22/07/2024

Kopplingsdosor och Kapslingar från Hensel - alltid av högsta kvalitet

Kopplingsdosor och kapslingar med modern teknik och design

Hensel Kopplingsdosor och kapslingar är ett välkänt varumärke.

Kopplingsdosor, kapslingar, fördelningscentraler, normkapslingar och kombinerbart kapslingssystem är bara några av produktgrupperna i Hensels stora produktsortiment. Oavsett om ni söker en helt vattentät eller en brandsäker kopplingsdosa, har Hensel kopplingsdosor och kapslingar för just ert behov. HellermannTyton har samarbetat med Hensel i många år och varunamnet Hensel är ett välkänt begrepp på den svenska marknaden, som en kvalitetsleverantör med produkter för varje applikation.

All utveckling och tillverkning sker av Hensel på Hensels fabriker i Tyskland. Hensel arbetar aktivt med att hela tiden utveckla sin kvalitet. Hensel är certifierad både mot ISO9001 och ISO14001.

Kontakta oss för mer information om Hensels produktutbud, ring oss på 08-580 890 90.

 

 

 

Kopplingsdosor och Kapslingar för varje behov

Den nya Stigardosan är här!

DK-kopplingsdosor har många nya praktiska fördelar som underlättar det dagliga arbetet.

Egenskaper och fördelar:

 • Integrerade elastiska tätningsmembran
 • Kapslingsklass IP66
 • Omfattande tillbehör - t ex lockhållare och fästöron
 • Modern plintteknik
 • Serien erbjuder Väderbeständiga eller vattentäta dosor

Membrangenomföring i kapslingsklass IP66

Kabelgenomföringar via integrerade elastiska tätningsmembran. På så sätt uppnås den höga kapslingsklassen IP 66 och detta utan extra förskruvningar eller andra tillbehör – tryck igenom och det är klart!

Den borttagbara kabelgenomföringen har dessutom ytterligare fördelar. Tätningsmembranen kan tas bort utan problem. Efter detta kan man sätta dit en kabelförskruvning med dragavlastning. Behövs en större genomföring kan man även avlägsna den yttre ringen och få plats med en större förskruvning.

Även botten på de nya kopplingslådorna är försedd med membrangenomföring för kablar. Det är bara att dra igenom kabeln för att uppnå kapslingsklass IP 66.

Elastiska membran.

1. Kabelgenomföring via elastiska membran i DK-serien.

Ta bort membranet och använd förskruvningar

2. Förskruvningar kan användas efter att membranet avlägsnats.

I botten finns ett elastiskt membran

3. Kabelgenomföring i botten via ett elastiskt membran i DK-serien.

Utbrytningsöppningar för förskruvningar.

4. Flerstegs utbrytningsöppningar för förskruvningar i olika storlekar i KF-serien.

 

 

 

 

 

 

 

Omfattande tillbehör - Perfekt utrustad

Doslock och fästöron följer alltid med dosan.

Ytterligare en nyhet är doslockets hållare som följer med och hindrar locket från att trilla ner när man installerar. Doslockets hållare fästs enkelt i avsedda platser i lock och dosa - det krävs inga verktyg för att göra detta.

Ofta föredras ett utanpåliggande väggfäste. Yttre fästöron följer alltid med i dosorna. Ytterligare en av den ny produktens pluspunkter.

Modern plintteknik - innovativ och flexibel

Plintteknik och med mer plats för kopplingar

Plinttekniken som utvecklats för kopplingsdosorna har många fördelar. Uppsatta plintar har mycket mer plats för anslutningar. Flera ledare, ledartyper och ledarareor kan kopplas ihop utan problem på varje pol. Nytt!

Plintarna kan placeras på olika positioner i dosan och det finns möjlighet att komplettera med ytterligare plintar. Plintarna är högt placerade vilket ger gott om plats för kablar att komma in i dosan.

Alla plintar från 1,5 till 25 mm² är VDE-certifierade och uppfyller kraven enligt DIN EN 60998-2-1.

 

 

 

 • Mer plats för kopplingar
 • Olika positioner på plintarna
 • Två plintlister möjliga
 • Alla plintar med 2 klämmor per pol
 • Olika ledarareor och ledartyper möjliga

DK-kopplingsdosor premierade för sin design

Kopplingsdosor Hensel DK-serien

Den helt nya designen kompletterar de tekniska fördelarna som de nya kopplingsdosorna har. Produkten övertygar experter och designers med sin goda funktionalitet och utmärkta design.

Kopplingsdosorna från Hensel begeistrade Red Dot Award juryn och dess pro-K Awards. Juryns bedömning: ”Utmärkt integrering av mekaniken, praktisk orienterad lösning som är konstruktivt och genomtänkt.”

Vattentäta kopplingslådor

Varför Vattentäta kopplingsdosor? Elektriker kommer hela tiden i kontakt med installationsmiljöer där det är ett måste att vatten inte kan tränga in i kapslingen. Detta kan dock inte garanteras, inte ens med kapslingar med högsta kapslingsklass. IP-klassen medger att viss mängd vatten, som anses vara så liten att den inte är skadlig, får tränga in i kapslingen. I extrema miljöer kan ansamlingar av kondensvatten leda till skador på de elektriska installationerna eller enheterna och det kan också hända att de slutar att fungera. Ofta räcker det med ventilationsåtgärder för att skadlig kondens inte skall bildas, men i många fall går det inte att ventilera kapslingarna, till exempel om kopplingsdosorna är monterade nära floder eller vattendrag, där vatten kan tränga in genom ventilationshålen.

WP-serien 100% vattentät kopplingsdosa

100% vattentät kopplingsdosa WP-serien med snabbhärdande tätningsgel förhindrar kondens och vatten att tränga in i kapslingen.

I många fall är det extremt viktigt att helt undvika vatteninträngning i kapslingen. HellermannTyton har lösningen med en speciellt utvecklad kopplingsdosa med gel - WP-serien som är 100% vattentät! Kopplingslådan fylls enkelt och kladdfritt med en snabbhärdande tätningsgel - Gelen förhindrar helt att vatten tränger in och att kondens bildas. Tärningsgelen kan snabbt och enkelt avlägsnas vid reparation eller underhåll. Elektrisk mätning och felsökning kan enkelt utföras genom gelen som är självreparerande.

Exempel på när anslutningar måste vara vattentäta:

 • Pumpschakt
 • Installationsledningar på marknivå utomhus
 • Installationer i översvämningsområden nära floder
 • Oskyddade installationer utomhus nära marken
   

Se vår kortfilm om ENYCASE kopplingsdosa med gel som kan installeras under mark. Enkelt och utan kladd!

Den nya KF-serien - glasfiberförstärkta kopplingsdosor IP66/67

Den nya KF-serien - glasfiberförstärkta kopplingsdosor IP66/67

KF-Serien för högre säkerhet under krävande förhållanden. KF kopplingsdosor är tillverkade i slagtålig Polykarbonat GFS. Serien har en ny spännande design med många produktfördelar.

 

 

Se vår kortfilm här nedan!

 
 

FK Brandklassade kopplingsdosor med brandklass E30/90, IP54-67

FK Brandklassade kopplingsdosor med brandklass E30/90, IP54-67

FK kopplingsdosor, brandklass E30/90 när det används med godkända kablar, klämmor eller fästen. Dosorna är tillverkade i pulverlackerat stål. FK brandklassade kopplingsdosor kan användas både inomhus som utomhus.

Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt kopplingsdosa!
Ring oss 08-580 890 00 eller Se hela sortimentet av Hensels Kopplingslådor här!

ENYBOARD KV Normkapslingar IP65, IP54, IP40

Normkapslingar och centraler i flamhämmande och självslocknande polysteren.

Hensels kapslingar i serie KV är normkapslingar i Polystyren för användning i utsatta miljöer. Kapslingarna används ofta som elcentraler inom industrier mm som har krav på hög kapslingsklass. De är försedda med kopplingsplint för noll och jord med snabbanslutning FIXCONNECT®. DIN-skenorna för montage av dvärgbrytare, jordfelsbrytare och andra normapparater är höj och sänkbara för att passa olika typer av apparater.

Kapslingarna är försedda med en transparent dörr som är vändbar för att passa olika applikationer. Kabelgenomföringarna sker genom elastiska membran och levereras med ett täcklock för att minimera ansamlingar av smuts och skräp på kapslingarna. Centralerna finns i olika storlekar från 3 upp till 54 moduler. I serien av kapslingar finns även en typ med täckt utrymme där man kan placera annan typ av utrustning som inte passar i normslitsen. Det kan tex vara olika typer av styrelektronik, PLCer mm.

 

Automatsäkringsskåp i toppkvalitet och prisbelönt design, produkter i flamhämmande och självsläckande Polysteren. Skåpen är mycket monteringsvänliga och levereras komplett.

 

Se hela sortimentet av Hensels normcentraler här!

Fördelningscentral ENYSTAR - Moduluppbyggt system av kapslingar för lågspänningsfördelningar upp till 250A

Marknadens mest flexibla kombinerbara kapslingssystem ENYSTAR med integrerad dörr.

