28/05/2024

Toppklämma HelaCon - för professionell koppling av kabel

Toppklämma HelaCon - En enkel och pålitlig lösning

Push-in Toppklämmor HelaCon serien

Det stora sortimentet av toppklämmor från HelaCon-serien används för snabba, enkla och pålitliga lösningar vid koppling av kablar och kabeldragning i kopplingsdosor för elapplikationer. Oavsett vilka specifika krav du har på din kopplingsklämma så är HelaCon toppklämmor den bästa lösningen för koppling av kablar. Toppklämmor från HelaCon-serien är omtyckta världen över och används vid professionell koppling av kabel vid spänningar upp till 450 volt.

I HellermannTytons sortiment av toppklämmor finner ni allt från mini-toppklämmor som används när det är ont om plats, - till öppningsbara toppklämmor med push-in teknik. För att underlätta för er som elinstallatör, erbjuder vi en HelaCon Variobox, en praktisk förvaringslåda som innehåller flera olika storlekar, färg & antal ingångar på toppklämma. På så sätt har du alltid med dig rätt kopplingsklämma för din installation.

Produktsortiment

Hur ansluter man en toppklämma?

Med den nyutvecklade dubbla låsfjädern på vår toppklämma HelaCon Plus Mini görs installationen extra enkelt för dig, eftersom kabeln kan monteras med push-in-teknik behövs det betydligt mindre ansträngning – det är särskilt praktiskt i svåråtkomliga områden eller när du arbetar över huvudet. Tack vare det genomskinliga huset kan du också snabbt kontrollera om kabeln sitter korrekt installerad. Se hur enkelt det fungerar i den här videon.

 
 

Oavsett hur distinkta de individuella kraven är – Toppklämmor från Helacon-serien erbjuder den bästa lösningen för varje uppgift – över hela världen. Olika färgkoder hjälper till att enkelt skilja storlekarna på toppklämmorna. Alla kabelingångar ligger i rad på ena sidan. En separat mätpunkt på framsidan garanterar säkerhet under montage, installation och underhåll. Alla ledare med tvärsnitt mellan 0,5 och 2,5 mm² kan användas samtidigt, utan påverkan på den intilliggande kabel.

Eftersom de är kompakta i storlek passar HelaCon perfekt i små utrymmen och kan generellt användas i alla typer av kopplingsdosor, för både infällt och utanpåliggande montage.

Toppklämma HelaCon Easy

Funktioner och fördelar

Toppklämma HelaCon Easy

Toppklämmor från HelaCon Easy används för snabb, enkel och tillförlitlig anslutning av enkelledare i elinstallationer upp till 450 Volt. Genom sin kompakta storlek, passar toppklämman perfekt där det är ont om plats. De kan användas i alla typer av infällda eller väggmonterade kopplingsdosor.

Tack vare många ingångspoler tillåter Helacon easy hög flexibilitet i applikationen beroende på antalet trådledare och tillgängligt utrymme. Passar kabelstorlek mellan 1-2,5 mm².

Installation

Toppklämma HelaCon Easy installation

Eftersom HelaCon Easy är kompakta i storlek passar de perfekt i trånga utrymmen och kan vanligtvis användas i alla typer av kopplingsdosor, både på vägg eller infällt.

HelaCon Easy-kabelpressarna är exklusivt designade för användning med solid tråd upp till ett diameterområde på 2,5 mm². (Böjda, tvinnade eller fintrådiga trådledare får inte användas).

Användning steg för steg

Toppklämma användning steg för steg

• Se till att strömmen är avstängd före installation
• Använd endast bulkkopparkablar
• Skala av kabeln cirka 11 mm
• Sätt in kabeln helt i ledningskontakten
• Använd voltmeter via separat testingång
• För att ändra eller korrigera en ledning, håll och vrid den omväxlande åt vänster och höger samtidigt som du drar i ledningskontakten


Toppklämmor Toppklämmor


Toppklämma HelaCon Plus Mini

Toppklämma HelaCon Plus Mini

En toppklämma från HelaCon Plus Mini har många smarta egenskaper som underlättar och sparar tid för den professionella elinstallatören. Toppklämmorna HelaCon Plus Mini är nu 40% mindre än sin föregångare. Med sin kompakta design ger toppklämman mer utrymme i kopplingsdosan och är därmed idealisk användning för trånga utrymmen.

Den lilla toppklämman finns i olika färger och i olika antal ingångar. Gemensamt är dock transparent hus - för att enkelt se kabelanslutningen.

Flera kabelstorlekar går att användas samtidigt i toppklämmorna HelaCon Plus Mini. Mini-toppklämmorna klarar installationer upp till 450 volt.

Hur används toppklämman?

Toppklämma HelaCon Plus Mini användning

HelaCon Mini Push-in-toppklämmor används för en enkel, pålitlig och snabb koppling av kablar i kapslade applikationer. Tack vare toppklämmans komprimerade storlek så tar den minimalt med plats vid installation. Mini-toppklämman är mycket populär att använda i trånga utrymmen och där det är ont om plats för en normalstor toppklämma.

Hur monteras toppklämman?

Toppklämma HelaCon Plus Mini Applikation
 1. Se alltid till att strömmen är avslagen innan du på börjar installation av en toppklämma!
 2. Använd enkelledare eller få-trådig ledare
 3. Skala kabeln ca 11 mm
 4. Skjut in kabeln hela vägen in i toppklämman.
   
 • Använd multimeter vid mätpunkten
 • Vid byte eller korrigering av en kabel - öppna toppklämman, dra försiktigt i kabeln och vrid fram och tillbaka för att få ut kabeln ur toppklämman. 

Toppklämma HelaCon Mini Toppklämma HelaCon Mini


 1. Bild 1: Dubbla låsfjädrar underlättar installationen
 2. Bild 2: Ett testhål i fronten för mätning med multimeter
 3. Bild 3: Enkel ledare 0,5-2,5 mm²
 4. Bild 4: Få- och mångtrådig ledare 0,5-2,5 mm²

Variobox

HelaCon Plus Mini Variobox

HelaCon Plus Mini Variobox innehåller 350 st HelaCon Plus Mini toppklämmor i samtliga storlekar. Fördelen med varioboxen är att du alltid har ordning och reda bland dina toppklämmor. Dessutom får du bra översikt över de sex olika storlekarna - på så sätt minskar risken att du saknar en specifik storlek när du är vid behov.
Några av anledningarna til att varioboxen är populär:

 • Praktisk låda
 • Miniklämmor push-in-teknik
 • Samtliga sex storlekar igår

Toppklämma HelaCon Lux

Toppklämma HelaCon Lux

Typisk applikation för toppklämma HelaCon Lux är belysningsinstallationer där enkelledare kopplas med flertrådig ledare.

2-1-modellen möjliggör inkoppling av ytterligare apparatur. Ledarna på från-sidan kan enkelt monteras/demonteras genom att trycka på låsmekanismen. 

HelaCon Lux-serien hanterar olika apparaturer som t.ex fläktar och jalusier med flertrådiga ledare.

Egenskaper och fördelar

• Mest lämpad för koppling av enkelledare till flexibel ledare
• Kombinerad push-in metod och öppningsbar låsfjäder
• För flertrådig ledare vid ljusarmaturer
• En eller två ingångar på installationssidan
• För användning upp till 450V / 24A
• Flera applikationer
• Enkel, tidssparande och säker koppling utan verktyg
• Utmärkt vid installationer där det är svårt att komma åt

Öppningbara toppklämmor för alla typer av kabel

Egenskaper och fördelar

HelaCon Releaseble är en öppningsbar toppklämma för snabb, enkel och tillförlitlig anslutning av kablar genom fjäderteknik utan behovet av verktyg. HelaCon toppklämmor förenklar kopplingen och ökar säkerheten i både infällda och väggmonterade kopplingsdosor. Kopplingsklämmorna används till alla typer av ledare. HelaCon erbjuder den bästa lösningen där bekvämlighet och maximal säkerhet är ett krav.

