19/06/2024

Isolerslangar – i olika material, för alla krav

Isolerslangar och tillbehör

Hitta rätt isolerslang för ditt användningsområde

Isolerslang från HellermannTyton – för alla behov

Varje tilllämpning har sina egna krav på en isolerslang. Därför finns det isolerslangar i ett stort antal material. Utöver neoprenslangar och silikonslangar, finns till exempel PTFE-slangar och PVC-slangar.

Förutom materialegenskaper spelar många andra faktorer en viktig roll, bland annat väggtjocklek, färg och längd på isoleringsmaterialet.

Förutom isolerslangar och skyddsslangar i alla varianter, erbjuder HellermannTyton även lämpliga verktyg och smörjmedel för att underlätta montering.

Neoprenslangar

Neoprenslang: mycket elastisk, för nästan vilken kabeldiameter som helst

Helsyn H: Kloropren isolerslang

Kloroprenslangar (annan term för neopren) används för isolering och skydd mot mekaniska påfrestnigar inom många områden för kabelteknik eller tillverkning av elektroniska komponenter.
Tack vare den höga expansionsfaktorn på upp till 500 % täcker neoprenslangar många olika kabeldiametrar med en storlek.

Kloroprenslangar med standardvägg :

Kloroprenslangar med tunn vägg:


Blå, gul eller svart, med tunn eller tjock vägg: Neoprenslangar finns i olika färger, kvantiteter och materialtjocklekar.

Silikonslangar

Silikonslang: halogenfria, lämpliga för krävande miljöer

SLP50: skyddande silikonslang

Den halogenfria silikongummislangen Helsyn SLP är med sin goda isoleringsegenskaper särskilt lämplig för känslig utrustning, till exempel inom flyg- eller järnvägsindustrin.

Dessa och övriga slangar finns med internationell färgkod för motstånd eller transparenta. Dessutom levereras HellermannTytons silikonslangar i ett stort antal olika längder och väggtjocklekar.

Funktioner och fördelar med silikonslang:

 • Mycket elastisk slang
 • Tål temperaturtoppar upp till +250°C
 • Täcker många olika kabeldiametrar med en storlek
 • Finns i skurna längder

PTFE-slangar

PTFE-slang med tunn vägg

FE7: PTFE skyddsslang

Alla våra FE-isoleringslangar är tillverkade i högkvalitativ extruderad PTFE. De passar perfekt för krävande industriella tillämpningar med höga temperaturer och/eller aggressiva kemikalier.
Förutom den ofta använda transparenta varianten, finns slangarna i FE-serien även i rött och brunt. (kontakta oss för fler färger) FE PTFE -slangar finns också i många andra versioner.

Funktioner och fördelar med PTFE-slang:

 • Tunna väggar
 • Transparent eller färgad
 • Mycket hög temperaturtålighet
 • Hög slitstyrka
 • God motståndskraft mot aggressiva kemikalier
 • Finns på rulle

PVC-slangar

PVC-slang: mycket flexibel, tillgänglig i olika färger

PVC skyddsslang i svart, gul, grön, blå och röd

PVC-slangar från HellermannTyton återfinns i många områden. Tack vare de många olika färgerna, används den där slangen ofta inom området industriell identifiering.

En utmärkande kvalitetsegenskap: Vi samextruderar vår gröngula PVC-slang i två färger. Det innebär att färgerna inte bara är tryckta, utan permanenta. Det gör den särskilt hållbar och pålitlig.

Funktioner och fördelar med PVC-slang:

 • Minsta drifttemperatur -30°C
 • Maximaldrifttemperatur +85°C
 • Finns i svart, blått, brunt, grått, grön/gult
 • Levereras på rulle eller hoprullad

Tregafflade tänger

Slangexpanderverktyg för bearbetning av isolerslangar

Expansionstänger för slangar

Ett användbart verktyg för enkel montering av slangar och skyddsslangar på alla typer av kablar och ontakter är NA seriens slangexpanderverktyg.

Så här använder du specialtången:

1. Dra bara på slangen på de tre gafflarna
2. Kläm tången för att expandera slangen
3. Skjut slangen över kabeln eller kontakten och släpp

För att göra installationen ännu enklare, rekommenderar vi att använda Hellerine smörjmedel.

För höga belastningar rekommendras VA2.5/5 tregafflat Expansionsverktyg av rostfritt stål. Utbytesstift finns för både dessa och NA-seriens tregafflade tänger för att täcka ett brett utbud av diametrar.

Smörjmedel

Installationsverktyg för isolerslangar

Hellerine: Installationshjälpmedel för isolerslangar

För att underlätta installationen av isolerslang och skyddsslang, rekommenderar vi ett särskilt utformat Hellerine smörjmedel.

Hellerine innehåller 99% växtbaserad olja och används för att smörja slangarna under monteringen. Vätskan avdunstar utan rester kort efter användning.

Hellerine -smörjmedel för slang och skyddsslang missfärgar inte och finns i olika storlekar:

Frågor och svar

Vilka är fördelarna med att använda isolerande rör?

Isolerande rör förhindrar elektrisk ström från att passera genom eller mellan ledande komponenter och skyddar kablar från kortslutning. Isolerande rör spelar en avgörande roll för att säkerställa säkerhet, effektivitet och tillförlitlighet hos system och komponenter inom olika sektorer som exemplevis konstruktion, fordon, flyg, elektronik.

Vad är skillnaden mellan värmekrympslang och isoleringslang?

Isolerande slang är en typ av krympslang. Krympbara slangar har den unika egenskapen att de krymper när de utsätts för värme, vilket gör att de kan anpassa sig tätt till de komponenter som de täcker.

Vad används silikonisoleringsrör till?

Silikonisoleringsrör, även kända som silikonisoleringshylsor eller silikonrör, är cylindriska eller rörformiga material gjorda av silikongummi. Dessa rör används för ett brett spektrum av applikationer där elektrisk, termisk eller miljöisolering krävs, och där silikonens unika egenskaper är fördelaktiga.
 

 • Silikongummi har utmärkt temperaturbeständighet och tål ett brett temperaturområde, från extremt låga till höga temperaturer utan att deformeras eller förlora sina isolerande egenskaper.
 • Eftersom silikon är mycket flexibelt, anpassar sig silikonrör också till formen på de komponenter de täcker, även under utmanande förhållanden.
 • Silikongummi är naturligt resistent mot fukt, vilket gör silikonisoleringsrör lämpliga för användning i fuktiga eller våta miljöer.
 • Silikon har god beständighet mot många kemikalier, oljor och lösningsmedel, vilket kan vara viktigt i applikationer där exponering för sådana ämnen är ett problem.
 • Silikon är resistent mot UV-strålning, vilket gör silikonisoleringsrör lämpliga för utomhusapplikationer där det kan förekomma exponering för solljus.
 • Silikon är bättre för miljön än PVC. Silikon kommer från kiseldioxid, som är rikligt i naturen medan PVC är gjord av fossila bränslen.
 • Silikonslangar innehåller inga halogener och passar därför bra för applikationer med risk för brand.

Vad är fördelen med genomskinliga isoleringsrör?

Den viktigaste fördelen med transparenta rör är möjligheten att visuellt inspektera rörets innehåll eller skick utan att behöva demonteras.

Vilka är fördelarna med neoprenrör?

Neoprenslang, som är gjord av en typ av syntetiskt gummi som kallas neopren, har flera fördelar i olika applikationer.
Fördelar förutom isolering och mekaniskt skydd är:

 • Neopren är resistent mot en mängd olika kemikalier, oljor och lösningsmedel. Denna egenskap gör den lämplig för tillämpningar inom fordonsindustrin eller i laboratorier.
 • Neopren har en utmärkt väderbeständighet, inklusive motståndskraft mot ozon, solljus och oxidation. Detta gör den lämplig för utomhusbruk.
 • Neoprenslangen är flexibel och tål upprepad böjning och böjning utan försämring.
 • Neopren har god motståndskraft mot extrema temperaturer, både höga och låga. Den förblir flexibel vid låga temperaturer och kallas ofta för "kallkrympslang".
 • Neopren har utmärkt vattenbeständighet.

Varför används smörjmedel med isoleringsrör?

Smörjmedel används ofta i samband med isoleringsrör, speciellt i applikationer där slangen måste installeras eller dras genom en ledning eller över en kabel. Smörjmedlet minskar friktionen när röret skjuts på plats. Efter en kort tid sönderfaller smörjmedlet så att slangen inte glider runt utan stannar där den ska. När man använder smörjmedel med neoprenslang, absorberas smörjmedlet tillbaka i neoprenet och förhindrar att materialet blir hårt och skört.