14/04/2024

Självhäftande kabelfästen och klämmor

Självhäftande kabelfästen: flexibla och pålitliga med extra stark vidhäftning

Hur fäster man buntbandsfästen utan att borra?

Buntbandsfäste Flextack

Oavsett om det är på svetsbultar, på gängade bultar, på kanter eller på speciella ytor som glas eller metall: HellermannTyton erbjuder rätt fäste för nästan alla applikationer. Bland dem finns många som kan fästas på några sekunder – med en enda handrörelse och utan några verktyg.

Sortimentet sträcker sig från ett brett utbud av självhäftande buntbandsfästen till självhäftande klämmor, som buntar ihop och säkert håller ledningar och kablar utan behov av ytterligare fästelement eller skruvar.

ProduktsortimentSe videon för att få inspiration hur FlexTack kabelfäste kan användas. Ingen borrning behövs!

Flexibla kabelfästen FlexTack-serien

Kabelfäste från FlexTack-serien, ett sortiment av självhäftande kabelfästen som är flexibla och optimala för böjda och vinklade ytor. FlexTack är kabelfästet som används när fästytan inte är helt plan. Med kabelfästets utmärkande egenskaper flexibel och självhäftande, formar kabelfästet sig efter underlaget. Tack vare detta blir installationen säker och hållbar.

FlexTack från HellermannTyton har tagits fram för maximal flexibilitet vid kabeldragning. Det flexibla och självhäftande kabelfästet kan fästas vid en mängd olika hög- och lågenergiytor som till exempel:

 • Glas
 • Metaller (inklusive målade, lackade och pulverlackade ytor) 
 • Plaster som polypropen och polyeten. 

Kabelfästet FlexTack erbjuder en pålitlig fixeringslösning när det är opraktiskt att använda skruvar eller bultar. Den flexibla självhäftande monteringen har många fördelar, så som större designfrihet, jämn kraftspridning samt möjligheter för viktreducering och processoptimering.

Ett fixeringselement för nästan vilken yta som helst! Den unika utformningen hos HellermannTytons FlexTack-kabelfäste i kombination med det speciella akrylbaserade häftämnet gör en professionell kabelhantering enkel även på lågenergiytor. 

Installationen av kabelfästet är enkel: Ta tag i fliken och att dra bort den skyddande ytan, placera sidan med häftämnet mot underlaget och tryck sedan ner kabelfästet under flera sekunder för att fästa det hårt. Tack vare dess utmärkta och snabbverkande vidhäftningsegenskaper kan kablar monteras direkt med hjälp av buntband.

Fördelar hos det allsidiga självhäftande kabelfästet

FlexTack är tillverkad av värmestabiliserad polyamid 6.6 (PA66HS) och är lämplig för användning vid en arbetstemperatur på mellan -40° C och +105° C. Det är nu möjligt att för första gången pålitligt fixera självhäftande fästelement på ytor som utsätts för stora temperaturförändringar.

Det spelar inte längre någon roll om en yta är platt, konkav, konvex eller vinklad. FlexTack självhäftande kabelfäste FMB4APT-I (dimensioner 28 x 28 x 6,3 mm, tillgänglig i svart eller vitt) är det universella valet för en mängd olika applikationer. Den hjälper till att både spara tid och minska produktfloran och kan även hjälpa konstruktörer att nå deras viktminskningsmål för komponenter.

Ideal fixeringslösning utan ett enda borrhål: SolidTack-serien MB & FKH kabelfästen

Dessa självhäftande kabelfästen har bevisat sitt värde under flera år inom en mängd olika industrier – speciellt på platser där det inte är möjligt att dra kablar med hjälp av traditionella fixeringslösningar.


SolidTack självhäftande kabelfästen är en ideal fixeringslösning när det inte är möjligt att:
 

 • Borra hål
 • Använda en kantclips
 • Placera ett svetsfäste
 • Platser där sådana tillvägagångssätt helt enkelt är för tidskrävande eller dyra.


SolidTrack självhäftande kabelfäste fäster även bra vid lågenergiytor som PP, PE, metall, lack eller färg och är därmed lämplig för användning på en stor mängd olika ytor som till exempel automatikskåp eller på maskiner och fordon.

SolidTack självhäftande kabelfäste används på platta ytor inom flera olika industrier. Fyra olika storlekar av MB-kabelfästen finns tillgängliga.

Våra kabelfästen i FKH-serie har utformats speciellt för dragning av bandkabel vilket gör den extra lämplig för installation av kablar i datorsystem, spelmaskiner och hushållsapparater.


kabelfästen kabelfästen


SolidTack-serien Q-Mounts: potential för en tidsbesparing på upp till 25 %

Q-mounts self adhesive

Några fördelar med Q-mounts kabelfäste:

Snabb: det finns inget behov av speciellt tvåkomponent-häftämne eller långa torkningstider vid användning av våra självhäftande Q-Mounts kabelfäste.
Tillsammans med kabelfästets unika Q-tie kan installatören dra nytta av en tidsbesparing på upp till 25 %.
 

