14/04/2024

Kabelskydd för industrin: Skyddar i extrema miljöer

Perfekt kabelskydd med flexibla ledningar, metall eller PVC

Kabelskyddssystem och tillbehör för alla behov

Kabelskydd - Flätad skyddsstrumpa Helagaine HLB

Kablar kräver lämpligt kabelskydd för att möta de krav som ställs idag när det gäller nötningsbeständighet, draghållfasthet, formkonsistens och slagmotstånd. Kablar och ledningar måste uppfylla dessa krav och även ge skydd mot smuts och fukt eller motstånd mot extrema temperaturbelastningar.

Från utmärkt flexibilitet till höga flamskyddsegenskaper till exceptionellt mekaniskt skydd, tjockväggiga eller tunnväggiga, garanterar HellermannTyton högsta kvalitet och säkerhet i alla kabelskyddsområden. Överallt där kabelskydd behövs finns det unika krav. Även om kabelskydd i anläggnings- och maskinkonstruktion kräver höga mekaniska slagmotstånd och nötningsbeständighet, måste en ledning eller flätad hylsa som används i offentliga byggnader eller i rullande materiel uppfylla de högsta brandsäkerhetsstandarderna.

Förutom de enastående materialegenskaperna hos de flexibla kabelskydden från HellermannTyton, får kunderna också hela systemlösningar. För varje kabelskydd med eller utan metallinnehåll i HelaGuard-serien finns ett antal tillbehör tillgängliga, till exempel:

 • Låsmuttrar
 • Ändlock
 • Klämmor
 • Tätningsbrickor

Kabelskydd anpassat till din applikation!

Kraven på kabelskydd blir alltmer komplexa och kabelskyddsslang behöver en mängd funktioner och egenskaper för att ge ett optimalt skydd under olika förhållanden. Exempel på efterfrågade egenskaper hos en kabelskyddsslang är:

 • Flexibel, böjbar
 • Hög motståndskraft mot korrosion
 • Hög motståndskraft mot UV-strålning
 • Brandsäkert och självsläckande

HellermannTyton erbjuder hög prestanda inom fästen, koppling och kabelskydd, vi skräddarsyr en individuell lösning för varje marknad. Vi utvecklar marknadslösningar som unikt möter våra kunders behov oavsett vilken bransch.  Vare sig det gäller att lösa ett applikationskrav, spara installationstid och kostnader eller att förbättra kvaliteten på slutprodukten.

Produktsortimentet inkluderar följande system:

HelaGuard plastslangar och kopplingar

HelaGuard kabelskyddsslang tillverkas i en mängd olika material, så som PA6, PA6 flamhämmande, PA12 och Polypropelen (PP). Skyddsslangen finns som enkel eller i dubbelt utförande, dessa kompletteras med IP66 och IP68/IP69K kopplingar. Skyddsslangen finns även som rak såväl som vinklad, T- och Y-form. Med metrisk eller PG gänga, ut, -och invändig gänga, fast eller vridbar.

HelaGuard stålslang och kopplingar

En flexibel stålslang i rostfritt galvaniserat stål med hög kompression och slagtålighet. Nickelpläterad mässingskoppling med IP54 (PG och metrisk gänga), i sortimentet finns med fast eller med rotation, alternativt IP65 kompressionskopplingar.

HelaGuard stålslang med plastöverdrag och kopplingar

Ett kabelskydd som är gjort av flexibel stålslang med överdrag av PVC, PA6 och Polyolefin (PO) med hög kompression, dragtålighet och slagtålighet. Kabelskyddsslangen har nickelpläterade mässingskopplingar med IP54 (PG och metrisk gänga), fast eller med rotation, alternativt IP65 kompressionskopplingar.

HelaGuard stålslang vätsketät med plastöverdrag och kopplingar

Flexibel stålslang med ett slätt överdrag av UV-resistent PVC eller termo-plastgummi med hög kompression och slagtålighet. Nickelpläterad mässingskoppling med IP68/IP69 (PG och metrisk gänga). Ett komplett skyddssystem som är lämpligt för utomhusapplikationer.

