stabilitet.
 3. Installera din Led-spot.
 4. Anslut och fixera kabeln i kabelhållaren.

Installera SpotClip-Box


SpotClip-Box installation SpotClip-Box installation


 1. Montera bottenplattan över det borrade fästhålet och installera skyddskåpan.
 2. Anslut matningen till lampsockeln med medföljande HelaCon Lux och lås med bajonettfattningen.
 3. Anslut ljuskällan till sockeln och fäst i korrekt position.
 4. Isoleringen kan nu appliceras.

Installera SpotClip-Kit


Downlight covers SpotClip-Kit installation Downlight covers SpotClip-Kit installation


 1. Tryck ihop benen och för SpotClip-Kit genom fixeringshålet.
 2. Pressa in piggarna i skivan för stabilt montage.
 3. Montera Led-downlight enligt tillverkarens instruktion.
 4. Fixera strömkabeln.

Installera SpotClip-Plate


Downlight covers SpotClip-Plate installation Downlight covers SpotClip-Plate installation


 1. Montera SpotClip-Plate.
 2. Skär i takplattan.
 3. För downlight genom hålet.
 4. Installera downlight.

Frågor och svar

Hur installerar jag en downlight underifrån i ett redan isolerat tak?

Se hur SpotClip monteringstillbehör hjälper dig att skapa ett mellanrum mellan större downlights och isolering.

Hur fördelar du vikten av downlighten jämt över hela ytan på undertaket?

Se hur du enkelt använder SpotClip-Plate för att fördela vikten av en tung downlight.

Kan SpotClip monteringstillbehör brinna när dom blir varma?

Svaret är Nej. SpotClip monteringstillbehör är alla gjorda av flamhämmande och värmestabiliserad Polyamid 6.6 och testad enligt EN 60598-1, EN 60598-2-2, NF C 15100 och UL94 V-standarder. UL94 beskriver säkerhetsstandarder för brännbarhet av plastmaterial som används vid elektriska tillämpningar.

Testerna bestämmer ett materials tendens att antingen släcka eller sprida en flamma när den antänds. V-0 (SpotClip I och II) indikerar att bränningen måste stanna inom 10 sekunder. V2 (SpotClip III, Kit, Plate och Box) inom 30 sekunder - allt vid 1,5 mm tjocklek, glödtrådstest 960 oC.