19/06/2024

Kabelstrumpor för industrin

Flätade kabelstrumpor för normala och särskilda behov

Flätade kabelstrumpor kombinerar skyddet och organiserandet av kablar i samma produkt

Organiserat och skydd i ett, med kabelstrumpor från HellermannTyton

Flätad kabelstrumpa används i huvudsak för att bunta och skydda kablar. Självomslutande kabelstrumpor, som enkelt kan installeras och tas bort är idealiska för detta ändamål.

Beroende på applikationen - kan den flätade skyddsstrumpan behöva bestå av ett speciellt material eller ha andra egenskaper. Det finns t.ex. värmetåliga kabelstrumpor i tyg som klarar höga temperaturer. Det finns också skyddsstrumpor som ger ett elektromekaniskt EMI-skydd och kabelstrumpor som är slitstarka och ger ett oöverträffat skydd mot nötning.

Oavsett om du köper för IT- eller industriell infrastruktur kommer du nedan att hitta det rätta heltäckande nötningsskyddet för just din applikation.

Skyddsstrumpa för höga temperaturer

Skyddsstrumpa av icke brännbar meta-aramid

HEGMAN skyddsstrumpa för höga temperaturer

HEGMAN högtemperaturstrumpor är designade för applikationer i krävande miljöer där värme och brandskydd är viktigt och mekaniskt skydd av kablage är nödvändigt.

Den här produkten används vanligen i följande industrier:

 • Luftfart
 • Försvarsindustri
 • Motorsport

HEGMAN expanderbara skyddsstrumpor har ett högt motstånd mot vibrationer och är även mycket flexibla och resistenta mot strålning och vätskor.

Flamhämmande skyddsstrumpa i polyester

HEGPETFR flamhämmande och självslocknande skyddsstrumpor

Flamhämmande skyddsstrumpan HEGPETFR är framtagen för att användas i miljöer där brandskydd är nödvändigt. Den är flamskyddad enligt UL 1441VW-1, halogenfri och används till exempel i följande industrier:

 • Järnvägsindustrin (EN45545-2 certifierad)
 • Maskiner och verktyg
 • Robotar och automationsutrustning

Den är tillverkad av robust polyester och är resistent mot nötning, samt är mycket flexibel.

Den alternativa varianten Helagaine HEGPA66 är en flexibel och expanderbar skyddsstrumpa gjord av mycket hållbart Polyamidgarn. Detta alternativ är särskilt lämpligt för fordons- och järnvägsindustrin.

Skärmstrumpa för kabel

Flätad skyddsstrumpa med EMI-skydd

HEGEMIP EMI skärmstrumpa perfekt som nötnings och mekaniskt skydd

Skärmstrumpa Helagaine HEGEMIP med EMI-skydd kombinerar ett elektromagnetiskt skydd och högt nötningsskydd. HEGEMIP är expanderbara och mycket flexibla: Att böja strumpan mer än 90° går också bra. Detta gör dem perfekta till applikationer där utrymmet är begränsat eller där det finns mycket rörelse.

HEGEMIP elektromagnetiska skyddsshylsa består av en materialblandning av halogenfri polyester (nötningsskyddsgarn) och förtennad koppar (skyddsgarn). Denna kombination ger EMI-skärmning samtidigt som den minskar vikten jämfört med metallrör.

Fler egenskaper:

 • Levereras med en inre slang för att behålla formen och att underlätta montering
 • Möter IEC CISPR25 specifikationer
 • Idealisk för högkänslig elektronik, i till exempel maskiner i militär utrustning och fordonsteknik.

Utöver standardtypen finns även HEGMIP för EMI-skydd i följande varianter:

 • HEGEMIP-VG, för försvarsapplikationer godkänd enligt MIL norm VG 96936-10 / Type A
 • HEGEMIP-HY, för hybridbilar i silver-orange
 • HEGEMIPV0, med UL94V0-klassning för högre krav på brandskydd.

Självomslutande kabelstrumpa

Självomslutande och återanvändbar skyddsstrumpa

Twist-In självomslutande skyddsstrumpa i Polyester

Twist-In självomslutande kabelstrumpa i polyester är perfekt för installation av redan installerade kablar eller så kallade retro fitting. Det kan öppnas med ett enkelt handgrepp och kablaget är alltid åtkomligt enkelt för underhåll, reparation och inspektionsarbeten. Twist-In garanterar ett enkelt buntande av kabel och enkel att avlägsna, utan att behöva ta bort kontakter eller kopplingar. Även om den i första hand är designad för optimalt nötningsskydd, används den också för kabelhantering. Enskilda kablar kan enkelt grenas. HelaGaine Twist-In används ofta i tillverkningen av industrimaskiner, elektronik, elektroteknik och inom fordonsindustrin – men också som kabelskydd för hemmakontor och underhållningssystem.

