19/06/2024

Kabelklammer i plast och stål för industrin

Slangklämmor: för pluggning, skruvning och bindning

Kabelklammer och slangklämmor för säker och anpassad kabeldragning

Kabelklammer och clips för säker, anpassad kabeldragning

Var än kablar dras krävs det säkra hållanordningar. Ett brett sortiment av kabelklammer används för detta ändamål, beroende på de specifika kraven.

Det finns t.ex. slangklämmor i plast och kabelklammer i metall. Vissa är stängda och andra är öppna eller återöppningsbara – perfekt för underhåll, eftermontering eller senare byten av kablar.

Olika industrier har olika krav när det gäller klammer, det finns t.ex. väldigt små fästanordningar, vadderade slangklämmor eller speciella kraftiga kabelklämmor. Förutom kravet på material, krävs det även olika funktioner. Det finns t.ex. justerbara kabelklammrar och roterbara eller fixerade klämmor. Våra Omega-clips kan kombineras med andra slangklämmor – för kombinerad buntning, ovanför varandra eller parallellt.

Oavsett om det är vadderade slangklämmor, klämmor för hål, kanter, för vidhäftande bindning eller skruvning: kan kabelklammrar från HellermannTyton täcka ett buntområde från min. 6,2 till max 51,0 mm, hålstorlekar från 6,5 till 12,95 mm och plåttjocklekar från 0,5 till 13,0 mm. Kort sagt, oavsett vilken buntdiameter du behöver och vilka andra krav du har – hos oss hittar du rätt kabelklammer för din kabelhantering.

 

Platt hållare för rör: justerbar spärrklämma

Skruvad Ratchetklämma,en platt hållare för rör: justerbar spärrklämma

Skruvad Ratchetklämma (SRC) är en kraftig hållare för rör som används både för permanent och tillfällig fastsättning av kablar och ledningar. Blandningen av glasfibermaterial (PA6 GF30) gör denna rörhållare i plast väldigt robust, perfekt för tunga industrier.

I och med den låga profilgeometrin, är denna platta Ratchetklämma väl beprövad inom följande fält, bland annat:

 • Bussar och lastbilar
 • Jordbruk
 • Konstruktionsfordon

Den justerbara spärrklämman SRC möjliggör enkel justering och återöppning för hand utan verktyg – för kabeldiametrar från 25 mm upp till 150 mm.

När det gäller ledningar genom vilka vätskor strömmar och där slangen kräver utrymme, tillåter den oberoende justeringen av buntdiametern tillräckligt med utrymme för kompensationsrörelser och för att undvika att ledningen krossas.

Fler fördelar:

 • Lämplig för parallell kabeldragning
 • Kan monteras både horisontellt och vertikalt
 • Perfekt för eftermontering

Kabelklammer i metall

 

Kabelklammer i metall med fixeringshål för buntband

Kabelklammer i metall skruvfäste i rostfritt stål och fixeringshål för buntband.

Klammrarna i rostfritt stål i SSPC-serien, i kombination med buntband i metall möjliggör tillförlitlig fastsättning av kablar, slangar, ledningar och rörledningar i tuffa miljöer, till exempel:

 • Skeppsbyggnad
 • Olja och gas (offshore)
 • Industriella maskiner och fordon
 • Livsmedels- och dryckesindustrin
 • Förnybar energi

I kombination med buntband som är upp till 10 mm breda, som är loopbara från två sidor, är det möjligt att sätta fast en mängd olika buntdiametrar.

Kabelklammrar i metall som är tillverkade av rostfritt stål övertygar med sin hållbarhet och utmärkta kemikalie- och temperaturbeständighet.

Kabelclips i stål, självhäftande

Kabelclips i flexibelt stål, självhäftande

SAC-seriens metallclips med böjbart stålfäste är en kostnadseffektiv, självhäftande fastsättningslösning utan buntband.

Denna lösning är perfekt för svåråtkomliga områden eller vid platser där självhäftande monteringslösningar krävs - till exempel inom tillverkning av hushållsapparater eller inom husvagnsindustrin.

Den självhäftande hållaren säkerställer väldigt enkel installation på släta, rena ytor.

Kraftiga kabelklämmor

 

Kablageklämmor för tunga industriapplikationer

Balkfäste: Kraftiga slangklämmor

Balkfäste för tunga industrier utvecklades ursprungligen för fordons- och lastbilsindustrin som ett alternativ till metallösningar, men kan användas inom flera områden där det krävs stark och permanent fastsättning.

Favoritanvändningsområden:

 • Lastbils- och fordonsindustrin
 • Jordbruk
 • Järnvägsindustrin
 • Fartygsindustrin
 • Industribyggnader

De robusta klämmorna för tunga industrier består av ett polyamidhölje och 30 % glasfiberförstärkning. Balkklämman finns tillgänglig i olika paneltjocklekar och två olika versioner:

 • Kabelklämma utan skumgummi: bör användas för slipande ytor såsom galvaniserade ytor.
 • Kabelklämma med skumgummi: bör användas för lena ytor. Fördelarna är att skumgummit tillhandahåller vidhäftningsskydd.