Enkel: Q-mounts har en 4-vägs ingång för Q-ties, installationen är mycket enkel. Q-Mount håller även Q-tie i en vertikal position vilket lämnar händerna fria till att placera kablarna innan buntbandet dras åt. Q-tie kan även låsas tillfälligt för temporär kabelbuntning under installationen.
 

Effektiv: i kombination med det speciella SolidTrack häftämnet kan detta kabelfäste användas på lågenergiytor samt andra platser där ett vanligt häftämne inte fäster bra. Det homogena akrylatbaserade bindemedlet har en bra omedelbar fästförmåga.

Standard självhäftande kabelfästen

HellermannTytons standard självhäftande kabelfästen använder syntetiskt gummi och standard akrylbaserat häftämne. Dessa kabelfästen är lämpliga när extra starka självhäftande fästen som våra SolidTack och FlexTack produkter inte nödvändigtvis behövs.

MB- & TY-serierna: snabb och enkel fixering

Självhäftande Kabelfästen MB-Series

Våra självhäftande kabelfästen MB och TY används för enkel dragning och buntning av kablar tillsammans med olika buntband för olika kabeldiametrar. Kabelfästena kan enkelt installeras utan skruvar, nitar eller borrhål för bultar. Om en större belastning förväntas, rekommenderar vi att ytterligare säkra kabelfästet med skruvar eller att du provar något av våra kabelfärsten i SolidTrack-serien.

kabelfästen från TY-serien är smalare än kabelfästen från MB-serien, och har en 2-vägs ingång för buntband istället för en 4-vägs ingång. MB- och TY-fästen är lämpliga när användning av skruvar, bultar eller borrhål för fixering av kablar är problematisk eller inte är förstahandsvalet.

Standard Q-Mounts: helt enkelt bättre

Självhäftande Kabelfästen Q-Series

Standard Q-Mounts med häftämne baserat på syntetiskt gummi håller perfekt våra Q-ties på plats. Låsfunktionen gör monteringen enkel samt säkerställer att buntbanden inte glider ur i vertikala monteringslägen. Standard Q-Mount erbjuder 4-vägs ingång för buntband och finns även tillgänglig i en skruvbar version utan häftämne.

Självhäftande kabelfästen

Jämfört med skruvfixeringar erbjuder självhäftande kabelfästen större frihet i kabeldragningen och minskar risken för korrosion. HellermannTytons klämmor i FKH-, RA-, RB- och SAC-serierna är idealiska för installation utan verktyg. Alla kabelfästen för buntband kan enkelt öppnas och återanvändas när kablar behöver bytas ut, vilket hjälper till att spara både tid och pengar.

FKH-serien: klämma för platt bandkabel

FKH klämmorna är utformade för att bära upp de bandkablarna som ofta används inom telecomtillämpningar, underhållningselektronik eller anslutning av sensorer. Eftersom varje installation är unik finns FKH-klämmor tillgängliga i olika dimensioner och kan levereras självhäftande och/eller skruvbara.

RA-, RB- och SAC-serierna: placera, kläm åt och fixera


RA-, RB- och SAC-seriernas kabelfästen kräver inte något extra buntband vilket minskar den totala kostnaden och installationstiden. Dessa kabelfästen kan användas som en fristående fixeringslösning för att dra olika typer av kablar.

Ledningar, kablar, slangar eller rör – våra RA- och RB-serier kan fixera dem alla. Dessa självhäftande kabelfästen är lämpliga för olika kabeldiametrar. Kabelfästena kan enkelt installeras på jämna ytor efter att ytan tvättats av och torkats ordentligt. Metallfliken hos SAC-serien kan böjas för att passa olika kabeldiametrar.

Kabelfästena används vanligtvis inom fordons- och vitvaruindustrin.


Standard Självhäftande kabelfästen Standard Självhäftande kabelfästen

Information- och installationsanvisningar för självhäftande kabelfästen


HellermannTytons självhäftande kabelfästen tillverkas med olika häftämnen baserade på akrylat eller syntetiskt gummi. Dessa kabelfästen låter oss att uppfylla våra kunders förväntningar på god användning inom olika arbetstemperaturområden och förväntade dragkrafter.

Syntetiskt gummi har utmärkta vidhäftningsegenskaper, vilket gör att det kan användas nästan omedelbart. Akrylatbaserade häftämnen har generellt lägre initiala vidhäftningsegenskaper men klarar av en högre permanent dragkraft efter ”härdning”– vanligtvis efter ett par timmar.


Självhäftande Kabelfästen Självhäftande Kabelfästen

Instruktion för användning av självhäftande kabelhäfte


Instruktion för användning av självhäftande kabelhäfte Instruktion för användning av självhäftande kabelhäfte


1. Ytan måste vara torr samt fri från damm, olja, oxider, separationsmedel och andra föroreningar. Ytan som ska limmas bör rengöras med en ren trasa tillsammans med isopropanol / vatten (50/50). Var uppmärksam vid användning av andra lämpliga rengöringsmedel så att de inte angriper ytan eller lämnar några rester kvar efter sig.