HelaGuard stålslang vätsketät med plastöverdrag och stålflätat överdrag

Flexibel stålslang med PVC överdrag, och över det en stålfläta för mycket bra nötningsskydd samt EMC avskärmning. Nickelpläterade kopplingar IP54 (metrisk och PG), fast eller vridbar. IP65 kompressionskopplingar (metrisk och PG), med bra dragavlastning och utmärkta EMC-egenskaper.

HelaGuard stålslang med flätat överdrag och kopplingar

Kabelskydd med flexibel stålslang och en stålfläta som ett extra skyddsöverdrag. Stålflätan ger ett extra mekaniskt skydd, ökad draghållfasthet samt EMC avskärmining. Kopplingar i nickelpläterad mässing IP54 (metrisk och PG) med fast eller roterbar.

HelaGuard SSR och PSR SC är ett spiral-förstärkt PVC-kabelskyddskanal

Mycket flexibelt och böjligt HelaGuard kabelskydd av PVC, styv spiralförstärkning med slät insida (PSRSC slang även med slätt yttre hölje). Beslag ingår, raka och 90 ° PA66 kopplingar (IP66 och IP67). Raka och 90 ° förnicklat beslag i mässing (IP66, IP67, IP68 och IP69K). Raka och 90 ° rostfritt stål (AISI 316) rördelar (IP66, IP67, IP68 och IP69k).

HelaGuard Tillbehör för kabelskydd

HelaGuard tillbehör för kabelskydd erbjuder ett brett sortiment av clips, kopplingar, stoppmuttrar, packningar, ändavslut och konverterare.

FlexiGuard Flexibla slangar och kopplingar

FlexiGuard sortimentet erbjuder extremt flexibla och böjliga skyddsslangar gjorda av höggradig PVC, bestående av spiralstål-ledning med plastöverdrag. IP54 kopplingar med PG gänga.

Skyddsslangar för extrema miljöer

Skyddsslangen för extrema miljöer, CTT NSA 935805 kompatibel med PTFE. Resultatet, - slangar med extrem resistens mot i stort sett alla kemikalier! Tålig mot både höga och låga temperaturer, väldigt bra draghållfasthet och en bra livslängd. CTT slangen är gjord av PTFE som skyddar kablar mot extrema temperaturer, brand, fukt, korrosion, vibration och nötning.

Kabeltillbehör

Helawrap system för kabeluppsamling är en idealisk lösning för att bunta och skydda kablar. Helawrap verktyget erbjuder smidig och snabb applicering. Tillbehören som finns till, - fäste och hållare, erbjuder enkelt montage och fixering.

Kabelspiral

Kabelspiral används för att organisera och skydda kablar och slangar. HellermannTytons kabelspiral finns tillgänglig i en mängd olika storlekar, färger och material.

Kabelkanaler och tillbehör

Kabelkanaler används bland annat i apparatskåp och pulpetrar. HellermannTyton erbjuder kabelkanaler gjorda av PVC och PC/ABS halogenfri.

Flätad skyddsstrumpa och Textilslang

Flätad skyddsstrumpa för kabelskydd och skydd mot nötning, gjorda av Polyamid 66 (PA66) och Polyester (PET, PBT) i kombination med en koppartråd för EMI-skärming. En tygslang med öppning som fästs ihop med kardborrebandet HELAHOOK. Helagaine Twist-In har en självslutande lösning.

Kantskydd

Kantskydd för både runda hål, raka kanter, genomförningar och dragavlastare. Tillverkade i material som Polyetelen (PE), Polyamid (PA) och Polytetrafluoretylen (PTFE).

Tätningar

Tätningar erbjuds i en mängd olika färger, storlekar och diametrar, i form av böjskydd, kantskydd och dragavlastare.