 

Öppningbara toppklämmor för alla typer av kabel

Egenskaper och fördelar
• Öppningsbar toppklämma med puch-in-teknik för alla typer av ledare
• Enkel- och få-trådig ledare från 1.5 mm²  kan anslutas utan att öppna spaken
• Kompakt design
• För ledararea från 0.2 mm² till  2.5 mm²
• Separat testhål undertill
• Öppningsbar, utan behov av verktyg
• Transparent hus visar anslutningen tydligt
• Enkel montering, installation och underhåll

Hur monteras öppningsbara toppklämmor?

Hur används och appliceras Toppklämma HelaCon Releasable

• Arbeta ej under spänning
• För alla typer av ledare
• Skallängd 10 mm
• Pressa in den skalade kabeln in i klämman – kontrollera
  anslutningen genom det transparenta huset
• Använd testhålet på undersidan av toppklämman
• Ta ut ledaren: Lyft spaken helt och dra ut ledaren

 

 

 


Toppklämma HelaCon Releasable Toppklämma HelaCon Releasable


Steg 1: 10 mm skallängd kan kontrolleras visuellt med markeringen på Helacon Releasable kopplingsklämma

Steg 2: Push-in-tekniken gör att du kan installera enkel- och flertrådig ledare, från 1.5 mm² utan att öppna spaken

Steg 3: Öppna spaken för installation av andra typer av ledare


Toppklämma HelaCon Releasable Toppklämma HelaCon Releasable


Steg 4: Visuell kontroll av anslutningen görs genom det transparenta huset

Steg 5: Testhål för multimeter finns på undersidan av toppklämman

Fördelar med toppklämma HelaCon Plus Mini

Push-in-teknik: arbeta med klar sikt

Skruvfria kopplingar för installationer i hus används dagligen i enorma mängder, även om detta är en rutinmässig installation kräver det stor noggrannhet.

En god och säker anslutning är oumbärlig för felfri, långlivad användning. En slarvigt utförd installation kan resultera i skador, överhettning och i värsta fall brand. 

Det transparenta huset ger snabb och enkel visuell kontroll av huruvida kabeln anslutits korrekt eller inte. Detta är en nödvändig säkerhetsfaktor som samtidigt möjliggör tester av den kompletta elinstallationen.

Toppklämma: Olika typer av kablar och kabelareor

Toppklämma: Olika typer av kablar och kabelareor

Tack vare den senaste tekniken med dubbel låsfjäder går det bra att ansluta både enkel- och flertrådig ledare.

De enskilda anslutningarna hanterar, tack vare den dubbla låsfjädern, oberoende av varandra kabelareor från 0,5 till 2,5mm² utan att påverka installationen.

Notera att HelaCon Plus inte är designad för fintrådig kabel.

Frågor och svar

Vad är en toppklämma?

En toppklämma används för att ansluta ledningar på ett säkert sätt. Moderna toppklämmor från HelaCon-serien, har inbyggda fjädrar, dessa är utformade för att göra det lättare att föra in ledaren (vilket är särskilt fördelaktigt när man använder tvinnade ledare), samtidigt som ledaren hålls säkert på plats. Med en kronklämma måste ledaren däremot skruvas in manuellt, vilket ökar risken för felkopplingar och överhettning. Dubbla fjäderplintar säkerställer en mer användarvänlig, effektiv och pålitlig installationsprocess.

Hur öppnar man en toppklämma?

En push-in-klämma är designad för långtidsinstallationer där den avskalade trådänden snabbt och enkelt sätts in i toppklämman för en säker och hållbar anslutning. Öppningsbara toppklämmor från HelaCon Releasable, är designade för underhållsarbete och förinstallation.

Varför bör en toppklämma vara transparent?

HellermannTyton toppklämmor har ett genomskinligt plinthus för att göra det möjligt att visuellt kontrollera att ledaren är korrekt installerad.

Vad betyder färgen på toppklämman?

Push-in toppklämmor levereras i olika transparenta färger beroende på antalet ledare som kan anslutas. HelaCon Plus Mini finns i 6 olika färger och storlekar:
- Gul för 2 ledare
- Orange för 3 ledare
- Klar för 4 ledare
- Blå för 5 ledare
- Violett för 6 ledare
- Svart för 8 ledare.