Högspänningsklämmor

Kabelklämma för högspänningskablar

Med deras robusta skyddshölje och mjuka insida, tillhandahåller högspänningsklämmorna säker och stabil ledningshantering.

Fördelar i korthet:

 • 2-vägs och 3-vägs-clips och -klämmor finns tillgängliga
 • Ribbad design ger hög hållfasthet
 • Mjuka insida skyddar buntningarna
 • Enkel installation, två bitar ‘klickar’ ihop eller med gångjärn/vridlås stängningssystem
 • Standardiserad fixeringsmetod med M6-bult och 5,0 mm/M5 x 14,0 mm med antirotationsstift
 • Minskar installationstiden

Dessa fästanordningar används inom områden där högspänningskablar installeras, t.ex. fordons- och övriga elfordonsindustrier (hybrid- och batteridrivna fordon). Kraftiga klämmor finns tillgängliga som en sammansättning av två fästen eller som en enda del med olika stängningsalternativ.

 

Platt hållare för rör: SRC justerbar spärrklämma

Skruvad Ratchetklämma SRC- en platt klämma som är justerbar

Skruvad Ratchetklämma (SRC) för tunga industrier övertygar med sin platta design och enkla manuella justering.

Mer information om den justerbara spärrklämman hittar du här längre upp på sidan.

Omega kabel-clips

 

Modulära Omega-clips (MOC)

Modulär Omega-clip, för anpassad kabeldragning

Sortimentet av modulära Omega-clips (MOC) består av 12 olika produktkonstruktioner i olika storlekar som kan kombineras med varandra. Detta möjliggör hundratals kombinationer – för anpassad kabeldragning som överskrider traditionella dragningsbegränsningar.

Tillämpningsområde:

 • I synnerhet för vätskesystem (bränsle, broms, vakuum, ventilation, kabel och kablage, VVS- och värmehanteringsapplikationer för drivlinor)
 • För hårda kylvätskeledningar (rostfritt stål), enkel HV-kabelfixering i EV-

offentliga bussar, motoravluftning, återvinning av bränsleångor, batterikylning, AC-ledningar

I grund och botten delas MOC in i två kategorier: MOC-CLIP (kombination av flera kabelklämmor) och MOC med BUNTBAND (kombination av kabelklämmor och buntband).

Patenterad produktdesign ger överlägset grepp och förhindrar oavsiktlig lossning under vibrationer och monteringsdrift såsom vakuumfyllning.

Även om det redan finns hundratals möjliga kombinationer, finns det alltid utrymme för ett nytt konfigurationsalternativ. HellermannTytons tekniker hjälper dig gärna med att utveckla nya lösningar för att installera dina rör och kablar på det mest effektiva sättet.

Låsbara Omega-clips (LOC)

Låsbar Omega-clip, kan kombineras med buntband

Förutom MOC, finns det även produktsortimentet av låsbar Omega-clips (LOC). Dessa kan inte kopplas modulärt, men erbjuder lika många fördelar:

 • Säkerställer en 360-graders låsning
 • Intern justeringsmekanism tillhandahåller flexibilitet i buntdiametrar
 • Möjlighet att ta bort buntar och öppna dem igen för hand

LOC-kabelklämmor kan även kombineras med buntband. Fördelarna här:

 • Det bredaste utbudet av diameterjustering upp till 50 mm
 • Säkerställer en 360-graders låsning
 • Förhindrar axiell glidning längs bunten

Tillämpningarna liknar MOC-serien: vätskesystem (bränsle, broms, vakuum, ventilation, kabel och kablage, VVS- och värmehanteringsapplikationer för drivlinor), kylvätskeledningar (rostfritt stål), enkel HV-kabelfixering i EV-bussar, motoravluftning, återvinning av bränsleångor, batterikylning, AC-ledningar och PV- och solenergiapplikationer.

Frågor och svar

Vad är en kabelklammer?

In-Line-P-spärrklämma, slangklämma

Kabelklammrar möjliggör enkel dragning av en eller flera kablar eller en eller flera slangar och rör.

Slang- och rörklämmor används nästan på alla marknader. För dragning längs byggnadsväggar inom bygg- och anläggningssektorn, vid kabelmontage för t.ex. underredesledningar och kylsystem inom bil- och lastbilsindustrin eller inom sektorn för förnybar energi för tillufts- och frånluftskanaler.

Det finns olika buntdiametrar och varianter för olika monteringssituationer och det är även möjligt att lägga flera kablar i en klämma eller dra kablar parallellt med varandra.

Hur installerar man en kabelklammer?

De flesta kabelklammrar är självförklarande och kan väljas i förväg efter typ av fastsättning, material, färg eller speciella krav. Det finns kabelklammrar för kanter, för skruvning, med svetsbultar eller med självhäftande bas.

Många produkter har en hörbar snap-in-funktion för att säkerställa att produkten sitter tätt och är korrekt stängd.

Vissa hållare för rör- och kablar har skruvförband - och vissa är återöppningsbara för att underlätta vid underhåll och byte av kablar. Några kabelklammrar kräver en skruvmejsel för att att öppna, men de flesta kan dock installeras och stängas för hand utan behovet av verktyg, som i detta exempel: