19/06/2024

Kabelsamlare och kabelspiraler

Flexibla kabelsamlare för hem och industri

Hitta rätt spiralslang för ditt användningsområde

Kabelsamlare HelaWrap: med appliceringsverktyg för snabb installation

Vid första anblicken kanske alla kabelsamlare ser likadana ut. Men om du tar en närmare titt ser du att det finns olika kabelsamlare som passar för olika behov.

Många kabelsamlare används på kontor eller i fotostudior, men spiralslangar i mer krävande miljöer måste tåla särskilda förhållanden. De ska till exempel vara flamhämmande eller beständiga mot värme och kemikalier.

Vissa spiralslangar kännetecknas av utmärkt skydd mot nötning och vibration. Andra erbjuder enkel och snabb installation med ett monteringsverktyg.

Alla kabelsamlare har dock en sak gemensamt: De buntar ihop kablar och skyddar dem samtidigt. Oavsett vilka krav din särskilda kabelhantering har: Vi har den rätta lösningen för dig.

Flexibel kabelsamlare

Med ett praktiskt kabelsamlarverktyg för snabb montering

HelaWrap: lika enkelt som att stänga ett blixtlås

Kabelskyddssystemet HelaWrap ger många fördelar. Förutom de goda skyddsegenskaperna, uppskattar kunderna särskilt den mycket enkla och snabba installationen – som spar värdefull arbetstid och därmed även pengar. Tack vare det medföljande monteringsverktyget görs installationen på några sekunder – lika enkelt som att stänga ett blixtlås. Om det behövs kan HelaWrap öppnas på samma sätt och återanvändas om och om igen.

Fördelarna i korthet:

 • kort monteringstid
 • kan monteras i efterhand på förterminerade kablar
 • återanvändbara och lämpliga för långa kablage
 • enstaka sladdar kan dras ut ur kabelsamlaren när som helst
 • tillgänglig i flera färger, storlekar och material

 

Det gör HelaWrap särskilt lämplig för tillfälliga monteringar – oavsett om det är på hemmakontoret, i fotostudion, på varuhus, inom elbranschen eller i många andra industriella sammanhang.
 

I den här videon kan du se hur enkelt det är att använda HelaWrap:

Flamhämmande spiralslangar

Kabelsamlare för järnvägsindustrin, uppfyller EN45545-2

Kabelsamlare för järnvägsindustrin, uppfyller EN45545-2

För järnvägsindustrins krav erbjuder HellermannTyton även specialutvecklade halogenfria kabelskydd med EN 45545-2 godkännande – både som kabelsamlare och som HelaWrap kabelskydd.

De här produkterna erbjuder optimalt skydd även i tuffa miljöer och står emot extrema förhållanden. De kännetecknas till exempel av sina flamhämmande tillsatser som gör att de är självsläckande enligt UL94 V0.

När du behöver skydda kablar i nybyggda järnvägsvagnar eller vid renovering av vagnparker, som en del av regelbundet underhåll och reparationer: Våra flamhämmande spiralslangar är ett stöd för att öka livslängden på rullande material. De uppfyller de senaste säkerhetsstandarderna och dessutom skyddar de skrammelfria kabelskenorna mot skador från stötar och vibrationer.

HellermannTyton: järnvägsindustrins val av leverantör

Våra halogenfria skyddsslangar används i alla typer av tåg:

 • EMU (elektrisk multipelenhet)
 • LRV (lätta rälsfordon)
 • Regionaltåg
 • Höghastighetståg
 • Lokomotiv

Förutom i järnvägsindustrin används våra spiralslangar med EN45545-2 -godkännande även inom många andra områden – till exempel i offentliga byggnader eller vid elcentraler.

Förutom flamhämmande spiralslangar tillhandahåller HellermannTyton även många andra lösningar för att förenkla installationsprocesser inom järnvägskonstruktion – för uppgraderingar av LED-belysningssystem, nya eluttag, system för passagerarunderhållning och mycket mer.

Värme- och kemikaliebeständiga PTFE-spiralslangar

Kabelsamlare för höga temperaturer

Värme- och kemikaliebeständiga kabelsamlare

Den värme- och kemikaliebeständiga kabelsamlaren SBPTFE täcker det största temperaturintervallet av alla HellermannTytons spiralslangar. Den står varaktigt mot temperaturer på upp till 260°C och fungerar till och med vid drifttemperaturtoppar på upp till max. 350°C.

Tack vare den utmärkta värmebeständigheten, används den här PTFE-kabelsamlaren primärt för kabelhantering inom flyg- och försvarsindustrin.

