28/05/2024

Kabelskarv med gel - Enkel och tidsbesparande

Kabelskarv gel från RELICON: isolering och tätning i ett enkelt steg

Gel fylld kabelskarv

HellermannTytons Relicon kabelskarvar med gel består av ett robust yttre skal och insida av flexibel RELICON gel. Kombinationen ger en praktisk och vädertålig lösning för anslutningskablar utomhus.

Den gel-fyllda kabelskarven gör din installation möjlig både ovanför och under jord då dessa gel-fyllda kabelskarvar uppfyller elektrisk standard och fungerar som ett mekaniskt skydd. Med en kabelskarv med gel uppnås både isolering och tätning i ett enkelt steg och kräver inga verktyg vilket göra att installatören sparar tid.

RELICON gel-teknologins fördelar:

 • Snabb och enkel att installera
 • Tillverkat av slagtålig polypropen (PP) med integrerade gångjärn.

Hellermanntytons kabelskarvar med gel kan lagras under obegränsad tid. De finns i många olika varianter och kan användas för rakskarvar samt för avgreningar. 

Produktsortiment


Se hur enkelt det är att använda RELICON Reliseal. I videon nedan visas installation steg-för-steg.

Den optimala gelteknologin för din applikation!

Gel fylld kabekskarv: Reliseal

RELICON Reliseal: rakskarv-kopplingar för extrema förhållanden

Gelskarv Reliseal gör sig bra för kabelskarvning utomhus ovanför jord eller nedgrävda i mark, då de är UV och väderresistenta. Kabelskarvarna har kapslingsklass IP68 och består av en form av Polypropylen förfylld med icke-giftig RELICON gel. Med denna installation slipper du blanda gelen själv och fylla på. Snabb, enkel och färdig att användas! 

RELICON Relilight kabelskarv

RELICON Relilight: rakskarvar samt för avgreningar. Speciellt designade för behoven hos belysningsinstallatörer

Gelskarv Relilight är designade för enklare installationer som exempelvis LED-belysning, framförallt eftersom gjutformarna har brandhämmande egenskaper. Beroende på vilken typ av anslutningsklämma kan Relilight användas antigen i en rakskarv eller för avstick. Den silikonbaserade RELICON gelen i Relilight skarvar ger isolering, tätning och mekaniskt skydd i ett steg. Relilight gelskarvar är testade enligt DIN EN 60998-2-1:2004 och ger en kapslingsklass på IP68.

Relifix Familjen kabelskarv gel

RELICON Relifix: rakskarvar samt för avgreningar för en snabb och enkel installation

Gelskarv Relifix har många användningsområden och fördelar. Den är dessutom snabb och mycket enkel att installera. Gjutformarna är robusta och tillverkade i slagtålig polypropen (PP). Relicon gelen på insidan av skalet isolerar och tätar hela skarven när den är stängd.
RELICON gelskarv Relifix kan appliceras i lågspänningsapplikationer som rakskarv och /eller grenskarv t ex i mark, utomhus i vatten etc.

IP68 2-komponents silikongeler

2-komponents silikongel grön/transparent

RELICON Religel Clear
En glansig, transparent gel för perfekt visuell kontroll.

Fler fördelar:

 • Optimal visuell kontroll genom transparent färgmaterial
 • Möjlig att använda flera gånger, blandningsförhållande 1:1
 • Utmärkta flyt- och isolerande egenskaper
 • Utmärkt fukt- och kemikaliebeständighet
 • Mjuk elastisk, vibrationsdämpande och avtagbar utan rester
 • Uppfyller skyddsklass IP68 i kombination med lämplig kopplingsdosa
2-komponent silikongel Religel Plus

RELICON Religel Plus
Individuellt doseringsbar, snabb och enkel att hantera.