ENYSTAR är marknadens mest flexibla och monteringsvänliga system av kapslingar och tillbehör för att bygga upp en fördelningscentral. ENYSTAR är ett komplett system av kapslingar som kan kombineras ihop till en färdig elcentral.

Kapslingarna levereras tomma för komplettering av önskat innehåll i form av DIN-skenor, kopplingsplintar, skensystem mm. Kapslingarna är tillverkade i polykarbonat som är silikon och halogenfritt. Kapslingsklass IP65. ENYSTAR finns även som enskild kapsling för att använda som normkapsling. Att bygga ihop fördelningscentraler med ett modulsystem som detta ger installatören eller skåpbyggaren maximal frihet att anpassa sin elcentral efter behov.

Kapslingarna har bla:

 • Integrerad dörr som enkelt kan öppnas från vänster eller höger håll
 • Dörren öppnas och låses med cylinderlås.
 • Tillverkat i flamhämmande och självslocknande termoplast som är silikon- och halogenfritt.

 

 

Se hela sorimentet av Kapslingar här!

Fördelningscentral ENYMOD Mi - Moduluppbyggt system av kapslingar för lågspänningsfördelningar upp till 630A

Fördelningscentraler upp till 630A, kombinerbara kapslingssystem i kapslingskalss IP65

Mi-fördelningscentraler: kombinerbara kapslingar och system,
Kapslingsklass IP65, Tillverkad i polykarbonat, skyddsklass II, I enlighet med IEC 61439-2

 • Tomma kapslingar med eller utan lock och gångjärn
 • Normkapslingar

Systemet bygger på kapslingar med tillbehör som enkelt byggs ihop till större centraler. Kapslingarna kan även användas separat om man endast vill ha enskild kapsling med hög kapslingsklass och i ett UV-tåligt material.

Kapslingarna i hela Mi-serien är godkända av Länsförsäkringar att användas i lantbruk.


Se hela sortimentet av alla Fördelningacentraler här!

Förskruvningar, kabelgenomföringar och tätningar mm

Doslock, Strypnipplar, kabelförskruvningar, Kabelförskruvningar, Dragavlastare, kombinationsförskruvningar, tätningsplugg, tryckkompetensationselement

Bland annat erbjuder Hensel många smarta tillbehör med det lilla extra av finesser bla: Stolpfästen, Doslock, Strypnipplar - Kabelförskruvningar - ventilationselement - Kombinationsförskruvningar - Tätningsplugg - Dragavlastare.

 

Se hela utbudet av alla olika tillbehör här!

Frågor och svar

Är Hensels dosor och normkapslingar lantbruksgodkända?

Ja, Dosorna i KF-serien samt normcentralerna i serien Mi är godkända av Länsförsäkringar att användas i Lantbruksinstallationer.

Finns det brandklassade dosor för mer än 16 mm2 kabel?

Ja, FK 6505 klarar att skarva brandsäker kabel upp till 50 mm2.

Kan man gräva ner Hensels dosor i marken?

Ja, dosorna i KF-serien är gjorda i Polykarbonat och klarar utmärkt att grävas ner. Ännu bättre är att använda kopplingsdosor i WP-serien som fylls med gel för att erhålla extra täthet.

Dosorna är helt vattentäta efter installationen. WP-serien är kopplingsdosorna som är 100% vattentäta. Fyll på med tvåkomponnentgel när den elektriska anslutningen är klar. För underhåll eller reparationsarbete är gelen lätt att ta bort. Att fylla på kopplingsdosa med gel har flera fördelar jämfört med lådor med hög IP-klass. Kondensproblem försvinner helt eftersom lådan är helt tät mot vatteninträngning.

 

Klarar dosorna att monteras i oskyddad miljö utomhus?

Ja, om man väljer dosor i KF-serien. Dessa är tillverkade i UV-tålig Polykarbonat och har även en hög kapslingsklass, IP66/67 och IP69.

Är jord och nollplintarna i normkapslingarna av snabbanslutningstyp?

Ja, alla KV-kapslingar levereras med snabbanslutningsplintar FIXCONNECT för jord och nolla.


 

 

Klicka på bilden nedan för vidare transport direkt till Hensel's hemsida med svensk detaljerad information.
Du kan också ringa våra experter på kundsupport, som gärna hjälper dig med dina frågor: 08-580 890 90, eller skicka oss ett mail. 


Hensels svenska hemsida med massor av olika produkter: kopplingsdosor, normkapslingar mm