Twist-In finns tillgänglig i praktiska 2- eller 5-meters längder. För miljöer där kravet på brandskydd är högt  rekommenderar vi den flamhämmande varianten Twist-In-FR.

Självomslutande gnagskydd för kabel och ledning

självomslutande kabelskydd mot gnagare

Twist-In RR (Rodennt repellent) är speciellt utvecklad för att skydda utsatt kabel och ledning och skyddar mycket effektivt mot t.ex. råttor och andra gnagare. Skyddsstrumpan är tillverkad av en blandning av specialglasfiber och polyester multifilament vilket ger utmärkta egenskaper när det gäller nötningsbeständighet, UV-, vibrations- och stötskydd.
 

HelaGaine Twist-In-RR ger skydd för tuffa miljöer som underjordiska installationer och avloppssystem.

HelaGaine Twist-In-RR används även inom följande industrier:

 • Bil
 • Järnvägstransporter
 • Telekommunikation

Förutom standardrullar finns Twist-In-RR även i praktiska 2 m och 5 m längder.

Skyddsstrumpa med kardborrelåsning

Skyddsstrumpa med kardborrelåsning

HELAHOOK är en vävd skyddsstrumpa med kardborrestängning. Denna snabbhylsa passar perfekt på kabelbuntar tack vare sin elasticitet. Den kan stängas och öppnas när som helst, vilket gör den idealisk för eftermontering.

Eftersom den är återanvändbar är Hook & Loop också idealisk för tillfällig användning.

Det här kabelskyddet används ofta till följande applikationer:

 • Fordonsindustrin
 • Maskiner inom generell industri
 • Järnvägsindustrin
 • Mässor och event

Kabelskydd för hydraulslangar

Skydd mot bristningar på slang

HEGWS skydd mot bristningar för hydraulslang

Det extrema slitage- och nötningsskyddet hos HEGWS är speciellt framtaget för skydd av hydraulslangar.

HEGWS Skyddar utrustning och människor som jobbar i närheten av  entreprenadmaskiner och applikationer med kraftiga vibrationer där olyckor från slangar med högt arbetstryck uppkommer som tex. sprickor i hydraulslangar förekommer.

Denna slutna skyddsstrumpa i polyamid uppfyller DIN EN ISO 3457 och DIN EN 1299.

Frågor och svar

Vad är en kabelstrumpa?

Helagaine HEGPV0X flamhämmande, kabelstrumpa i hög-expanderande polyester

Flätad kabelstrumpa hjälper dig att organisera och bunta kabel och ledning. Men det är inte allt: Det garanterar också elektromagnetisk avskärmning och skydd på samma gång.

Kabelskyddet finns i en mängd olika material och egenskaper för olika applikationer: från flamhämmande strumpor till nötningsskydd för hydraulslangar och EMI-skydd.

Flera standardlösningar finns för hemmakontor och övriga IT-miljöer men  kabelstrumpor med speciella egenskaper används inom nästan all industri inklusive fordonsindustri, järnväg, försvarsindustri och luftfart.

Hur installerar man ett flätat kabelskydd?

Helagaine Twist-In-FR självlåsande, flamhämmande polyester kabelskydd

Tack vare sin flexibilitet, kan de flesta strumpor träs över kablaget manuellt. Med hjälp av en sax eller värmekapverktyg kan du enkelt kapa skyddsstrumpor till rätt längd (se detaljer nedan). 

HellermannTyton skärmstrumpor levereras med en utdragbar inre slang som gör det enklare att trä in kablarna och skyddar även skärmstrumpan under transport.

Som ett komplement till traditionella skyddsstrumpor, finns även självomslutande varianter som ett alternativ. Dessa är särskilt användbara för snabba installationer och eftermontage. HellermannTyton erbjuder även en lösning med HELAHOOK kardborrestängning och den självomslutande kabelstrumpan Twist-In.

Hur kapar man en flätad kabelstrumpa?

HSG0 kapverktyg för kabelstrumpa

Om du kapar en kabelstrumpa med vanlig sax, kommer ändarna att börja fransa. Därför rekommenderar vi kapning med hjälp av värme vid låga och medelhöga volymer. Med verktyg som värmekap HSG0 kan du enkelt kapa flätade skyddsstrumpor utan att de börjar fransa.

Kapverktyget är redo att användas inom ett par sekunder – Det enda som krävs är en knapptryckning. Metallbandet värms upp, kapar skyddsstrumpan och ser samtidigt till att materialets ändar smälts för att förhindra eventuell fransning.

Kapverktyget HSG0 är både gediget och lättanvänt med sin låga vikt.

För höga volymer erbjuder vi förkapade längder enligt kunds önskemål. Kontakta oss för prisuppgift.