HelaGuard kabelskyddsslang

Plastslang - kabelskyddsslang HG-SW PA6 Standard

HelaGuard kabelskyddsslang i plast HG-SW PA6 Standard

HG-SW kabelskyddsslang ger mycket bra skydd mot nötning, kompression och yttre påverkan, den är också mycket flexibel och böjlig. Kabelskyddsslangen är även resistent mot lösningsmedel och oljor, och är fri från halogen, svavel och fosfor.
Används i följande industrier:

 • Maskin-byggnad
 • Anläggningskonstruktion
 • Kontrollpaneler
 • Offentliga byggnader

Tunnväggig plastslang - HelaGuard HG-LW PA6

Plastslangar HelaGuard HG-LW PA6 Tunnväggig

HG-LW-kabelskyddskanal är lätt och mycket flexibel med en liten böj-radie. Detta ger god motståndskraft mot nötning, slag- och draghållfasthet, och dessutom har kabelskyddet en lång livslängd. Kabelskyddskanalen är också mycket resistent mot lösningsmedel och oljor och är fri från halogen, svavel och fosfor.

Används i följande industrier:

 • Maskin-byggnad
 • Anläggningskonstruktion
 • Kontrollpaneler
 • Offentliga byggnader

Flamhämmande plastslang - HelaGuard HG-FR PA6

HelaGuard kabelskyddsslang i plast HG-FR PA6 Flamhämmande

HG-FR skyddsslang är en mycket flamhämmande skyddsslang som har låg rök och giftighet och är mycket flexibel. Kabelskyddskanalen är också motståndskraftig mot nötning, har hög slag- och draghållfasthet, mycket resistent mot lösningsmedel och oljor och är fri från halogen, svavel och fosfor.

Användningsområde är bland annat i följande industrier:

 • Rälsfordon
 • Järnvägstunnlar
 • Tunnelbanestationer
 • Offentliga byggnader

Kabelskyddsslangen har ett vätsketätt hölje och kan användas överallt där ett högt brandskydd krävs.

Plastslang med dubbel slits - HelaGuard HG-DC

HelaGuard kabelskyddsslang i plast HG-DC Dubbel slitsad skyddsslang

HG-DC Kabelskyddsslang kan öppnas och förslutas upprepade gånger och ger utmärkt slitstyrka, kablarna införes lätt i sidled. Denna kabelskyddsslang är resistent mot nötning, slag- och draghållfasthet. Den är också mycket resistent mot lösningsmedel och oljor och är fri från halogen, svavel och fosfor. HG-DC dubbelslitsad skyddsslang används i kontrollpaneler, maskinbyggnation, fabriksbyggnader och överallt där retroaktiv anpassning är ett krav.

Finns också vid applikation i:

 • Maskinbyggnad
 • Apparatskåp
 • Fabrikskonstruktion
 • Kontrollpaneler
 • Offentliga byggnader 

Idealisk lösning där lägre mekaniskt skydd krävs.

Galvaniserad stålslang - HelaGuard SC

Stålslang SC Galvaniserad stålslang

SC galvaniserad kabelskyddsslang i stål erbjuder mycket hög kompression, slag- och draghållfasthet och flexibilitet.
Galvaniserad stålslang används:

 • Under golv i kontor
 • Datacentraler
 • Skydd av hydrauliska och pneumatiska slangar

Den perfekta lösningen när ett starkt mekaniskt skydd krävs.

Rostfri stålslang - HelaGuard SSC

HelaGuard Stålslang SSC Rostfri stålslang

SSC rostfria stålslangar är ett kabelskydd med stor motståndskraft mot rost och korrosion.
Rostfria stålslangar kan användas vid:

 • Skydd av kontaktkablar
 • Instrumenteringsrör
 • Hydrauliska och pneumatiska skyddsslangar

Stålslang SSC är mycket vanligen använd på sjukhus och kliniker. särskilt i korrosiva miljöer.