2. Låt ytan lufttorka efter rengöring.

3. Ta bort det skyddande lagret och se till att området som ska limmas inte berörs.

4. Tryck fast kabelfästet med tummen under flera sekunder.

5. Beroende på typ av bindemedel, vänta flera minuter (syntetiskt gummi) eller timmar (akrylat) så att bindemedlet kan fästas helt vid ytan.

Fördelar med våra självhäftande kabelfästen med mod. Akrylat (SolidTack/FlexTack)

 • Akrylskumtejp är framtagen ur ett homogent system av högpresterande akrylbaserat bindemedel
 • Mycket bra inledande vid häftnings-egenskaper
 • Högt temperaturmotstånd
 • Bindemedel ger en större frihet i utformningen, inget behov av bultar eller skruvar
 • Minskar risken för korrosion, inget behov av borrhål
 • Lägre vikt jämfört med mekanisk montering
 • Möjlighet att optimera produktionsprocesser och minska produktionskostnader (fästning vs. skruv)
 • Kan kompensera ojämnheter i viss mån
 • Speciellt utvecklad för lågenergiytor

Belastningstyper på bindningarna hos bindemedel


Belastningstyper på bindningarna hos bindemedel Belastningstyper på bindningarna hos bindemedel


1. Skjuvmotstånd. Skjuvkraften drar de limmade ytorna i motsatta riktningar längs en parallell linje.

2. Brottgräns. Spänningskraften drar ytorna bort från varandra vinkelrätt mot bindningarna hos bindemedlet.

3Släppmotstånd. Släppning kan uppstå när de krafter som verkar på de sammansatta ytorna inte är jämnt fördelade utan istället koncentrerade längs en linje.

4. Vidhäftningsgrad. Delningskrafter verkar vid en liten mängd bindemedel vid tejpens kant och försvagar bindemedlets vidhäftningskraft. Åtminstone vidhäftningen är flexibel.

Andra kabelfästen

Utöver självhäftande kabelfästen har HellermannTyton ett brett utbud av andra kabelfästen som:

Skruvfästen:


 1. MB-Serie - kvadratiska kabelfästen.
 2. Q-Mount-serien - kvadratiska kabelfästen
 3. MCMB-serien - detekterbara kabelfästen
 4. CTAM-serien - kabelfärsten för begränsat utrymme
 5. KR-serien - kabelfästen med böjd design
 6. SSPC-serien - kabelfästen med rostfritt stål 316

Skruvfästen Skruvfästen

Frågor och svar

Hur lätt är det att sätta in och fästa buntband i självhäftande kabelfästen?

Att sätta in och säkra buntband i självhäftande fästen är en relativt enkel process, och det kräver vanligtvis inga specialverktyg eller expertis.

Finns det några låsmekanismer eller funktioner som förhindrar buntband från att glida ut ur buntbandsfästen?

Buntbandsfästen har ofta funktioner som är utformade för att förhindra att buntband glider ut när de väl sätts in. Dessa funktioner hjälper till att säkerställa att buntbanden sitter säkert på plats. Vanliga mekanismer är:

 • Små flikar eller spärrar nära insättningspunkten
 • Inbyggda spår eller kanaler som styr buntbandet i en specifik bana, flera ingångar (4) för buntband som möjliggör snabbare och mer flexibel installation
 • Spärrmekanismer som fungerar tillsammans med spärrande buntband
 • Kabelbandsfästen med dubbla ingångar med två ingångar för buntband, som gör det möjligt att säkra kablar i motsatta riktningar

Kan fästena enkelt tas bort utan att skada ytan eller lämna rester?

Självhäftande kabelfästen kan i allmänhet tas bort, men hur lätt det är att ta bort utan att skada ytan eller lämna rester beror på flera faktorer, som exempelvis typen av fäste, lim som används och ytmaterial. De självhäftande klämmorna med en integrerad öppen klämma kan förbli fixerad på plats, vilket möjliggör enkel borttagning eller en senare integrering av kablar efter behov.

Är självhäftande buntbandsfästen återanvändbara efter borttagning?

Självhäftande buntbandsfästen är i allmänhet inte utformade för att kunna återanvändas efter borttagning. Även om det kan vara möjligt att ta bort dem utan att skada själva fästet, är limmet på baksidan av fästet vanligtvis inte avsett för flera användningar.

Hur väljer jag rätt självhäftande kabelfäste?

Att välja rätt självhäftande buntbandsfäste för din applikation innebär att man överväger flera faktorer för att säkerställa att den uppfyller dina specifika behov.

 • Placering
 • Material av fäste och lim
 • Monteringsstorlek och kapacitet
 • Ytkompatibilitet

Vad kan vara bra att tänka på innan man använder självhäftande buntbandsfästen och klämmor?

Innan du använder självhäftande buntbandsfästen och klämmor så bör du se över ytans renhet, dess viktkapacitet, miljöförhållanden, kabellayout, limkvalitet, borttagningsalternativ, installationsinstruktioner, kvantitet och säkerhetsstandarder. Se till att ytorna är rena, kontrollera vidhäftningsstyrkan, planera kabellayout och beakta miljöfaktorer. Följ tillverkarens instruktioner, prioritera säkerheten och verifiera användarfeedback. Välj fästen som matchar behov och yttre påverkan.