Fler fördelar:

 • Tidsbesparande tack vare snabb härdningstid
 • Stabil upp till 200 °C
 • Visuell kontroll av den homogena blandningen indikerad med grönfärgad komponent B
 • Möjlig att använda flera gånger, blandningsförhållande 1:1
 • Utmärkta flyt- och isolerande egenskaper
 • Utmärkt fukt- och kemikaliebeständighet
 • Mjukt elastisk, vibrationsdämpande och avtagbar utan rester
 • Uppfyller skyddsklass IP68 i kombination med lämplig kopplingsdosa
Religel silikongel

2-komponent silikongel Religel

RELICON Religel är en transparent elastisk och giftfri silikongel som är vibrationsabsorberande och borttagningsbar. Efter härdning av RELICON Religel uppnås utmärkt motståndskraft mot fukt, högisolerande egenskaper och mycket god kemisk resistens. Den levereras i praktiska transparenta flaskor eller dunkar inklusive mätkopp och blandningssticka. Silikongelen är speciellt anpassad för att fylla kopplingsdosor i lågspänningsapplikationer. Den är halogenfri samt SVHC-fri och innehåller inga farliga substanser, den uthärdade produkten kan tack vare detta slängas i hushållssoporna om så skulle behövas.

Användningsområde: Elektrisk isolering och fuktskydd för lågspänningsapplikationer, särskilt lämpade för isolering av kablar och ledningar i kopplingsdosor.
 

Fler fördelar:

 • Kan enkelt appliceras i individuella mängder
 • Fantastiska isoleringsegenskaper, kemikaliebeständighet och motståndskraft mot fukt
 • Att blanda det genomskinliga hartset och grönfärgade härdaren är enkelt och säkert
 • Utmärkta flytegenskaper som gör den lätt att hälla
 • Religel härdar på mindre än 10 minuters ingjutningstid
 • Uppfyller skyddsklass IP68 i kombination med lämplig kopplingsdosa

IP68 silikonfria kolvätehartser

För applikationer där silikon inte är önskvärt, eller där saltvattenbeständighet krävs, erbjuder HellermannTyton även tvåkomponents icke-toxiska transparenta gelprodukter baserade på kolvätehartser:

2-komponent Gel RELICON KH 67

Tvåkomponentsgel KH 67

RELICON KH 67 är särskilt lämplig för användning i kopplingsdosor i lågspänningsområdet, placerade i ett fuktigt område eller i marken. Efter härdning kännetecknas RELICON av sin utmärkta motståndskraft mot fukt och mycket goda isoleringsegenskaper samt en god kemikaliebeständighet.

2-komponent gel RELICON KH 100

RELICON KH 100 gel för kabelskarv

RELICON KH 100 är en transparent, avtagbar, saltvattenresistent och flexibel 2-komponent skarvgel baserad på kolvätehartser i en 250 ml patron. Skarvgelen är särskilt lämplig för användning med kopplingsdosor i lågspänningsapplikationer som ligger i ett fuktigt område eller i marken. Efter härdning kännetecknas kabelskarv-gelen av dess höga isolation och dess stora motståndskraft mot fukt.

Användningsområde: Elektrisk isolering och fuktskydd för lågspänningsområdet. Särskilt lämplig för fyllning av kopplingsdosor.

Gelteknologi från RELICON från HellermannTyton: kabelskarvar med gel för extrema krav!

Gelfyllda kabelskarvar Reliseal

Reliseal Kabelganitur

Reliseal kabelskarvar med gel är säkra och robusta partners för de mest extrema kraven. De universella kabelskarvarna med gel har skyddsklass IP68 och består av ett fast polypropylen skal (PP) fyllt med RELICON gel. Dessa är lämplig för kabelanslutningar under de mest extrema förhållanden, över och under jord. De är framtagna för skarvning på plastkablar och ledningar av PVC, PEX, PE, EPR, etc. Reliseal kabelskarv med gel uppfyller de högsta kraven för elektriska installationer och erbjuder mekaniskt skydd, isolering och tätning i ett arbetsmoment. Installatören sparar tid och kräver inga speciella installationsverktyg.

Användningsområde: I lågspänningsinstallationer som rakskarv. Under mark, nedsänkt i jord, utomhus, inomhus och  i kabelkanaler.

 

Gelfyllda kabelskarvar Relilight

Relilight Kabelskarv

Relilight kabelskarvar med gel är speciellt utformade för belysningsinstallationer med särskilt fokus på LED-belysning.

