28/05/2024

Metallslangar för robust kabelskydd

Skyddsslangar för industriella tillämpningar

Rätt metallslang för perfekt kabelskydd

Helaguard SSC metallslang

Till skillnad från plast- eller gummilösningar är metallslangar lämpliga för användning i exempelvis höga temperaturer eller där kemisk motståndskraft krävs. Men alla metallslangar är inte likadana. Olika användningsområden ställer olika krav på materialet och tillverkningsprocessen.  

Oavsett om det är en vanlig metallslang, en korrosionsresistent slang för kablar med PVC-beläggning eller vätsketät skyddsslang med IP68 kapslingsklass för fuktiga miljöer: Hitta rätt flexibel stålslang för ditt användningsområde hos oss.

För mer exakt planering från den allra första idèn: De flesta av våra ickemetall- och metallslangar samt kopplingar finns tillgängliga för dig utan kostnad som 2D och 3D modeller. Ta en titt och sätt igång att planera direkt.

Metallslangar i produktionsmiljöer för mat och dryck

Metallslang överdragen med slät PVC-yta som är enkel att hålla ren

PSRSC, PVC metallslang

Den flexibla spiralförstärkta PSRSC-metallslangen passar perfekt för tillämpningar inom livsmedelsbearbetning. 
I en livsmedelstillverkningsmiljö är det mycket viktigt att se till att hela installationen är steril. Tack vare det släta yttre höljet är PSRSC-slangen mycket enkel att göra ren. Dessutom är den självslocknande, det är enkelt att föra in kablarna och den erbjuder en viss vridrörelse.

Ytterligare användningsområden:

 • Maskinbyggnad
 • Fabrikskonstruktion
 • Skeppsbyggnad
 • Automatisering
 • Elinstallationer                                                                   

Anslutnigar för metallslang för användning inom livsmedelsbearbetning

Kopplingar för metallslangar inom livsmedelsbearbetning

HelaGuard PSRSC-FMCSSFF rekomenderas som en lämplig koppling i rostfritt stål för PSRSC-skyddsslang.

 • Rak koppling
 • Extern gänga
 • Rostfritt stål (SS316)
 • Uppfyller IP66, IP67, IP68 och IP69kmed PSRSC-slangar

Flerdelsanslutningen med yttre gänga och elastomertätning har rundade hörn, en slät yta som förhindrar att det ansamlas smuts och bakterier – enligt EN standarder.

Vi erbjuder många andra produktlösningar som är perfekta för specifika industriella lösningar. Låt oss tillsammans ta reda på vilken produkt som passar bäst för ditt konkreta användningsområde. Kontakta våra experter nu!

Metallslangar med plastbeläggning

PVC-belagd skyddsslang

PVC-belagd skyddsslang

Den flexibla PCS-slangen med plastbeläggning är tillverkad av galvaniserat stål. Utsidan är belagd med polyvinylklorid (PVC).

Utsidan av PVC gör PCS-skyddsslangen tålig mot alkalier, syror och kemikalier. Den ger också mycket bra skydd mot korrosion.                                                                                                            

Applikationsområden:

 • Maskin- och anläggningskonstruktion
 • Elinstallation

PA6-belagd metallslang för kablar

PA6-belagd metallslang för kablar

NCS-metallslang med PA6-beklädnad kännetecknas av utmärkt draghållfasthet. Den är motståndskraftig mot höga temperaturer, tryck och stötar. Den ger också ett bra slitagemotstånd och är mycket flexibel.

När det krävs ett mycket god motståndskraft mot höga temperaturer, syror eller lösningsmedel är NCS-skyddsslang i galvaniserat stål det perfekta valet.

Kopplingar för belagda metallslangar

PCS-SCG kopplingar för belagda metallslangar

Från kompressionskopplingar och svängbara eller fasta externa gängor till enkla ändinsättningar: Hitta den rätta anslutningen för ditt användningsområde.

Vätsketäta metallslangar

IP68 vätsketät skyddsslang med plastskikt

LTS, IP68 vätsketät metallslang

Vätsketäta LTS metallslangar, i kombination med lämpliga anslutningar (se nedan) uppfyller klassningarna IP66, IP67, IP68 och IP69k

Fördelar:

 • goda kompressions-, stöt- och hållbarhetsegenskaper
 • mycket flexibel metallslang
 • slätt yttre skikt, inga veck när den böjs
 • motståndskraftig mot olja, fett, bensin och syra

Denna flexibla metallslang är gjord av galvaniserat stål med ett slätt yttre. Den används för maskineri, verktyg och utomhusinstallationer samt övriga tillämpningar som kräver täthet för vätskor.