Med självsläckande materialegenskaper i enlighet med UL94 V0, är den flexibla SPTFE-slangen utformad för morgondagens trender. Den är perfekt för framtidens mobilitetskrav - till exempel inom områden som urban luftmobilitet (UAM) och urban urbana lösningar för drönarleveranser.

Hydraul slangsamlare

Nötnings- och klämbeständiga spiralslangar

Tungväggig spiralslangar för hydrauliska ledningar i byggmaskiner

SPF-spiralslang med tjocka väggar är perfekt där kablar exponeras för större krav och måste skyddas i enlighet med det - till exempel hydrauliska linor i konstruktionsmaskiner.

Fördelar med spiralslangar för hydrauliska linor i korthet:

 • Tjocka väggar och mycket robusta
 • Ger perfekt skydd mot mekaniska påfrestningar
 • Nötnings- och oljebeständig
 • Lämplig för större kabelbuntar upp till 50 mm

Tillämpningsområden för det här kabelskyddet är bland annat inom skogsbruk, jordbruk- och byggfordon samt inom området olja och gas. Empelvis säkerställer kraftiga SPF-spiralslangar tillgängligheten för maskiner genom att bidra till skydd mot maskinstopp.

Frågor och svar

Vad är en kabelsamlare?

Detekterbar metallinnehållande blå kabelsamlare

En kabelsamlare är primärt avsedd att bunta kablar, lednigar och sladdar samtidigt som den utgör ett skydd. Till skillnad från exempelvis vanliga buntband eller tejp som är avsedda för engångsbruk, kan flexibla kabelsamlare vanligtvis användas flera gånger.

Spiralslangar är utmärkta för att montera i efterhand på förinstallerade kablar. Utan att behöva separera eller ta loss kablarna kan spiralslangar enkelt fästas i efterhand. När de väl är installerade kan enskilda kablar eller sladdar tas loss  när som helst mellan spiraltänderna.

Spiralslangar kan vara halogenfria, värmebeständiga eller ha standardegenskaper: Kabelsamlare finns i flera olika material, färger och längder.

Hur väljer man rätt kabelsamlare?

Kabelsamlare för alla krav: i HellermannTyton-kvalitet

För att välja rätt spiralslang ska du ställa dig själv en fråga: Vilka krav måste ett kabelskydd uppfylla för att passa min tillämpning?

Materialvalet är en viktig faktor här. Du bör fråga dig själv:

 • Måste materialet vara halogenfritt eller till exempel flamhämmande?
 • Det kanske till och med kräver EN45545-2-godkännande?
 • Måste min spiralslang vara kemikaliebeständig?

Omgivningen eller användningsområdet är en viktig faktor för att välja spiralslang i rätt material. Dessutom finns det spiralslangar i olika längder och färger. Har spiralslangen en specifik färg för visuell identifiering?
 

 

Alla dessa frågor kan besvaras av produktexperter från HellermannTyton, som mer än gärna ger dig råd om hur du väljer rätt kabelsamlare. Kontakta oss här.

Hur installerar man spiralslangar?

Vit kabelsamlare för elektriska standardapplikationer och panelbyggnad, jordbruk, mark- och anläggningsteknik

Jämfört med andra slangar monteras HelaWrap med ett special-verktyg. Tack vare detta kan HelaWrap installeras eller tas bort på några sekunder, som att stänga eller öppna ett blixtlås. Andra spiralslangar installeras oftast genom att man lindar manuellt. Det är mycket enkelt men tar tid.

Steg 1: Först behöver du känna till ytterdiametern på din kabelbunt, eftersom spiralslangen skall vara mindre än bunten. Det här förhindrar kablarna från att glida senare.

Steg 2: Välj kabelsamlare av rätt längd eller korta av den om det behövs. Börja sedan linda spiralen runt och arbeta mot den andra änden – ungefär som att sätta på isoleringstejp.

Steg 3: Om du vill ta ur enskilda kablar ur spiralslangen gör du det på lämplig plats under lindningsprocessen. Om du vill göra det senare måste spiralen lindas upp till rätt plats, om du inte använder HelaWrap-systemet.


Om det behövs kan du även linda upp din kabelsamlare helt och återanvända den på en annan plats.

Bra att veta: Ju längre avståndet mellan spiralerna är när du lindar, destå mer kan du böja ykablarna efteråt. Ju tätare du lindar spiralen, desto mindre flexibilitet har du efteråt - men nötningsskyddet blir bättre.