Galvaniserad Stålslang med PVC överdrag - HelaGuard PCS

Stålslang med plastöverdrag PCS Skyddsslang i galvaniserat stål med PVC överdrag

Kabelskydd PCS galvaniserat stål med PVC lock ger mycket hög tryckhållfasthet, slag- och draghållfasthet, är mycket flexibel och är resistent mot alkalier, syror och kemikalier.

Används vanligen i maskiner och i fabriker.

Galvaniserade stålslangar med vätsketätt PVC-överdrag - HelaGuard LTS

LTS galvaniserad stålslang med PVC-överdrag

Kabelskyddsslangen med vätsketätt hölje LTS, galvaniserad stålslang med PVC-överdrag (vätsketät IP68, IP69k med LTS kopplingar). Stålslangen erbjuder hög drag- och slaghållfasthet, mycket god flexibilitet och bra motstånd mot syror, bensin, oljor, fetter och kemikalier. Skyddsslangen är UV-resistent och passar för användning utomhus.

Skyddsslangen används i olika maskininstallationer och utomhusinstallationer när en vätsketät (IP68) kabelskyddsslang behövs.

Galvaniserad stålslang med flätad skyddsstrumpa och PVC-överdrag - HelaGuard PCSB

Galvaniserad stålslang PCSB med PVC-överdrag samt exta överdrag av galvaniserad flätad strumpa

Den galvaniserade stålslangen PCSB med PVC-överdrag och extra överdrag av galvaniserad flätad strumpa erbjuder utmärkt nötningsmotstånd och ger EMC skärmning. Stålslangen är också mycket flexibel och ger hög tryck-, drag- och slaghållfasthet.

Används i industrimiljöer där ett högt nötningsskydd eller EMC skärmning krävs.

Spiralförstärkta PVC slangar

Spiralförstärkta PVC slangar PSRSC slang
 • Mycket flexibel
 • Tålig att vridas
 • Självslocknande
 • Skyddsslangen är lätt att dra igenom kabel
 • Skyddsslangen kan användas med PSR PA66 kopplingar
 • Färg: svart; ljusgrå, grön (oljeresistent), blå (hög temperatur resistent) på begäran

Spiralförstärkta plastslangar

Spiralförstärkta PVC slangar PSR12

Spiralförstärkta PVC slangar kan användas i maskinbyggnation, fabriker, fartyg, automation och elektriska installationer.

Flätad kabelstrumpa för enkel installation

Flätad kabelstrumpa för tuffa miljöer

Flätad kabelstrumpa Helagaine HEGMAN och HEGMANWO

Helagaine HEGMAN och HEGMANWO är flätade, flexibla och ej antändningsbara skyddsstrumpor gjorda av meta-aramid NOMEX®. Den höga expansionen gör det enkelt att installera skyddsstrumpan, även över långa längder och kopplingar.
Kabelstrumpa i textilmaterial ger optimalt mekaniskt skydd för kablage och klarar mycket tuffa miljöer.

De flätade kabelstrumporna i HEGMAN-serien ger ett starkt skydd mot nötning, flammor, höga temperaturer och är resistenta mot strålning och vätska. Kabelstrumpor i HEGMANWO-serien besitter samma egenskaper, men är utöver detta även vatten- och oljeavvisande. De flätade kabelstrumporna ur HEGMAN och HEGMANWO är designade för applikationer som kräver mekaniskt skydd vid höga temperaturer såsom aeronautiska, flyg, militära, räls- och skeppsbyggnadsindustrier.

 

Självförslutande kabelstrumpa av polyester Helagaine Twist-In

Självförslutande kabelstrumpa av polyester Helagaine Twist-In

Helagaine Twist-In är en självomslutande slitsad strumpa gjord av enfibertråd i polyester. Den självförslutande egenskapen ger dig enkel och snabb installation samt borttagande av skyddsstrumpan, även på kapslade komponenter och anslutna kablar. Helagaine Twist-In gör det dessutom enkelt och snabbt att komma åt kablar och ledningar för inspektion, underhåll och montering. Ett litet urval av Helagaine Twist-In täcker ett stort urval av applikationer och diametrar.