Förutom standardversionen finns LTS-slangen för kablar även tillgänglig i följande varianter:

Vätsketäta kopplingar: IP66, IP67, IP68 och IP69k -testade

45° vinklad koppling till vätsketät metallslang

Tillsammans med den matchande kopplingen kännetecknas LTS-serien med skyddsslangar särskilt av sin ogenomtränglighet - när det gäller IP66, IP67, IP68 och IP69k godkännande.

Oavsett om det är vinkelkompressionsanslutning, kompressioonskoppling med dragavlastning och kabeltätning eller enkel ändinsättning: vi har den rätta anslutningen för din tillämpning.

Frågor och svar

Hur hittar man rätt skyddsslang?

HelaGuard SC metallslangar

Med så många olika kabelskyddsprodukter att välja mellan är det ibland inte så enkelt att hitta rätt lösning för en viss tillämpning.

Vi vill göra det enklare för dig att hitta rätt slang. Därför tillhandahåller vi tillsammans med programvaruleverantören CADENAS de flesta av våra skyddsslangar och tillhörande kopplingar som 2D- och 3D-modeller som du kan använda utan kostnad.

Förutom användbar modellinformation, kan du hitta ett stort antal produktbilder och detaljerade specifikationer  för mer exakt planering från den allra första idén. 

Vad är en metallslang?

HelaGuard SCSB, rostfri slang belagd med PVC

Metallslangar definieras allmänt som Kabelskyddsslangar och anslutningar gjorda av metall. Men alla kabelslangar i metall är inte likadana.

Skyddsslangslösningar i metall imponerar med hög motståndskraft mot stötar och temperaturer. Dessutom är många metallslangar för el även motståndskraftiga mot vätskor som olja, bensin eller kemikalier. Andra slangar erbjuder elektromagnetiskt skydd (EMC-skärmning).

Med sin robusthet och hållbarhet passar de flexibla metallslangarna från HellermannTyton för många olika tillämpningar.

Hos HellermannTyton kan du välja mellan dessa 5 typer av slang:

 • SC: Galvaniserad stålslang
 • SSC: Rostfri stålslang
 • PCS: Galvaniserad stålslang, PVC-belagd
 • NCS: Galvaniserad stålslang, PA6-belagd
 • LTS: Slang galvaniserad stålslang med slät PVC-beläggning

Hur ansluter man metallslangar?

Helaguard SSC rostfri skyddsslang

För att ansluta en kabelslang till din enhet behöver du rätt anslutning. Vi erbjuder dig flera olika kopplingar. Namnsättningen på våra tillbehör är alltid strukturerad på samma sätt så att du enkelt kan hitta rätt lösning.

Ta en titt på vår HelaGuard nomenklatur här.

Hur kapar man metallslangar?

HelaGuard ConClamp slangklämma för stålslangar

Du behöver oftast en bågfil för att kapa slangar. Exakt kapning kräver också ett fast grepp om slangen. Med HelaGuard CONCLAMP, kan du hålla olika metallslangar på plats på ett säkert sätt så att du kan kapa dem korrekt med hjälp av en lämplig såg.

Vilka är skyddsnivåerna för metallslangar?

NCS Skyddsslang Galvaniserat Stål, PA6 överdrag

Enligt DIN EN IEC 60529 anges skyddsnivåerna av en kod som utgörs av de två bokstäverna IP och två siffror som betecknar kapslingsklassen, tex IP54.

Här finns en detaljerad översikt om de olika skyddsklasserna. Se sid 143.

Är metallslangar motståndskraftiga mot kemikalier?

HelaGuard SSC rostfri skyddsslang

i allmänhet har kabelslangar god motståndskraft mot kemikalier. Men vissa slangar är mer motståndskraftiga än andra, beroende på material och typ av tillverkning. Därför behövs en närmare titt..

Här hittar du en översikt över de enskilda HelaGuard-metallslangarna med avseende på deras motståndskraft mot specifika kemikalier. Se sidan 146-147.