28/05/2024
pictogram

Skeppsvarv: god lönsamhet med robusta lösningar för kabeldragning

Säkerhet ombord och sänkta kostnader med hållbara, certifierade material

Havet är känt för sina iband tuffa förhållanden. Inuti ett skepp måste allting vara extra säkert, och brandsäkerhet spelar en avgörande roll i frågan om vilka material som bör användas. Det är här våra kabeldragningslösningar för skeppsvarv och marina miljöer kommer in i bilden. De är särskilt utvecklade för skeppsvarv och skeppsindustrin, vilket innebär att de är halogenfria, samt uppfyller alla krav och standarder. Med värmetåliga produkter, som tex våra buntband i PA46, har vi den rätta lösningen när det gäller funktionsduglighet under extrema förhållanden.

Hållbarheten i detta material har kunnat konstateras i många år i andra industrier som vindkraft och oljeriggar, men det testas även ständigt i långtidsstudier under verkliga förhållanden. Vår produktportfölj för kabeldragning innefattar hållbara lösningar för alla sorters extrema förhållanden, däribland kraftig mekanisk stress.

 

HellermannTyton är leverantör av certifierade produkter för maritim kabeldragning.HellermannTyton är leverantör av certifierade produkter för marin kabeldragning.

Vi vet vad som krävs.
20 års erfarenhet inom skeppsvarv är en bra början.

I mer än tjugo år har vi varit verksamma inom varvsindustrin. Under den här tiden har mycket förändrats, tekniken har blivit mer komplex och materialkraven strängare. Vi slår oss inte till ro med vår gedigna erfarenhet. Istället utgår vi från den när vi utvecklar helt nya lösningar.

Högre säkerhet och bättre lönsamhet, det är två mål vi uppnår med våra hållbara produkter.
 

Robust kabeldragning även för containerskepp.Robust kabeldragning även för containerskepp.

Produktkvalitet med dubbel verkan:
Säkerhet och lönsamhet.

De stränga kraven för material som används inom skeppsindustrin och att produkterna håller länge, detta är vår högsta prioritet. Resultatet blir genomtänkta lösningar för kabeldragning som ger dig två fördelar: högre säkerhet och bättre lönsamhet tack vare minskade underhållskostnader.

 

Här finns ett stort sortiment av lösningar för kabeldragning för skeppsvarv.Här finns ett stort sortiment av lösningar för kabeldragning för skeppsvarv.

Ett säkert sätt att skydda kablar: krympslangar HA40 och MA40.

Krympslang MA40 för skeppsbyggeFramtagna för extrema förhållanden. Därför är våra krympslangar HA40 och MA40 flamdämpande, tåliga mot lösningsmedel, syror och alkaliska lösningar, såväl som självslocknande. De uppfyller alla grundläggande krav inom skeppsvarv, däribland det stränga certifikatet DNV GL (Det Norske Veritas Germanischer Lloyd). Fukt och korrosion har ingen chans.

Tack vare materialets hållbarhet kan du minska tiden för underhåll, samtidigt som säkerhetsnivån ökar.Krympslang MA40 för skeppsbygge

Kabeldragning utan skruvade fästen: PMB5 limfästen

PMB5 limfäste – perfekt för kabeldragning på skeppDenna egenutvecklade produkt klarar uppgifter som andra fästen bara kan drömma om, till exempel att fästa där det inte går att borra fästhål. Tack vare den smarta konstruktionen är det möjligt att fästa PMB5 även på ojämna ytor. Denna egenhet och den enkla monteringen med limpasta gör produkten oumbärlig för skeppsvarv.

 

 

 

 


PMB5 limfäste – perfekt för kabeldragning på skepp.

Cable management in shipyards

Kabelstyrning i skeppsvarv.

Okänsligt för vibrationer, lättmonterat och redo för hårda tag.

Heavy-duty mounts for ship’s cablesHellermannTyton skruvfästen för tunga applikationer har ett brett tillämpningsområde och är utmärkta för extrema förhållanden där kablarna är utsatta för starka vibrationer och dragkrafter. Hylsan på det stabila metallfästet möjliggör ett högt åtdragningsmoment.

 Kraftiga fästen för kablage på skepp​.Snabb och tillförlitlig buntning, även när utrymmet är knappt: LPH175.

Detta buntband är inte bara utmärkt med de viktiga certifikaten från DNV GL och Bureau Veritas utan har också en fiffig huvudform som med sitt platta utförande tillåter snabb montering, även om det är ont om plats. Dess glatta ytskikt och stora kontaktyta ger bästa skydd åt kablarna. Med verktyget MK10-SB kan utstickande ändar kapas jämnt, utan att det uppstår några vassa kanter.
 

LPH (Robusto) Kraftiga fästen för kablage på skepp

LPH (Robusto) Kraftiga fästen för kablage på skepp.

Er motor, vår drivkraft.
Särskilt om den är tankad med LNG.

Liquefied Natural Gas som alternativ till tunga oljor är inte längre något nytt inom skeppsvarv. Poängen här är minskade utsläpp och då är innovativ teknologi hett eftertraktad över hela världen. De första LNG-motorerna har monterats och tagits i drift på ett antal fartyg som lämnat rederierna och gett sig ut på sin jungfrufärd. Här gäller helt nya säkerhetskrav, eftersom invecklade kylledningar och känsliga kylsystem måste skyddas.
 