Helagaine Twist-In kan användas för många applikationer inom maskinbyggnad, elektronik och elektriska installationer. I de praktiska 2- och 5-metersförpackningarna används Twist-In som kabelskydd för PC, TV- och HiFi utrustning.

Standard flätad skyddstrumpa av polyester Helagaine HEGP

Standard flätad skyddstrumpa av polyester Helagaine HEGP

Helagaine skyddsstrumpa HEGP erbjuder ett flexibelt kabelskydd med högt nötningsmotstånd, den är också mycket enkel att applicera. Skyddsstrumpan vävs enligt saxprincipen, vilket ger egenskapen att den vidgar sig när den trycks ihop och diametermåttet minskar när den dras isär.

HEGP-strumpan har en hög täckningsgrad, och den goda töjbarheten gör skyddsstrumpan lätt att montera. För att kunna erbjuda en optimal passform finns strumpan att få i 13 olika storlekar, mellan 1 – 66 mm i diameter.

Helagaine flätad skyddsstrumpa HEGP används inom fordonssektorn och i maskinkonstruktion. Den används också i mindre elektriska applikationer för att undvika höga temperaturer. HEGP uppfyller det strikta kravet för DIN5510-2 och är därför också optimal för användning inom tågapplikationer.

Flätad skyddsstrumpa för elektromagnetiskt skydd, UL94V0 klassificerad Helagaine HEGEMIPV0

Flätad skyddsstrumpa för elektromagnetiskt skydd, UL94V0 klassificerad Helagaine HEGEMIPV0

Det patenterade materialet i skyddsstrumpan HEGEMIP04 och HEGEMIP ger en säker kabelbuntning och ett elektromagnetiskt skydd. 

Skyddsstrumpa HEGEMPIV0 är självslocknande enligt UL94 V0 och den passar speciellt för områden där brandskyddet är viktigt. Skyddsstrumpan levereras med en innerslang för att underlätta införing av kablar samt ge skydd under transporten så att inte skyddsstrumpan deformeras. Skyddsstrumpan uppfyller den internationella EMI normen CISPR25 (10KHz till 1 GHZ).

Helagaine flätad skyddstrumpa används för att skydda känslig elektronik inom industrier där brandskydd är viktigt, så som t ex för:

 • Kollektivtrafik
 • Flygindustrin
 • Militär industri

Den speciella kombinationen av tunna koppar- och polyestertrådar skyddar mot både inre och yttre nötning. I kontrast till kopparstrumporna, så är skyddsstrumpan HEGEMIPV0 enkel att applicera utan att metallen går sönder, även om det är trångt om utrymme.

Kabelskyddsslang

Spiralskydd med hög motståndskraft mot oljor

Spiralskydd i polypropylen för hög motståndskraft mot oljor, smal SPS

Kabelsprialen SPS är ett robust sprialskydd med mekanisk motståndskraft och dessutom god resistens mot oljor. Den större innerdiametern på upp till 50 mm gör det möjligt att skydda även kabel och ledningar av större dimensioner. Polypropelen är oljeresistent och används att skydda ledningar och kablar.

SPS kabelskydd spiralbindning är speciellt lämplig för användning i områden där hög slitstyrka och mycket större kabeldiametrar behövs, till exempel:

 • Bilindustrin
 • Petrokemisk industri
 • Tunga anläggningskonstruktion

Skydda plastslang mot skarpkantade passager

Kabelskydd för skarpkantade passager Flexiform kantskydd

Flexiform kabelskydd/kantskydd används för att skydda ledningar och kablar som går genom skarpkantade passager. Det ytterst flexibla, ”tandade” kantskyddet passas enkelt in mot plåtkanten och sitter stadigt utan behov av lim. Den tättslutande, profilerade listen ger ett prydligt intryck och skyddar mot nötning. Dessutom skyddar Flexiform mor höga temperaturer och de flesta kemikalier.