Relilights kabelskarvar med gel är testade enligt DIN EN 60998-2-1: 2004 och erbjuder en IP68 skyddsklass, skalet är flamskyddat enligt UL94 V0. Beroende på typen av kontaktdon kan kabelskarven användas för rak eller avgreningsskarvning. De är lämpliga för skarvning på plastkablar och ledningar av PVC, PEX, PE, EPR etc. Den silikonbaserade gelen i RELICON Relilight kabelskarvar ger isolering, tätning och mekaniskt skydd i ett steg och minskar den totala kostnaden för installationen.

Användningsområde: I lågspänningsinstallationer som rak eller avgreningsskarv för exempelvis belysningsinstallationer, under mark, nedsänkt, utomhus, inomhus och kabelkanaler.

 

RELICON Relifix gel - en universell kabelskarv

Gelfyllda kabelskarvar Relifix

Geltekniken i RELICON Relifix erbjuder flera fördelar och går snabbt och lätt att installera. Skalen är försedda med ett filmgångjärn och är tillverkade av kraftig, seg och slagtålig polypropen (PP). Relicon gelen som fyller skalen isolerar och tätar hela anslutningen vid stängning. Beroende på vilken typ kontaktdon är Relifix kabelskarv en universell rak och / eller avgreningsskarv. Denna kabelskarv med gel är lämplig för skarvning på plastkablar och ledningar av PVC, PEX, PE, EPR etc.

Frågor och svar

Skyddar kabelskarven också mot inträngning av främmande ämnen (t.ex. växtrötter)?

Många gelhylsor ger inte fullständigt skydd. Det gör dock RELICON Reliseal och Relilight gelskarv. Inga främmande material som rötter kan tränga in. Reliseal och Relilight har skyddsklass IP68. Den första siffran anger hur motståndskraftig höljet är mot inträngning av främmande ämnen. "6" är det högsta skyddet som finns. Detta indikerar att hylsan är helt skyddad mot penetration genom höljet, som skräp, damm eller rötter. Reliseal och Relilight är därmed optimalt skyddade mot rotinväxt.

Kan kabelskarven användas i vatten?

Gelfyllda kabelskarvar kan användas i vatten om monteringen är korrekt utförd. RELICON kabelskarv i gel är skyddade mot vatteninträngning under en obegränsad tid, även när de är helt nedsänkta. Reliseal är skyddad till ett vattendjup på upp till 10 meter.

Installationen av gelfylld kabelskarv kan inte utföras under vatten. Hela installationen måste utföras "torrt". Gelskarvarna kan dock direkt efter montering sänkas ner i vatten på 1 till 10 meters djup beroende på typ av kabelskarv.

Vad betyder dragavlastning?

Dragavlastning avser en mekanisk skyddsanordning på elkablar. Med hjälp av dragavlastning skyddas anslutningen mellan elkablar mot dragkrafter. Dragkrafter uppstår t.ex. vid grävarbeten när kabeln oavsiktligt dras, eller när en kabel installeras vertikalt eller i en sluttning och utsätts för gravitation över tid. RELICON Reliseal och RELICON Relilight har en integrerad dragavlastning.

Vilka standarder uppfyller kabelskarvarna i gel?

HellermannTytons gelskarvar är antingen testade enligt de europeiska riktlinjerna för energibolag (EN 50393) eller har IP68-klassificeringen.

Kabelskarvarna är öppningsbara men inte återanvändningsbara - vad innebär det?

Våra gelskarvar kan öppnas efter montering, t.ex. för visuell inspektion eller för att ändra kabelkonfigurationen. Det är dock inte möjligt att återanvända samma skarv för en ny installation. Att stänga en skarv får gelén att bygga upp tryck runt kabelmanteln eller ledaren. Detta skapar en kontaktyta som bara är korrekt första gången den stängs. Därmed kan gel som har fyllts under den initiala monteringen inte användas igen, eftersom det nödvändiga trycket inte kan byggas upp igen.

Är gelen skadlig för huden?

Nej, men om du kommer i kontakt med gelen rekommenderar vi att du tvättar bort den noga med tvål och vatten. Använd inte lösningsmedel eller thinner.