HellermannTyton har redan den perfekta lösningen för kabeldragning: halogenfri för ett bättre brandskydd, extremt stabil mot tuffa förhållanden till havs och självklart även certifierad i enlighet med de senaste standarderna.

 

Cable protection and routing for container vessels and freighters
HellermannTyton för Skeppsvarv: Kabelskydd och kabelstyrning för containerskepp och fraktbåtar.

Om ni vill färdas säkert över havet är det vettigt att släppa oss ombord.

Våra produkter och lösningar för skeppsvarv är utformade för att motstå extrema mekaniska krafter. Fukt, hög saltkoncentration och ständig rörelse tär hårt på kablar och vajrar. Lösningarna från HellermannTyton har tagits fram för att kunna installeras snabbt och hålla länge, vilket sänker driftskostnaderna betydligt.

 

Det är HellermannTyton.

Buntband håller ihop hela världen. Något tillspetsat är detta företagets motto. Vi kan luta oss tillbaka på vår unika tradition inom detta område. Men vi förlitar oss inte enbart på det förgångna. Tvärtom arbetar vi ständigt på att utveckla innovationer.  Då vi får skeppets inre att sitta ihop gör vi bäst i att blicka framåt.

 

Produkter från HellermannTyton används i många skeppsvarvProdukter från HellermannTyton används i många skeppsvarv.

Världen är rund. Särskilt för buntbanden i MBT-serien.

Patenterad: MBT buntbindare i rostfritt stålOfta är lösningen enkel. Det gäller bara att komma på den. Se till exempel på våra MBT rostfria buntband i metall med den patenterade låskulan. De har alltid inneburit en lösning för de tuffaste kraven på skeppsvarven. Efter att ha fört in och dragit åt bandet är bakåtrörelsen minimal tack vare motståndet i kabelfästet. Den lilla kulan kilar sig fast i det koniskt formade huvudet. Effekten: buntbandet sitter stenhårt. Så långt allt väl.
Patenterad: MBT buntband i rostfritt stål.

En av våra ingenjörer var ändå inte nöjd, utan tyckte det fanns förbättringspotential i handhavandet. Förfarandet med att trä in bandet kunde snabbas upp ytterligare. Därför skar han till ett V-format avslut på buntbandet.

Den lilla kulan styrs nu direkt till rätt position när bandet sticks in, vilket innebär att bindningsproceduren är snabb och säker. På undersidan av huvudet har pinnen förstärkts för att låsmekanismen ska bli ännu starkare, närmare bestämt med 52 procent.

Produkter från HellermannTyton används i många skeppsvarv
Produkter från HellermannTyton används i många skeppsvarv.


Typiskt HellermannTyton. Våra ingenjörer kan slappna av nu – och du med. Våra buntband i MBT-serien uppvisar inte bara starka hållkrafter på upp till 7000 Newton. De är motståndskraftiga såväl mot kemisk påverkan som mot värme.

Perfekt för skeppsvavr: Spännverktyg för rostfria buntbindare.Därtill kan buntbanden monteras på nolltid med appliceringsverktyget HDT16.


Perfekt för skeppsvarv: Spännverktyg för rostfria buntband.

Världen förändras ständigt.
Så även skeppsvarven.

Eftersom vi redan har varit verksamma inom varvsindustrin i två decennier har vi förstås koll på hela branschen. Vilka trender och innovationer gäller för tillfället? Hur reagerar hamnar och rederier på den globala konkurrensen? Vilka är morgondagens drivkrafter? Läs här om våra efterforskningar och idéer kring ämnet.
 

Säker kabelstyrning för Kryssningskepp.

Säker kabelstyrning för Kryssningskepp.

Under deck går det hett till. Vi har rätt lösning för att hålla räknemästarna svala.

Kabeldragning i skeppsvarv ska framför allt klara en sak: klara de senaste kraven. Ett ständigt tema är klimatförändringen och utsläppsminskning. Nya standarder gäller även för varvsindustrin. För att ett skepp ska få lägga till i stora internationella hamnar måste dess utsläppsvärden ligga under en viss maximumgräns. I nya motorer kan det uppnås genom att förbränningstemperaturen höjs. Följden blir att alla ledningar och deras styranordningar som fixeringar och slangar som befinner sig i närheten av maskinerna måste klara temperaturer på drygt 150 °C.


Här har HellermannTyton med sina värmetåliga buntband i PA46, de är inte bara rätt produkter utan har även de allra senaste certifieringarna, vilket tar oss tillbaka till vårt huvudämne: säkerhet och hållbarhet – de två fördelar som präglar våra produkter.

Se mer information i vår blog.

 

Skeppsvarv över hela världen förlitar sig på HellermannTyton
Skeppsvarv över hela världen förlitar sig på HellermannTyton.

Var på den säkra sidan.
Med rätt certifikat.

Vår företagskultur skapas av våra ingenjörer: allt är noga planerat, utvecklingen upphör aldrig och vi lämnar inget åt slumpen. Då är det givet att vi ser till att våra produkter har de senaste internationella certifikaten inom skeppsvarvindustrin, om det så är:
- DNV GL (Det Norske Veritas Germanischer Lloyd),
- ABS (American Bureau of Shipping) or
- BV (Bureau Veritas).

 

Du hittar våra produkter certifierade enligt IEC 62275 här.
 

Skeppsbygge i tuffa förhållandenSkeppsbygge för tuffa förhållanden.