Flexibelt spiralskydd

Flexibelt kabelskydd, Heladuct Flex

Heladuct Flex är ett platssparande kabeluppsamlingssystem där kablar är fullt synliga för underhåll och dylik. Det kan monteras med självhäftande tejp eller skruvar. Du får enkelt i och ur nya kablar, designen gör det enkelt att montera skyddet i en 90 gradig vinkel eller mer.
Heladuct Flex är ett kabeuppsamlingssystem som ofta används i apparatskåp. Det hjälper till att dölja kabelhärvor i kontor och inom industrin. Heladuct Flex flexibel kabel stöd används också inom möbelindustrin där kablar behöver dras snabbt och snyggt.

Kabelkaos? Såhär håller du ordning och reda på kablarna

Kabelskydd, Material: PP Helawrap HWPP

Helawrap kabelskydd är den perfekta lösningen för att skydda och bunta kablar på nolltid både inom industrin såväl som hemma eller på kontoret. Tack vare skyddsslangens unika profil, och det praktiska appliceringsverktyget, applicerar du den enkelt och problemfritt.

Den unika designen tillåter användaren att plocka ut kabeländar varsomhelst utefter kabelskyddet, den kan tas bort och sättas tillbaka så ofta det krävs. Skyddet finns i två högkvalitativa material och i ett antal olika färger och storlekar för ett stort användningsområde. Ett appliceringsverktyg medföljer alla förpackningar.

 

Kabelskyddet används till att bunta och skydda kablar inom den elektriska industrin, skåpbyggnation, maskintillverkning och fordonsindustri där rörelse och vibration är ett faktum. Kabelskydden kommer i olika längder:

 •  25-meters längden, den perfekta tidsparande lösningen för industriella applikationer. Genom sitt höga flamskydd, är Polyamid 6 V0 det rätta produktvalet där brandskydd är av stor vikt, t ex i kollektivtrafik.
   
 •  2-meters längder är designad för hem- och kontorsbruk. Den sätter stopp för kaoset av kablar kring PCn, TVn och HiFi-systemen.

Välj rätt typ av kabelskyddsslang

När det gäller installation så kan funktioner och krav ställas vid olika applikationer och inom olika branscher.

Vissa installationer kräver:

 •  Återförslutningsbar och återanvändbar kabelskyddsslang - vissa industrier kan ställa krav på material som plast, gummi, aluminium, rostfritt eller metall
   
 • Böjbart och flexibelt kabelskydd - varje installation är unik, vare sig det gäller kabelskydd i vägg inomhus eller under mark utomhus 
   
 • Kabelskydd som klarar mekanisk påverkan och nötning - Maskiner och anläggningar kräver en flätad skyddsstrumpa och används ofta i offentliga byggnader då materialet måste uppfylla de högsta kraven av brandsäkerhet.

 

Kabelskydd - Kabelspiral i PTFE

I HellermannTytons produktsortiment av kabelskydd finns bland annat:

 • Högkvalitativa i plast
 • Metallkabelkanaler till spiralbindning
 • Flätad skyddsstrumpa
 • Återförslutningsbara skydd
 • Återanvändbara skyddande slangar
 • Stålslang med utmärkt flexibilitet och böjlighet
 • PVC-slang med höga flamhämmande egenskaper
 • Kabelstrumpa med mekaniskt skydd

Detekterbart kabelskydd med metallinnehåll

Detekterbart kabelskydd med metallinnehåll

Kabelskyddet med metallinnehåll - HWPPMC  som är en idealisk lösning för att bunta och skydda långa kablage. Tack vare sitt flamskydd kan spiralslangen användas överallt där flamskydd är viktigt. Spiralslangen innehåller metall för att kunna upptäckas med metalldetektor. Spiralslangen HWPPMC kommer i blå färg - för en ökad synlighet. Ta bort och återanvänd så ofta som önskas. Appliceringsverktyg ingår. 
 

Kabelspiralen med metallinnehåll SBPEMC  används för att organisera och skydda kablar och slangar. Genom sin spiraluppbyggnad kan kabelspiralen appliceras direkt på redan dragna kablar eller slangar. SBPEMC kabelspiraler används vanligtvis i applikationer inom livs- och läkemedelsindustrin eftersom metallen i materialet gör att kablarna är lätta att identifiera.

Frågor och svar

Vad är kabelskydd / När behövs kabelskydd?

Kabelskydd används för att skydda kablar från mekanisk skada, miljörisker och oavsiktlig störning. Att implementera kabelskyddsåtgärder hjälper till att säkerställa kabelsystemens integritet, livslängd och tillförlitlighet. Kabelskydd kan appliceras på olika typer av kablar och det finns flera metoder för kabelskydd tillgängliga såsom fysiskt skydd (brickor, ledningar och kanaler), dragning och stöd (brickor, buntband, klämmor och konsoler).

Varför är kabelskydd viktigt?

Kabelskydd är viktigt för att bland annat säkerställa en tillförlitlig kabeldragning, förlänga kabelns livslängd och skydda data- och kommunikationssystem. Det är en viktig aspekt av infrastrukturdesign och underhåll inom olika branscher

I vilka branscher används kabelskydd?

Kabelskydd används i många industrier där kablar behövs för dataöverföring och övergripande kommunikationsinfrastruktur. Detta inkluderar följande: konstruktion- och infrastruktur, kraftproduktion- och distribution, telekommunikation- och datacenter, olja- och gastillverkning samt transportsektorn.

Kan kabelskydd användas i farliga eller korrosiva miljöer?

Kabelskyddssystem är utformade för att ge ett yttre skydd mot olika miljöfaktorer som kan skada kablar. Exempelvis fukt, kemikalier, oljor, korrosiva ämnen, mekaniska påfrestningar och extrema temperaturer. Korrosiva miljöer, såsom kustområden med hög salthalt eller kemiska bearbetningsanläggningar, kräver att kablar skyddas för att förhindra nedbrytning över tid. I sådana scenarier används vanligtvis kabelskyddslösningar gjorda av material som är resistenta mot korrosion, såsom rostfritt stål eller PVC.

Hur tar man bort ett kabelskydd?

Det är viktigt att vara försiktig vid borttagning av ett kabelskydd för att undvika att skada kablarna och underliggande komponenter. Säker borttagning av kabelskydd beror på den specifika typen av skydd. För att ta bort kabelhylsor till exempel, lossa helt enkelt eventuella kardborre- eller självhäftande förslutningar och dra av hylsan från kablarna. För att ta bort kabelrör måste du lossa alla fästen eller klämmor som håller dem på plats och sedan dra av ledningarna från kablarna.

Hur skyddar man kablar mot gnagare?

Att skydda kablar mot gnagare är viktigt för att förhindra skador och säkerhetsrisker. Gnagare, som råttor och möss, har en naturlig tendens att gnaga på olika material, inklusive kablar, vilket kan leda till kostsamma reparationer eller störningar i servicen. För att förhindra detta kan du vidta följande åtgärder:

 • Identifiera alla potentiella ingångspunkter för gnagare och försegla dem.
 • Använd specialiserade höljen gjorda av metall eller andra mer gnagartåliga material för att hysa känsliga kabelövergångar, anslutningar eller distributionspunkter.
 • Om möjligt, gräv ner kablarna under jord eller höj dem över marknivån. Detta gör det mer utmanande för gnagare att komma åt kablarna.
 • Investera i avskräckande teknik för gnagare. Tänk på att använda långsiktiga lösningar.